Anne-Karin Guijt en Wout Horselenberg (met zonnebril) van de dorpsraad plaatsen samen met twee medewerkers van de Huyskwekerij de bloembakken (Foto: Erwin Guijt).
Anne-Karin Guijt en Wout Horselenberg (met zonnebril) van de dorpsraad plaatsen samen met twee medewerkers van de Huyskwekerij de bloembakken (Foto: Erwin Guijt).

Nieuwe-Tonge zet de bloemetjes buiten

Algemeen 1.234 keer gelezen

NIEUWE-TONGE – “In deze coronatijd kun je als dorpsraad weinig activiteiten organiseren voor het dorp. Toen dachten we: de dorpsraad heet Nieuwe-Tonge in Bloei!. Dus wat is er mooier dan het dorp letterlijk in bloei te zetten?” Zo gezegd, zo gedaan. Afgelopen dinsdag (gisteren) werden 123 bloembakken in het dorp opgehangen, geadopteerd door bewoners.

Door Erwin Guijt

Voorzitter van de dorpsraad Anne-Karin Guijt: “We wilden echter niet zelf in mei bloembakken in gaan poten en hopen dat ze goed zouden wortelen. Daarom hebben we voor het concept van de Huyskweker uit Oosterland gekozen, die dit al enkele jaren in praktijk brengt. Rond de jaarwisseling zijn de bloemen gepoot en groot gekweekt. Dus hebben we nu een bak met een sterk mengsel van twaalf planten die tegen een stootje kunnen. We willen natuurlijk niet dat na een paar warme dagen alles dood is.”

Orkaan

Om te zorgen dat de bloemen bestand zullen zijn tegen de weersomstandigheden, is gekozen voor bloemenmengsel ‘Orkaan’. Dat is in principe goed bestand tegen wind en zon. In de bak staan witte en rode Oostenrijkse hanggeraniums en blauwe scaevola. De bloemen staan in een forse bak die door middel van een steun aan een lantaarnpaal is bevestigd. De bakken hangen op 2.20 meter hoogte, zodat niemand er zijn hoofd aan zal stoten. Water geven gaat door een opening aan de voorkant.

“Via folders in het dorp hebben we mensen gevraagd om een bloembak te adopteren. Dat was geheel gratis, de enige voorwaarde is dat zij de bloemen iedere week water en voeding geven. Die voeding wordt ook verzorgd door de Huyskweker.” Alles is bekostigd door het geld van het Windfonds en een deel van de leefbaarheidsgelden. “De gelden uit het Windfonds moeten een maatschappelijk belang dienen. Hier heeft iedereen plezier van. Niet alleen de verzorgers van de bak zelf, maar iedereen die door het dorp loopt of rijdt.”

Opkweekservice

Het was spannend of het idee aan zou slaan. “Vooraf kun je moeilijk inschatten hoeveel mensen er mee willen doen. Maar uiteindelijk hebben we 123 aanmeldingen gehad! Dat overtrof onze stoutste verwachtingen.” Nog steeds krijgt de dorpsraad verzoeken binnen, maar de termijn is gesloten. “De bloembakken zijn nu ook echt op. Maar niet getreurd, volgend jaar weer een kans. Het plan is om dit meerdere jaren te doen. Nu hebben we alle materialen nieuw moeten aanschaffen, een volgende keer hoeven we alleen de opkweekservice van de bloemen te betalen. En volgend jaar willen we ook Battenoord erbij betrekken.”

Eigenlijk zouden de bakken vóór het weekend worden opgehangen, maar door de weersomstandigheden werd dit afgelopen dinsdag. Inmiddels hangen alle bloembakken. In het najaar komt de Huyskweker de bakken weer ophalen om ze weer voor het nieuwe jaar te beplanten. Wat Guijt betreft is het nu al een succes. “Je ziet dat er een aantal straten of pleinen zijn waarbij mensen met elkaar hebben afgesproken de bakken te verzorgen. Geen water geven is natuurlijk geen bloei, dus daarin zijn we afhankelijk van de bereidwilligheid van de dorpsbewoners. We hopen op een bloeiend Nieuwe-Tonge!”

Uit de krant