Veel belangstelling op de publieke tribune tijdens de raadsvergadering. (Foto: Jaap Ruizeveld)
Veel belangstelling op de publieke tribune tijdens de raadsvergadering. (Foto: Jaap Ruizeveld)

Harde noten gekraakt in muziekdebat

Algemeen 352 keer gelezen

GOEREE-OVERFLAKKEE - Wethouder Gerrit de Jong lag donderdagavond spreekwoordelijk zwaar onder vuur in de gemeenteraadsvergadering bij de bespreking van het rapport Herstructurering muziekonderwijs. Er werden harde (muzikale) noten gekraakt. De portefeuillehouder overleefde - spreekwoordelijk gesteld - een motie van wantrouwen ingediend door de Partij van de Arbeid, gesteund door de fracties VKGO en Maliepaard. De coalitiepartijen (SGP, CDA, ChristenUnie en VVD) en oppositiepartij EVV waren ook verre van gelukkig met hetgeen zich rond het dossier heeft afgespeeld. Maar ondanks stevige kritiek schaarden zij zich toch achter de wethouder die het boetekleed aantrok. Het gebeuren heeft flinke schade berokkend. Zeker aan het vertrouwen vanuit het 'veld' richting wethouder en gemeente.

Door Jaap Ruizeveld

In de motie waarin de PvdA het vertrouwen in wethouder De Jong opzegt stelde woordvoerder mevrouw 't Hoen dat zij van oordeel is dat in het dossier 'herstructurering muziekonderwijs' de communicatie, samenwerking en bejegening onvoldoende is. Dezelfde constatering meerdere keren is gedaan bij andere dossiers. Dit vanaf de start van dit college herhaaldelijk aan de orde is. Het dossier "herstructurering muziekonderwijs" te lijden heeft onder de bestuurlijke inzet van de vak-wethouder op dit onderwerp. En dat geen verbetering verwacht wordt op dit en andere dossiers door wethouder De Jong.

Herstructureringsopgaven in het verenigingsleven moeten gepaard moeten gaan met inlevingsvermogen en goede informatie en communicatie verwoordde de PvdA. Afspraken moeten worden nagekomen met samenwerkende partijen, of dit nu vrijwilligers betreft of professionele organisaties. Besturen is meer dan alleen uitvoering geven aan wet- en regelgeving en kaders. En communicatie en informatie is essentieel voor het creëren van draagvlak,

Insprekers

Vijf insprekers (Jansen, Tieleman, Verhage, Stolk en Westhoeve) namens muziekscholen, het muziekonderwijs en de personeelsvertegenwoordiging muziekschool Goeree-Overflakkee hadden eerder die avond aangegeven dat het hele proces niet de schoonheidsprijs verdient. Het vertrouwen is geschonden. Dit zal nu weer moeten worden hersteld en verder worden uitgebouwd.

Lees verder in de krant van vrijdag 30 oktober 2015.

Uit de krant