Afbeelding

Ook Hervormde Kerk Den Bommel gaat zonne-energie opwekken

Algemeen 401 keer gelezen

OUDE-TONGE/DEN BOMMEL – Via de zojuist afgesloten zonnepanelenactie van Deltawind zijn 425 zonnepanelen verkocht. De coöperatie spreekt van een mooi succes. In totaal hebben 34 mensen zonnepanelen gekocht, achttien leden van Deltawind en zestien niet-leden. Daarnaast hebben drie kopers zich aangemeld als lid.

Door Kees van Rixoort

Wie tien zonnepanelen kocht voor zijn eigen dak, kon er één schenken aan een vereniging, stichting of kerk op Goeree-Overflakkee naar keuze. Dat gaf de actie van Deltawind meer reikwijdte. In totaal ruim 34 zonnepanelen gaan als sponsoring naar Dorpshuis Melishof in Melissant, de Exoduskerk in Sommelsdijk, de Hervormde Gemeente (PKN) in Den Bommel, Tennisvereniging Westrak in Oude-Tonge en Tennisclub Melissant. Het was de tweede keer dat Deltawind de zonnepanelenactie 'Deltawind & Zon' hield. Vorig jaar zorgden de deelnemers van de collectieve inkoopactie ervoor dat ook het RTM Museum kon worden voorzien van zonnepanelen. Dit jaar konden lokale verenigingen, stichtingen en kerken zich aanmelden om zonnepanelen gesponsord te krijgen. Uiteindelijk waren er vijf 'goede doelen' die van deze mogelijkheid gebruikmaakten.

Deze vijf krijgen dus zonnepanelen. Daarmee kunnen ze, net als de leden en niet-leden van Deltawind die panelen kochten via de actie, hun energierekening omlaag brengen én zelf schone energie opwekken. Hoe meer sponsors, hoe meer zonnepanelen. De 'goede doelen' hoeven alleen de omvormer en de installatie zelf te betalen. Uiteraard kunnen ze zelf meer panelen bij kopen. De zonnepanelenactie van 2015 is, evenals die van 2014, een succes. Het resultaat is beter dan de coöperatie vooraf verwachtte. De actie past bij het doel van Deltawind om een flinke bijdrage te leveren aan de productie van duurzaam opgewekte energie en aan een duurzame toekomst voor Goeree-Overflakkee.

De Hervormde Kerk te Den Bommel ontvangt via de actie vier zonnepanelen. Waarschijnlijk dit jaar nog komen ze op het zuidelijke schuine dak van het verenigingsgebouw te liggen. Nee, niet boven op de eeuwenoude kerk, die ernaast staat. "Dat past niet op zo'n prachtig monumentaal gebouw uit de zeventiende eeuw", zegt Jan Meinster, scriba van de kerkelijke gemeente. De kerkvoogdij vergadert binnenkort over het vervolg: hoeveel zonnepanelen er in totaal op het verenigingsgebouw moeten komen. Het zullen er in ieder geval meer worden dan de vier die de kerk nu cadeau krijgt via de zonnepanelenactie van Deltawind.

Groen en duurzaam

Meinster was zelf de initiatiefnemer. Vervolgens meldde de kerkvoogdij van de Hervormde Kerk van Den Bommel aan als 'goed doel' voor de actie. "Ik ben lid van Deltawind en zag de advertentie over de zonnepanelenactie. Ik dacht: dit is een prachtige kans voor onze kerk om zelf energie op te wekken. Het past in ons straatje. We willen de groene en duurzame kant uit."

Volgens Jan Meinster is dat een uitstekende ontwikkeling. "Als kerk, als christen, heb je de taak goed met de schepping om te gaan. Daarbij kun je als kerk een goed voorbeeld geven en uitdragen dat je groen en duurzaam belangrijk vindt. De zonnepanelen zijn een van de eerste stappen die we zetten op die weg. Verder nemen we al jaren groene stroom en groen gas af en schenken we duurzame koffie. We zijn ook aan het onderzoeken of we de gloeilampen in ons kerk- en verenigingsgebouw kunnen vervangen door led-verlichting. En er zijn ideeën om de ruimte boven het plafond van de kerk te isoleren, zodat er in de winter minder warmte verloren gaat. Zelf heb ik voor ogen dat we uiteindelijk een Groene Kerk (www.groenekerken.nl) zijn. Dat is belangrijk voor de bewustwording binnen de eigen gemeente en heeft uitstraling naar het dorp en de omgeving." Dat de kerk van Den Bommel per jaar honderden euro's minder kwijt is aan energie, is mooi meegenomen.

Uit de krant