Tijdens het Duurzaamheidscongres was er een forumdiscussie. Aan het woord is Monique Sweep van Coöperatie Deltawind.
Tijdens het Duurzaamheidscongres was er een forumdiscussie. Aan het woord is Monique Sweep van Coöperatie Deltawind.

Duurzaamheidscongres benadrukt de samenwerking tussen veel partijen

Algemeen 450 keer gelezen

BROUWERSDAM – Vrijdag werd in Inspiratiecentrum Grevelingen op de Brouwersdam het Duurzaamheidscongres Goeree-Overflakkee 2015 gehouden. Verschillende partijen kregen de gelegenheid om zich tijdens plenair gehouden toespraken of in inspiratiesessies te presenteren. Ook was hiervoor de mogelijkheid bij verschillende stands.

Tekst en foto's: Adri van der Laan

De organisatie van het Duurzaamheidscongres was in handen van Het Delta Netwerk en de gemeente Goeree-Overflakkee.
De leiding had de bekende weerman en spreker Reinier van den Berg. Een gesprek, geleid door de dagvoorzitter, tussen wethouder Arend-Jan van der Vlugt en prins Carlos de Bourbon de Parme vormde de opening van de bijeenkomst. Prins Carlos is directeur van INSID, een stichting die zich bezighoudt met versnelling van de verduurzaming van de maatschappij. Beiden gaven ze uitleg over het streven naar meer duurzaamheid van hun organisaties. Natuurlijk kwamen ook de ambities van Goeree-Overflakkee om 'het meest duurzame eiland' van Europa te worden aan de orde.

Tijdens het plenaire gedeelte van het congres, belichtten verschillende sprekers de innovatie op het gebied van duurzaamheid vanuit hun eigen invalshoek.

Professor doctor Ad van Wijk, hoogleraar TU Delft, sprak over duurzaamheid in verschillende delen van de samenleving. Met tal van voorbeelden gaf hij aan op welke terreinen er energie verspild wordt. Zo staat de transformator van de elektrische deurbel het hele jaar aan en wordt bel in totaal maar één uur gebruikt, ook noemde hij de router die in bijna ieder huis te vinden is als energieverspiller. Maar ook noemde hij het verspillen en het nog niet kunnen gebruiken van energie bij grote industriële projecten en bij auto's. Van Wijk noemde Goeree-Overflakkee "gezegend" met alle vormen van energie die er oorspronkelijk al aanwezig zijn: zon, getij en wind. Hij gaat er vanuit dat het streven van het eiland om in 2020 energie-neutraal te zijn zeker zal lukken.

Trendwatch Adjiedj Bakas was één van de volgende sprekers. Hij rekende in zijn toespraak af met traditionele denkwijzen van een verantwoord energiebeheer. Van windmolens moest hij niet veel hebben en ook niet van Greenpeace. Verder pleitte hij voor een olieboycot van Saudi-Arabië en Qatar. Hij verzekerde in een soms humoristische bijdrage, dat men zich beter kan richten op andere vormen van energie, zoals waterstof, borium en raderen onder water.

Rondom het congres was een beurs ingericht waar de nieuwste innovaties op het gebied van duurzaamheid door verschillende organisaties en bedrijven werden getoond.

Tussen de plenaire bijeenkomsten waren er ook inspiratiesessies waarin de bezoekers op verschillende wijzen 'geïnspireerd' werden. Zo was er een sessie over de te ontwikkelen getijdencentrale op de Brouwersdam. Ben Spiering van Rijkswaterstaat en Wouter Groenen van de Provincie Zuid-Holland gaven uitleg hierbij. Men verwacht binnenkort de planvorming te kunnen beëindigen en in 2017 met de bouw te kunnen beginnen, zodat het uiterlijk 2022 in gebruik kan worden genomen.

In een andere sessie gaf Kees van Wuykhuyse uit de Langstraat bij Achthuizen uitleg bij het ontwerp van zijn Greenhuus. Een huis dat vrijwel geheel bestaat uit natuurlijke materialen en overal is neer te zetten. "Dit is extreem milieuvriendelijk", aldus de architect. Verder verzorgden onder meer Tonnie van Peperstraten en Krijn Ratsma een sessie over respectievelijk het Greenpoint en de Energieke Regio.

Tijdens het forumgesprek en de 'Parade van Allianties', waarin verschillende partijen aan het woord kwamen, bleek de bereidheid tot samenwerking groot. Ook de gemeente Goeree-Overflakkee liet blijken graag met zoveel mogelijk partijen te willen samenwerken. De wethouders Arend-Jan van der Vlugt en Frans Tollenaar benadrukten dit elk vanuit hun eigen portefeuille.

Uit de krant