Afbeelding

Schuren en schaven aan het Groot Dictee van Goeree-Overflakkee

Algemeen 231 keer gelezen

MIDDELHARNIS - "Het mooiste moment vind ik het voorlezen van het complete dictee. Je hoort dan echt een verzuchting door de zaal gaan. " André Kastelein heeft de tekst van het Groot Dictee al klaar. De komende tijd gebruikt hij om nog wat te schaven en te schuren aan de tekst. Het onderwerp wil hij niet verklappen. Wat de schrijver van het dictee wel kwijt wil, is dat het dictee gaat over een actueel thema.

Door Martijn de Bonte

Vanaf het moment dat Kastelein wordt gevraagd om het dictee te schrijven, hangt het verzoek als een zwaard boven zijn hoofd. Tot het moment dat opeens het perfecte onderwerp boven komt drijven. Dan is de eerste stap gezet naar een goede tekst voor het dictee. De tweede stap is het verzamelen van mooie, nieuwe en lastige woorden, die passen bij het onderwerp. Deze woorden vindt hij in de fonkelnieuwe Dikke van Dale, het Groene Boekje en ook in '5000 venijnige dicteewoorden'.

Als de lijst met passende woorden is verzameld, breit hij alle woorden aan elkaar. Vervolgens start het schrappen, schaven en schuren. Als de tekst klaar is, leest Anneloes Hoff, oud- leerlinge van de Prins Maurits, het dictee na. "Zelf ben je toch een beetje bedrijfsblind." Kastelein, die lesgeeft op de Prins Maurits, hoopt dat er dit jaar een flink aantal docenten deelneemt aan het dictee. "Ik probeer zoveel mogelijk collega's over de streep te trekken." Hij benadrukt dat de uitslag discreet wordt behandeld.

Schrikbeeld: nul fouten

Het schrikbeeld van de bevlogen auteur van het dictee is, dat er meerdere deelnemers zijn met nul fouten. Die angst lijkt ongegrond: "Het is nog nooit gebeurd dat er iemand nul fouten behaalde." Het gemiddelde aantal fouten ligt meestal tussen de 20 en 30. Het bekendste dictee is Het Groot Dictee der Nederlandse Taal. Dat wordt in december live uitgezonden op televisie en voorgedragen door Philip Freriks. Kastelein schrijft ieder jaar mee. "Dan heb ik minimaal 15 á 20 fouten."

Vereerd is Kastelein met de deelnemers die van ver komen om deel te nemen aan het dictee. "Vorig jaar kwam ik al ruim van tevoren aan bij de school. Toen zat er al een Belgische deelnemer te wachten in zijn auto tot de schooldeuren open zouden gaan. Bij het zwakke licht van het leeslampje zat hij in een woordenboek te bladeren."

Lions vs. Rotary

Kastelein is lid van de Lions, een serviceclub die geld inzamelt voor goede doelen. Daarmee worden onder andere een vakantiewoning voor gehandicapten in Ouddorp en de Stolpersteine gefinancierd. Het dictee wordt georganiseerd door de Rotary, de andere serviceclub op het eiland. "Er is gezonde concurrentie. Ik schrijf het dictee met pijn in mijn hart voor de Rotary. We zeggen bij de Lions weleens: jammer dat ze bij de Rotary eerder op het idee voor een dictee zijn gekomen…"

Kastelein daagt iedereen uit om mee te doen. "Het gaat om het spel, niet om de knikkers. Ook al maak je veel fouten, je hoeft jezelf niet te schamen. Er is een hapje en een drankje, het wordt gewoon een leuke avond."

Kader: Op weg naar het Groot Dictee

Donderdag 19 november is het Groot Dictee van Goeree-Overflakkee. Eilanden-Nieuws schrijft in de weken voorafgaand aan het evenement wekelijks over het dictee. In deze tweede aflevering een interview met de schrijver van het dictee. Volgende week tips en oefeningen voor het dictee. Kijk voor meer informatie op de pagina met activiteiten op www.rotary.nl/goereeoverflakkee.

Uit de krant