Afbeelding

Burgemeester pleit voor meer rust en langere opvang vluchtelingen

Algemeen 371 keer gelezen

GOEREE-OVERFLAKKEE – Ruim honderd personen hadden afgelopen week de uitnodiging aangenomen om in het Prieel bij De Staver in Sommelsdijk - samen met burgemeester Ada Grootenboer - in een ongedwongen en hartelijke sfeer na te praten over hun inzet als hulpverleners en vrijwilligers bij de crisisopvang van vluchtelingen, begin november. In haar toespraak zei mevrouw Grootenboer dat zij trots en blij is om burgemeester te mogen zijn in een gemeente waarin mensen wonen die niet klagen, maar doen en die klaar staan op momenten dat de medemens ondersteuning nodig heeft.

Door Jaap Ruizeveld

"U heeft meegewerkt aan een maatschappelijke zorg aan mensen die op de vlucht zijn voor ellende in hun eigen land en die letterlijk van gemeente naar gemeente worden rondgepompt, omdat er geen stabiele woonruimte beschikbaar is. Een complex van factoren zorgt ervoor dat dit de realiteit is waar we mee te maken hebben. Maar de manier waaróp dat nu gebeurt, laat te wensen over. Het huisvesten van vele tientallen mensen in één grote ruimte om ze vervolgens na enkele dagen weer te verhuizen naar een vergelijkbare plek in een andere gemeente, is op de grens van wat nog humaan is. Daarnaast is het ook nog inefficiënt. Ik heb dat met eigen ogen gezien. U heeft dat nog intenser, van dichtbij meegemaakt.

'Onze' vluchtelingen gingen vanaf de Brouwersdam naar Heinkenszand. Van daar naar Kruiningen en aansluitend naar Helmond. Daarna gaan ze waarschijnlijk weer verder. Zo gaat dat helaas. Daarom pleit ik voor een snelle invoering van locaties in Nederland - en ook in onze regio - waarin langduriger opvang mogelijk is. Waar mensen zes maanden of langer kunnen verblijven in een ruimte met meer privacy, waar tijd en mogelijkheden zijn voor scholing van zowel volwassenen als kinderen. Waar rust heerst. Een snelle transitie van kortdurende crisisopvang naar noodopvang", aldus de burgemeester. Zij dankte alle aanwezigen nog eens voor hun inzet. "De samenwerking tussen de samenleving, lokale overheid en hulpdiensten levert vruchtbare resultaten op. Laten we dit elan vasthouden. In verbinding blijven met elkaar en elkaar opzoeken als we elkaar nodig hebben".

Uit de krant