Afbeelding

Stichting in oprichting voor beheer en exploitatie van de zwembaden

Algemeen 399 keer gelezen

GOEREE-OVERFLAKKEE – De vraag of er in de toekomst, mogelijk over 2 tot 3 jaar, toegewerkt wordt naar de realisering van één zwembad in plaats van drie op het eiland, al dan niet gecombineerd met sport- en recreatieve voorzieningen, is op dit moment (nog) niet aan de orde. Wel wordt in het kader van bedrijfseconomische en maatschappelijke belangen gekeken hoe binnen de gemeente sport- en recreatieve (stimulerings)mogelijkheden ingevuld kunnen worden. Met daarbij de wetenschap dat enerzijds de huidige baden De Staver Middelharnis en De Gooye Dirksland het eind van hun levensduur naderen en er anderzijds vrij recent fors is geïnvesteerd in het zwemcomplex 't Zuiderdiep Stellendam. Een financiële injectie die je niet zomaar wegpoetst. Voeg daar nog aan toe dat de gemeente de huidige exploitatieovereenkomsten met de Zalencomplexen (sport en recreatie) Grutterswei in Oude-Tonge en Dorpstienden in Ouddorp per 31 december 2016 stopzet.

Door Jaap Ruizeveld

Dat alles kwam afgelopen week breed op tafel. De presentatie van het onderwerp Samenvoeging Zwembaden mocht donderdagavond in de informatiebijeenkomst voor de gemeenteraad dan wel het sluitstuk van de agenda vormen, het was inhoudelijk juist flink nieuwswaardig. Met de opdracht van de raad om structureel een bezuinigingspost van 200.000 euro in te vullen voor de Zwembaden De Staver Middelharnis, De Gooye Dirksland en 't Zuiderdiep Stellendam zijn burgemeester en wethouders aan de slag gegaan.

Intentieovereenkomst

Er zijn talrijke gesprekken gevoerd met en tussen de betrokken partijen Stichting Olympia (De Staver), Stichting De Gooye en het gemeentelijk bad 't Zuiderdiep. Uitmondend in een intentieovereenkomst met de insteek om enerzijds de bezuinigingsopdracht in te vullen en anderzijds te bezien hoe beheer en exploitatie van de huidige voorzieningen toekomstbestendig het best ingevuld zouden kunnen worden. Vanuit dit startpunt is aan onafhankelijk bureau Synarchis gevraagd een onderzoek in te stellen naar vormen en mogelijkheden voor samenvoeging. In een conferentie is vervolgens aan de hand van een score door betrokken partijen als rechtsvorm geopteerd voor een stichtingsvorm als toekomstige beheervorm van de zwembaden.

Uitvoeringskwestie

Portefeuillehouder Trouwborst was donderdagavond in de openbare vergadering algemeen inleider. In alle vriendelijkheid gaf hij, op vragen van mevrouw 't Hoen (PvdA) en Heintjes (VKGO) wat de positie van de raad en de momenten van inbreng in het traject konden zijn, aan dat het hier een uitvoeringskwestie van b. en w. betreft. "Het is niettemin van belang om in deze informatiebijeenkomst gevoelens van de raad te vernemen waarmee het college rekening kan houden", stelde Trouwborst.

Lastig dossier

"Een lastig dossier, waarbij omvangrijke maatschappelijke belangen spelen en waardoor het al snel een politiek document wordt. Complex, omdat het gaat over beheer en exploitatie van accommodaties. Verschillen in collectieve arbeidsovereenkomsten. Dat betekent toewerken naar overeenstemming. Naar een sociaal statuut waar het Georganiseerd Overleg haar inbreng heeft en de Ondernemingsraad het adviesrecht. Het gaat over contracten. Betrokkenheid van veel partijen. Gepaard gaand met financiële stromen. Verdeeld over sectoren en groepen". De portefeuillehouder zette een reeks van accenten op een rij. "Met het in acht nemen van het coalitieakkoord en het bezuinigingsplan, de structurele bezuiniging van 200.000 euro op de zwembaden en ook kijkend naar bezuinigingen in Plan Mooi van 350.000 euro op accommodaties, is constructief, soms moeilijk, overleg gevoerd", aldus Trouwborst.

Mens volgt werk

Vanuit ambtelijke zijde werd gesteld dat naast de bezuinigingsopdracht ook verder gekeken is naar toekomstige ontwikkelingen. Daarbij signalerend cijfers uit het rapport van bureau Synarchis die aantonen dat er in vergelijking met landelijke gegevens op het eiland veel zwemwater is en ook de personele formatie aan de hoge kant zit. Opnieuw kijkend naar de toekomst zou één zwembad - met sportstimuleringsfaciliteiten - perspectief bieden voor een betere balans en een sterke kwaliteitsimpuls. De op te richten stichting zou dit item op termijn nader moeten uitwerken. Fusie met de huidige twee stichtingen betekent voor het gemeentelijk personeel bij 't Zuiderdiep dat zij naar een nieuwe situatie overgaan, volgens de insteek 'mens volgt werk'. Henri Vogel, voorzitter stichting Olympia en voorzitter van de stuurgroep Samenvoeging zwembaden, schetste de stand van zaken in het proces. Hij wees op de toekomstige bedrijfseconomische en maatschappelijke belangen en de betekenis die de stichting in oprichting (straks mogelijk stichting Sport en Recreatie Goeree-Overflakkee) breed kan bieden met inschakeling van diverse (lokale) organisaties. Ook op de positie die de toekomstige stichting straks in verhouding tot de gemeente (opdrachtgever – opdrachtnemer) kan innemen.

Raadsfracties

Het was een informerende bijeenkomst, maar natuurlijk waren er raadsvragen en al voorzichtige pogingen toch een debat aan te gaan. Keuker (PvdA) was blij met het verloop van het proces. Vroeg aandacht voor mogelijke inbreng van sportteam GO. Voor de toekomst zag hij persoonlijk 'de bui' al hangen voor zijn vaste zwemuurtjes in De Gooye. Tuk (CU) benadrukte het belang van de rechten van de gemeentelijke medewerkers bij hun overgang via het sociaal statuut naar een andere cao. Van der Meer (VVD) en P.C. Grinwis (SGP) wilden toelichting waarom de commerciële variant (nagenoeg gelijke score als stichtingsvorm) niet was uitgewerkt. Heintjes (VKGO) vroeg om een Zwembadvisie en constateerde dat het rapport van Synarchis - weliswaar één rapport - maar blijkbaar uit 3 versies bestond. Dat is voor het vertrouwen niet goed, aldus het raadslid. Wethouder Trouwborst bevestigde dat vanuit 't Zuiderdiep onjuistheden/onvolkomenheden in de eerste versies waren gesignaleerd. Die waren vervolgens aangepast. Grinwis (SGP) kreeg op zijn vragen over toekomstontwikkeling het antwoord van de portefeuillehouder dat de raad als budgethouder uiteraard aan zet is bij een eventuele locatiekeuze voor een nieuwe eilandelijke zwembadaccommodatie en/of bij een definitief besluit omtrent het behoud van bad/baden.

Uit de krant