Afbeelding

Huib Boogert wint Groot Dictee voor de derde keer

Algemeen 453 keer gelezen

MIDDELHARNIS – Huib Boogert uit Goes heeft vorige week donderdag het Groot Dictee van Goeree-Overflakkee gewonnen. Het is niet de eerste keer dat hij de minste fouten had. Ook in 2008 en 2010 was hij de beste in Middelharnis. Boogert had vier fouten in een dictee van zeven zinnen en 268 woorden over de schilderijen van Maerten en Oopjen Saalmans. Met dit onderwerp gebruikte dicteesamensteller André Kastelein een actueel thema. De laatste tijd waren de doeken van Rembrandt – en het getouwtrek tussen Nederland en Frankrijk daarover – veelvuldig in het nieuws.

Aan Saalmans' selfies, zoals de titel van het dictee was, had Kastelein tal van moeilijke tot zeer moeilijke woorden gekoppeld, zoals clair-obscur, caravaggistisch, tache de beauté, ammenooitniet, totalbodyscan, trompe-l'oeils en Bacchusfeesten. Het aantal fouten was dan ook indrukwekkend: in totaal 3156 en gemiddeld 38 per deelnemer.

Er waren 82 dicteeschrijvers in de aula van de RGO, waar de organiserende Rotary Club Goeree-Overflakkee het Groot Dictee deze keer had gesitueerd. De deelnemers waren ingedeeld in vier categorieën: specialisten, algemene deelnemers, docenten en leerlingen. Opmerkelijk veel leerlingen van de RGO en de Prins Maurits schreven mee. Daarmee oogstten ze veel waardering en applaus van de overige aanwezigen.

De beste leerlingen waren Lise Postma (Prins Maurits) met 21 fouten en Luc Goode (RGO) met 22 fouten. De docent met de minste fouten was Dagmar Pegels van de RGO. Zij had er twaalf. In de categorie docenten, die dit jaar voor het eerst aanschoof, scoorden de leraren en leraressen van de RGO aanzienlijk beter dan die van de Prins Maurits: gemiddeld 18,8 fouten tegen gemiddeld 28 fouten voor de collega's aan de overkant. Huib Boogert kwam als beste specialist uit de bus en Hans van der Wulp maakte de minste fouten in de categorie algemeen: 17.

"Het was verrekte moeilijk", blikte André Kastelein terug. "Het is mijn streven dat er nooit iemand is die nul fouten haalt. Tot nu toe is dat altijd gelukt." Ook winnaar Boogert, voormalig verslaggever van onder meer Ons Eiland en De Telegraaf, kwalificeerde het dictee als een zware opgave. "Het was ontiegelijk moeilijk, een stuk moeilijker dan vorig jaar. Ik heb maar vier fouten, ik vind het wel knap, hoor."

Streekmuseum

De opbrengst van het achtste Groot Dictee van Goeree-Overflakkee, die donderdagavond nog niet bekend was, gaat naar het Streekmuseum Goeree-Overflakkee. Een goed doel dat volgens Greet de Kooning van de Rotary past bij de inhoud van het dictee: cultuurhistorie. "Het streekmuseum wil er een audiotour mee realiseren. Oral history moet het museum levendiger en aantrekkelijker maken. Heel goed, want het museum is iets van het eiland: onze geschiedenis."

Uit de krant