Afbeelding

Schoolprojecten Rethorica feestelijk afgesloten

Algemeen 358 keer gelezen

SOMMELSDIJK – Een kleurrijk kunstwerk van Jaap Reedijk en een cheque van 500 euro. Dat waren de prijzen die de School met de Bijbel en de J.C. van Gentschool vrijdagavond 12 juni allebei ontvingen in een afgeladen Nieuw Rijsenburgh. De prijsuitreiking was de afsluiting van de themaweken die beide scholen hielden om het vijfhonderdjarig bestaan van Sociëteit Rethorica te vieren.

Door Kees van Rixoort

Een dag eerder was het genomineerde gedeelte van de door de scholieren van de School met de Bijbel en de Van Gentschool tijdens hun themaweken gemaakte schildjes op verrijdbare wanden opgehangen in de entreehal van Nieuw Rijsenburgh. In diezelfde zaal stonden en hingen de manshoge door Jaap Reedijk getekende en door diezelfde scholieren ingekleurde historische figuren. Dat gaf een zo stralende en kleurrijke aanblik bij binnenkomst, dat Nieuw Rijsenburgh het verzoek deed om een en ander nog wat langer te laten hangen.
Voor de prijsuitreiking waren de scholieren, hun ouders en hun grootouders uitgenodigd. Ze waren massaal naar Nieuw Rijsenburgh gekomen en er moesten in allerijl extra stoelen worden aangevoerd om iedereen een zitplaats te kunnen geven. Nadat Hein Mijs, prinsche van Rethorica, de avond had geopend en de scholen zelf in een drietal optredens lieten zien hoe de groepen hun kijk op de geschiedenis van Sommelsdijk hadden uitgebeeld, was het de dorpsveldwachter Herman Maas, die de prijzen uitreikte. Beide scholen ontvingen de hoofdprijs.
De heer Corstiaan de Jong, namens de School met de Bijbel, en mevrouw Janine Veerman, namens de J.C. van Gentschool, namen de prijzen in ontvangst: een door Jaap Reedijk vervaardigd kunstwerk dat de samenwerking tussen Rethorica en de scholen verbeeldt, en een door het Rabobank Cultuurfonds mogelijk gemaakte cheque. De J.C. van Gentschool gaat het bedrag, 500 euro, besteden aan een nieuwe geluidsinstallatie, de School met de Bijbel aan een zitbankje op het schoolplein.
De feestelijke avond werd opgeluisterd door het blokfluitensemble van Elly Bakker, dat muziek speelde uit de afgelopen vijfhonderd jaar, tot groot genoegen van het publiek.
Zaterdag was er ter gelegenheid van de festiviteiten rondom Rethorica, een historische dag in Sommelsdijk. In onze vrijdageditie een fotoreportage van dit evenement.

Uit de krant