Afbeelding

Ollie B. Bommelwandeling voor 'Heeren van stand' en alle andere mensen

Algemeen 378 keer gelezen

DEN BOMMEL - Dit jaar is het precies 50 jaar geleden, dat het eerste standbeeld van Ollie B. Bommel werd geplaatst in het centrum van Den Bommel. "Daar moeten we wat mee doen", vond de Dorpsraad en samen met de twee basisscholen werd gestart met een mooi project. De kinderen maakten tekeningen van de acht figuren uit het bekende stripverhaal van Marten Toonder en deze zijn afgebeeld op de elektriciteitskastjes, die verspreid in het dorp staan. De Dorpsraad zette vervolgens een wandeling uit langs al deze objecten. Afgelopen zaterdag liep Burgemeester Jan- Pieter Lokker, als eerste, een deel van de route.

Tekst en foto's: Mirjam Terhoeve

Voorafgaand aan de wandeling kwamen dorpsraad, leerlingen, dorpsbewoners en afgevaardigden van 'Kern met Pit' bijeen in De Bommelstee. Joop de Ridder, de voorzitter van de dorpsraad, gaf daar in het kort uitleg over het project. "Het is een uniek project, waarbij vele dorpsbewoners en de scholen betrokken waren. We zijn dan ook erg trots op het resultaat. Het dorp is opgefleurd met mooi versierde objecten, waarlangs een leuke wandeling is uitgezet . Op deze manier kunnen we Den Bommel beter profileren aan de 'buitenwacht' en door de objecten kunnen we vertellen over wat Marten Toonder heeft betekent voor ons dorp. Het was ook heel mooi om te zien, hoe enthousiast de kinderen aan de slag gingen. Er zijn prachtige kunstwerkjes gemaakt van alle figuren, die in de strip voorkomen. Denk aan Ollie B. Bommel zelf met zijn rood/geel geblokte jas, maar bijvoorbeeld ook aan Joost zijn trouwe bediende en natuurlijk Tom Poes zijn jonge vriend. Een strenge jury heeft ze allemaal beoordeeld en de meest creatieve en originele exemplaren zijn voortaan te zien op de elektriciteitskastjes, die in het dorp staan. Hoewel dit project bedoelt was om het dorp op de kaart te zetten en mooier te maken, heeft het ook veel bijgedragen aan de saamhorigheid van de bewoners. En dat is iets, waar we erg blij mee zijn".

Nominatie

Dat vond ook de organisatie Kern met Pit. Kern met Pit is een jaarlijkse wedstrijd georganiseerd door Koninklijke Nederlandsche Heidemaatschappij (KNHM) , waarbij bewonersgroepen worden uitgedaagd om hun idee voor de leefomgeving binnen een jaar te realiseren. De beste ideeën mogen deelnemen aan de wedstrijd. Hiermee zijn mooie geldprijzen te winnen. Den Bommel is hier inmiddels voor geselecteerd. In januari zullen de prijzen worden uitgereikt.
Ook niets dan lof door burgemeester Lokker. "Jullie hebben Den Bommel inderdaad heel mooi op de kaart gezet", zo sprak hij . "Zo zie je maar, waar een klein dorp groot in kan zijn. Dit is beter nieuws, dan vorige week", blikte hij nog even terug op de vondst van de drugslaboratoria. "Maar gelukkig is Den Bommel weer helemaal veilig en het is mooi, dat het dorp nu op een positieve manier in de belangstelling staat. Erg leuk ook, dat de jeugd zo bij het project betrokken is. De jeugd heeft immers de toekomst en staat symbool voor de vitaliteit van Den Bommel. Hiermee wordt een goede basis gelegd voor de gemeenschapszin van het dorp".
Na alle woorden, reikte de burgemeester prijzen uit aan de kinderen, die zich het meest hadden ingezet voor het project. Voor hen was er een mok of een glas met een afbeelding van de stripfiguren. De scholen zelf kregen nog een passend schilderij aangeboden door de dorpsraad, als dank voor hun inzet. Hierna nodigde Joop de Ridder iedereen uit om samen met hem en de burgemeester een deel van de wandelroute te lopen. Helaas viel de tocht letterlijk en figuurlijk in het water, vanwege een enorme bui. Maar gelukkig trok de lucht daarna open en werd het alsnog een zonnige gezellige dag met braderie.

De wandelroute is uiteraard elke dag te lopen. Men kan beginnen bij het standbeeld aan het Emmaplein of anders op de Kaai. Volg daarna de rood/geel geblokte stoeptegels. De wandeling duurt zo'n klein uur. De organisatoren hopen, dat vele inwoners van Den Bommel, maar vooral ook van daarbuiten, de route eens komen lopen.

Uit de krant