Afbeelding

Burgemeester zegt tegen veteranen: "Schrijf je belevenissen van je af"

Algemeen 758 keer gelezen

MIDDELHARNIS - "Veteranen uw aanwezigheid toont aan dat uw militaire inzet weliswaar achter u ligt - en voor een aantal van u zelfs al vele jaren - maar dat de tijd uw onderlinge verbondenheid en solidariteit niet heeft aangetast. U was maten en u zult dat ook blijven. Gezamenlijk beleefde militaire ervaringen staan immers garant voor een hechte onderlinge band. U hoeft elkaar niets uit te leggen. U kent elkaars gevoelens en emoties. Het koesteren van die verbondenheid is dan ook een meerwaarde van deze gemeentelijke Veteranendag". Dit zei Frank Markus (directeur VI Kapitein ter Zee) zaterdagmiddag tijdens de bijeenkomst van de veteranenvereniging Goeree-Overflakkee.

Door Jaap Ruizeveld

Eén dag en 71 jaar na D-Day ontmoetten de eilandelijke veteranen en hun partners elkaar in het gemeentehuis in Middelharnis. Als welkome gasten van het gemeentebestuur onder leiding van waarnemend burgemeester Lokker. Bij het begin van de bijeenkomst werd één minuut stilte in acht genomen ter herdenking van de ontvallen veteranen. "Ook in 2015 neemt Nederland nog steeds deel aan militaire operaties binnen en buiten Europa", gaf de heer Markus aan. "De huidige inzet verschilt op veel punten van die ten tijde van de Tweede Wereldoorlog, de strijd in Nederlands Indië, Korea en Nieuw-Guinea. Toen namelijk werden veel dienstplichtige militairen ingezet, terwijl vandaag de dag de Nederlandse krijgsmacht volledig is gevuld met vrijwilligers.

Veranderd

En niet alleen de achtergrond van de militair is veranderd. Kritiek van vooral oudere veteranen heeft ook geleid tot een veel betere voorbereiding op en een verbeterde begeleiding tijdens uitzending en na terugkeer. De succesvolle strijd van vooral de Indiëveteranen voor erkenning en nazorg komt de veteranen van nu ten goede. En er is daarbij niet alleen oog voor de betrokken militair, maar nadrukkelijk óók voor zijn of haar thuisfront", aldus Markus. Voor de meerderheid van de veteranen is een uitzending een positieve ervaring. Maar er zijn ook de beschadigde veteranen. Die hebben ons geleerd dat de schaduwkant van militaire inzet soms een leven lang kan duren. Er is een groep uitgezonden militairen die geen afstand meer kan nemen van hun uitzending bijvoorbeeld omdat ze lichamelijk of psychisch gekwetst raakten.

Zij hebben recht op voortdurende steun en alle zorg die ze nodig hebben en die steun krijgen ze, verankerd in de Veteranenwet. Ondersteund door het Veteranenloket met al haar partners. En door u als collega veteranen onderling", besloot Markus.

Pak de pen

Wnd-burgemeester Lokker vond het een eer om de Veteranenvereniging Goeree-Overflakkee deze middag te mogen ontvangen. In zijn toespraak gaf hij een positief signaal dat de landelijke overheid, weliswaar wat laat, nu toch een goed veteranenbeleid voert. Er is een Veteranenwet. Een van de hoekstenen van het veteranenbeleid is het bevorderen en uitdragen van erkenning voor veteranen. De huidige aandacht en waardering van de Nederlandse samenleving dragen sterk bij aan het gevoel van erkenning onder veteranen. Uit een van de vorige gemeenten had de heer Lokker een boekje meegebracht waarin college-veteranen belevenissen en verhalen hadden opgetekend. Hij deed de suggestie om dit ook op Goeree-Overflakkee te activeren. "Dus veteranen pak de pen en schrijf je belevenissen van je af".

Indrukwekkend

Veel indruk maakte Rinke Wagenaar, een jonge vrouwelijke veteraan, die haar ervaringen deelde over haar missie in Afghanistan. Vanaf het moment van de voorbereiding tot haar terugkeer. Ze vertelde dat de Taliban uit grote delen verdreven was maar nu weer is teruggekeerd. Zelfs in het dorp waar Rinke Wagenaar met haar eenheid op missie was geweest.

Ontspannen sfeer

Uiteraard was er deze middag ook ruime gelegenheid voor informatie bij de stand van het Veteraneninstituut (met o.a. documentatie, boekjes folders ) en voor ontspannen onderlinge contacten. De gemeente verzorgde perfect de catering, de consumptieve mogelijkheden en centraal ter afsluiting de gebruikelijke rijsttafel. Secretaris Van Rij van de VGO had in deze bijeenkomst zich vooral gericht op jeugdige veteranen met het verzoek om zich als lid van de vereniging te aan te melden. Na een kleine teruggang is het ledental weer op 56 aangeland. Maar dat is slechts een kwart van het totale aantal veteranen dat in onze gemeente woont. VGO zou het ledental graag omhoog brengen.
Als dank aan een ieder die aan deze succesvolle bijeenkomst had bijgedragen waren er bloemen. Daarbij ook voor burgemeester Ada Grootenboer. Info: Veteranen Goeree-Overflakkee (locatie Raadhuisstraat 1 Middelharnis), tel.0187 605044.

Uit de krant