Afbeelding

TechNet verbindt onderwijs met álle bedrijven

Algemeen 334 keer gelezen

GOEREE-OVERFLAKKEE – TechNet werkt. Dat is de conclusie van een expertcommissie die het fenomeen in 2012 onderzocht. Volgens de commissie is er in de diverse regio's al veel bereikt. "Onze conclusie is dat TechNet een waardevol programma is. Er is echter nog ruimte voor verbetering." Op Goeree-Overflakkee moet nog duidelijker worden dat TechNet veel verder gaat dan alleen techniek. Is TechNet wel de juiste naam, vragen deelnemers van de TechNet-kring Goeree-Overflakkee zich af. In ieder geval dekt 'Tech' de lading lang niet helemaal.

Door Kees van Rixoort

TechNet bevordert de regionale samenwerking tussen voortgezet onderwijs, mbo en bedrijven. In TechNet-kringen, die overal in Nederland actief zijn, werken scholen en ondernemers samen aan aantrekkelijker onderwijs en betere loopbaanoriëntatie voor jongeren.

Het landelijke uitgangspunt is om meer leerlingen te laten kiezen voor een toekomst in de techniek. Daarom werken in veel TechNet-kringen vmbo- en mbo-scholen samen met technische bedrijven. Maar op Goeree-Overflakkee is de aanpak veel breder, ook vanuit het idee dat techniek overal wordt toegepast, zoals in de sectoren zorg, welzijn en landbouw.

Drie o's

Op Goeree-Overflakkee zijn, naast de mbo's (inclusief het Edudelta College), twee brede scholengemeenschappen – de RGO en CGS Prins Maurits – betrokken én zien ook niet-technische bedrijven het nut van meer onderling contact. Daar komt nog bij dat ook de gemeente participeert. De TechNet-kring Goeree-Overflakkee verbindt dan ook drie o's: onderwijs, ondernemers en overheid. Het gemeenschappelijke doel is om onderwijs en bedrijfsleven beter op elkaar aan te laten sluiten.

Op woensdag 30 september houdt de eilandelijke kring weer een bijeenkomst. Deze keer is de plaats van handeling de aula van de RGO. De aanvang is 19.00 uur. Tijdens deze bijeenkomst komt vooral de praktijk aan de orde. Bezoekers krijgen meer te horen en te zien over best practices, maar hebben daarnaast ook volop mogelijkheden om te netwerken. Ira van Harras, programmamanager bij Het Groene Brein Beroepsonderwijs/ROOTS, gaat het een en ander vertellen over de kansen voor ondernemers, het onderwijs en de overheid in de nieuwe economie. Interessant zijn voorts een drieluik over de verbinding van de drie o's en een presentatie van Mike Dreisch, secretaris van de Federatie Ondernemers Goeree-Overflakkee (FOGO), over onderwijs, ondernemers en overheid. Een meet & greet sluit deze vierde TechNet-bijeenkomst af.

Alle ondernemers zijn welkom, ook als zij een niet-technisch bedrijf hebben, benadrukt Adrie Krielaart, regiodirecteur van het Edudelta College in Sommelsdijk en Middelharnis, een van de TechNet-scholen. "Er is behoefte aan input van bedrijven in de meest brede zin van het woord. Wij focussen niet alleen op techniek, maar willen heel Goeree-Overflakkee verbinden. Dat doen we niet met de benen op tafel, maar heel praktisch, met stages, onderzoeken, opdrachten vanuit bedrijven voor scholieren, bedrijfsbezoeken, banenmarkten – en noem maar op."

Er is al veel wisselwerking tot stand gekomen op Goeree-Overflakkee. Krielaart noemt een windmolenproject, een snuffelstage (kijkje in de keuken) bij een garagebedrijf, het promotieteam van Goeree-Overflakkee, het Energy Festival, het GO Sportteam, sportieve activiteiten aan de Brouwersdam en GO Classic. Projecten waarin twee of drie o's betrokken zijn. Daarbij speelt de lokale overheid ook een voorbeeldfunctie, zegt Evelyn Mijnders van de gemeente Goeree-Overflakkee, onder andere door goede stagemogelijkheden te bieden.

Veel echter

Dat onderwijs, ondernemers en overheid elkaar nodig hebben staat als een paal boven water. "Je hebt verbinding, aansluiting nodig", zegt Pieter Brandwijk van de Prins Maurits. "Als je met elkaar optrekt, kun je van elkaar leren en weet je wat er speelt. Praat met elkaar in plaats van over elkaar, en ga met elkaar aan de slag! Voor leerlingen doet het ertoe als ze werken aan een onderzoek of een opdracht voor een onderneming. Dat is veel echter."

"We zijn er nog niet", vindt Evelyn Mijnders van de gemeente, "maar we komen steeds verder. Verbinding is superbelangrijk. Er ligt een visie, die is vastgesteld door de gemeenteraad. Daarmee geeft ook de politiek aan dat dit een hot item is. Er zijn nog veel meer bedrijven nodig om het platform TechNet verder te brengen. Bedrijven uit alle mogelijke sectoren."

Karen van Huygevoort, coördinator van de TechNet-kring Goeree-Overflakkee beaamt dat volmondig. "Alle sectoren hebben met technische innovaties te maken. Hele werkprocessen veranderen. Dat heeft grote gevolgen voor het onderwijs. Je kunt daarop inspelen door elkaar te ontmoeten."

Kom dus naar de bijeenkomst van de TechNet-kring Goeree-Overflakkee op 30 september. Er is wat te halen én te brengen.

Uit de krant