De opening van de jeu-de-boulesbaan (Foto: Erwin Guijt).
De opening van de jeu-de-boulesbaan (Foto: Erwin Guijt).

Jeu-de-boulesbaan en cheque voor Nieuwe-Tonge

Algemeen 496 keer gelezen

NIEUWE-TONGE - Afgelopen zaterdag was er open dag bij Dierenwei Nieuwe-Tonge. Vanaf ’s morgens 9.30 tot 14.30 uur was de wei open voor bezoekers. Veel ouders namen met hun kroost een kijkje bij de verschillende dieren die de weide rijk is. Daarnaast waren er twee officiële momenten.

Door Erwin Guijt

Allereerst werd door Dorpsraad Nieuwe-Tonge in Bloei! op de zonovergoten dag namelijk de vernieuwde jeu-de-boulesbaan geopend. De oude was inmiddels onbruikbaar en overwoekerd. Onder andere vanuit de Tuunstee was er een groep ouderen die animo had voor een nieuwe baan. De realisatie van de baan gebeurde met medewerking van de gemeente. Naast de baan werd een bankje geplaatst, om tussendoor even uit te rusten. Bij de opening werden beide basisscholen van het dorp betrokken. Twee juffen, een 92-jarige inwoonster van de Tuunstee en iemand van de dorpsraad gooiden de eerste ballen. Daarmee was de baan geopend. Beide scholen én de Dierenwei kregen een gloednieuwe ballenset uit handen van voorzitter van de dorpsraad Anne-Karin Guijt. De baan is door iedereen vrij te gebruiken.

Prijskaartje

Het tweede officiële moment was een cheque-overhandiging vanuit Windfonds Krammer aan de dorpsraad. Vorig jaar begon de dorpsraad een actie dat inwoners van het dorp een bloembak aan een lantaarnpaal konden aanvragen, die de dorpsraad zou sponsoren. Bewoners konden zich hiervoor opgeven, maar dienen dan wel voor meerdere jaren mee te doen en de bloemen zelf te verzorgen. Aan deze jaarlijkse bloemenweelde (en het ophangen/weghalen) zit natuurlijk een prijskaartje. En zeker omdat de animo voor de bloembakken groot was, en dit jaar weer diverse nieuwe bakken werden aangeschaft, kwam er een flink prijskaartje aan te hangen. Er hangen nu 135 bloembakken op het dorp, waarbij het gaat om een bedrag van ongeveer 10.000 euro. “Daarom zijn we ook zo blij dat vanuit Windfonds Krammer alle gemaakte kosten voor 2022 betaald worden.” Het Windfonds dient als compensatie voor de kernen Oude- en Nieuwe-Tonge, die enkele jaren terug verschillende windturbines in hun omgeving zagen verschijnen.

Water

Ook bij de dierenwei hangen diverse plantenbakken. In plaats van een traditionele cheque te overhandigen, had de organisatie gekozen om een van de daar hangende bloembakken van water te voorzien. Staande op een trapje gaf Annelies van den Brink van Windpark Krammer de bloemetjes water. Op haar beurt gaf zij een mooie gieter aan de dorpsraad. Hiermee werd de transactie symbolisch bezegeld. Na de beide momenten was er voor kinderen nog volop de gelegenheid om dieren te aaien. Ook waren er friet en snacks verkrijgbaar.

Staande op een trapje gaf Annelies van den Brink van Windpark Krammer de bloemetjes water (Foto: Erwin Guijt).

Uit de krant