Afbeelding

Brandweer van de regio oefent met scenario in Nieuwe-Tonge

Algemeen 548 keer gelezen

NIEUWE-TONGE - Elk jaar organiseert het Algemeen Brandweer Wedstrijd Comité (ABWC) door heel Nederland vaardigheidstoetsen. Dat gebeurt door praktijksituaties na te bootsen met zo realistisch mogelijk scenario’s. Vaak leveren andere hulpdiensten, zoals politie, ambulance en ‘slachtoffers’ tegenspel. Afgelopen zaterdag 9 april kwamen er tien brandweerploegen langs in Nieuwe-Tonge om daar hun vaardigheden te testen.

Tekst en foto: Erwin Guijt

Het scenario waarmee ze oefenden was als volgt: twee personen zijn boven de zolder aan het opruimen. Eén persoon valt naar beneden, precies in een container die voor de deur staat. Hij wordt daarbij gespietst door een stalen pijp. Intussen zijn in de garage onder de zolder laswerkzaamheden onder een auto aan de gang. De lasser schrikt van de persoon die naar beneden valt en veroorzaakt hierdoor een kleine brand. Hij wil naar buiten rennen, maar in zijn haast komt hij ten val en raakt bewusteloos. Een omstander alarmeert dan de brandweer.

Oftewel: een uitdagend scenario, met verschillende slachtoffers en aandachtspunten. Op vrijdagavond oefende een ploeg van het eiland het scenario, in het pand waar voorheen Melissant Mode zat, om te kijken hoe realistisch het was en of er nog zaken aangepast moesten worden. De volgende dag kwamen onder andere de ploegen van Zwartewaal, Hendrik-Ido-Ambacht, Barendrecht, Nieuw-Beijerland en Brielle langs. Uiteindelijk haalde de ploeg van Hendrik-Ido-Ambacht de meeste punten binnen en wonnen daarbij de eerste prijs. De oefening verliep volgens de organisatie naar tevredenheid: “Het was een fantastische dag.”

Uit de krant