Afbeelding

Minder molens, meer energie

Algemeen 352 keer gelezen

NIEUWE-TONGE – Over ongeveer een halfjaar moeten de nieuwe windmolens draaien. Deltawind vervangt de zeven molens die er nu nog staan voor vier nieuwe turbines, die samen meer dan vier keer zoveel energie opbrengen. Gisterochtend ging de eerste paal de grond in.

Tekst en foto: Kees van Rixoort

Het windpark, het oudste van Deltawind, bestaat negentien jaar. De molens zijn afgeschreven en ingehaald door de technische ontwikkelingen. Ze zijn verkocht en mogen in hun nadagen nog energie opwekken in het buitenland. Zuid-Amerika en Oost-Europa zijn de mogelijkheden die Deltawind noemt.

De zeven windmolens brachten samen 9.000 Megawatt per jaar op. De nieuwe molens, vier in getal, hebben een rendement dat vier keer zo hoog is: jaarlijks 40.000 Megawatt. Ze zijn een stuk hoger dan de oude molens: 99 meter, met een tiphoogte van 149,5 meter. Door onder de 150 meter te blijven hoeft Deltawind geen verlichting op de vier nieuwe molens te plaatsen. De huidige windmolens hebben een hoogte van 60 meter.

Enercon, een Duitse firma, levert de turbines. Stedin verzorgt de netaansluiting van het nieuwe windpark en GMB zorgt voor de infrastructuur, de fundering en de opbouw. De oplevering is naar verwachting in september of oktober. Dan houdt Deltawind ook open dagen op windpark Battenoert. Rond de jaarwisseling moeten de molens draaien. De feestelijke opening volgt in 2016.

Deltawind had een mail aan de leden gestuurd met de vraag wie de eerste paal wilde slaan, met daarbij de motivatie. Uit de circa dertig inzendingen kwam Anne Karin Guijt naar voren als de gelukkige. Zij mocht maandag 1 juni in de heistelling plaatsnemen om de eerste paal de grond in te heien.

"De windmolens staan als het ware in onze achtertuin", vertelde Anne Karin Guijt na haar klus. "Vanuit het keukenraam kijken we er zo op. Zo ben je betrokken bij windenergie. Daar komt nog bij dat we als dorpsraad van Nieuwe-Tonge vorige jaar een uitnodiging ontvingen van Deltawind, om te praten over de komst van de nieuwe windmolens. Zo zijn we als dorpsraad betrokken bij de plannen. Naar aanleiding van het gesprek ben ik lid geworden van Deltawind en heb ik zonnepanelen op ons dak laten plaatsen. Ik zie de voordelen van natuurlijke energie boven bijvoorbeeld kernenergie. Mensen vinden windmolens soms lelijk. Dan zeg ik: doe de stroom eens een week uit, dan praten we verder… Ik heb mijn motivatie naar Deltawind opgestuurd en ben nu zeer vereerd dat ik de eerste paal mocht slaan. Ik heb er echt van genoten. Het was heel gaaf."

Obligaties en Windfonds

De omwonenden van Windpark Battenoert kunnen op twee manieren meedelen in de opbrengsten. In de eerste plaats via obligaties voor het park, waarvoor zowel leden van Deltawind als omwonenden kunnen inschrijven. En in de tweede plaats het Windfonds Battenoert, waarin jaarlijks een bedrag wordt gestort. De hoogte van dit bedrag is afhankelijk van de opbrengst van de molens. Naar verwachting gaat het om circa 15.000 euro per jaar. De omwonenden bepalen wat ze met dit geld willen doen.

Uit de krant