Behoefte aan dorpshuis en betere handhaving in het verkeer Dorpsraad Dirksland verzamelt input voor dorpsplan

Algemeen 360 keer gelezen

DIRKSLAND – De plaatselijke voetbalvereniging, de fanfare, de zwemclub, de kerken – en ga zo maar door – kunnen allemaal hun zegje doen over het leefbaar en vitaal houden van hun dorp. Op basis van alle naar voren gebrachte ideeën maakt de dorpsraad een dorpsplan. De dorpsraad beheert ook het door de gemeente Goeree-Overflakkee ter beschikking gestelde geld om dit plan uit te voeren. De dorpsraad van Dirksland hoopt later dit jaar een dorpsplan te presenteren voor de periode 2016-2018.

Door Kees van Rixoort

De gemeente Goeree-Overflakkee bouwt de huidige manier van subsidiëren af. In 2017 is het afgelopen en ontvangen de verenigingen geen subsidie meer. Maar er blijft wel subsidie naar de kernen gaan, de zogenoemde kernsubsidie. Die is in de eerste plaats gericht op het leefbaar en vitaal houden van de dorpen. De gemeente geeft de kernen de ruimte om dit zelf in te vullen. De coördinatie en het subsidiebeheer zijn per kern in handen van de dorpsraad. Naast de kernsubsidies zijn er projectsubsidies. Deze kunnen verenigingen bij de gemeente aanvragen en gaan buiten de dorpsraad om.

2015

De dorpsraad heeft van de gemeente de opdracht gekregen een dorpsplan te ontwikkelen voor de jaren 2015-2018. De dorpsraad van Dirksland heeft 2015, een overgangsjaar, losgekoppeld. Het plan voor dit jaar bevat vooral lopende projecten, zoals het afronden van de survivalbaan, het realiseren van een JOP (jongerenontmoetingsplaats), het lopen van een schouw door Dirksland en het sponsoren van de herdenkingspanelen voor de Dirkslandse slachtoffers tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ook het organiseren van een Magic Day, tijdens de herfstvakantie, staat in het plan voor 2015.

2016-2018

Voor de jaren na 2015 ontwikkelt de dorpsraad een dorpsvisie. Dat doet de raad niet alleen, juist niet, maar samen met 'het maatschappelijk middenveld' in Dirksland. De verenigingen en stichtingen ontvingen een uitnodiging om ideeën over de leefbaarheid en vitaliteit van het dorp naar voren te brengen. Daartoe was maandag 11 mei een bijeenkomst belegd. Een beperkt aantal vertegenwoordigers was aanwezig. Zij brachten verschillende punten naar voren die de aandacht behoeven om het dorp leefbaar en vitaal te houden. Het ontbreken van een dorpshuis wordt als een gemis gezien. Er is behoefte aan een laagdrempelige plek waar mensen elkaar kunnen ontmoeten, een kaartje leggen of de biljartkeu ter hand nemen. Zo'n dorpshuis zou een redelijke huurprijs en redelijke consumptieprijzen moeten hanteren. Tijdens het overleg noemde men De Schakel als potentieel dorpshuis. Ook De Gooye kwam als optie naar voren.
Een ander punt dat in ieder geval in het dorpsplan moet komen, is de verkeerssituatie in Dirksland. Het verkeerscirculatieplan zou nog eens tegen het licht gehouden moeten worden en de handhaving van de geldende regels verdient ook de nodige aandacht.

Meedenken

De dorpsraad roept de verenigingen en stichtingen op die maandag niet vertegenwoordigd waren, alsnog met ideeën te komen. Zij kunnen aanschuiven bij de reguliere vergadering van de dorpsraad op 2 juni. Plaats van handeling is Calvin's Corner, Voorstraat 50, Dirksland. De aanvang is 20.00 uur. Aanmelden kan via www.dorpraaddirksland.nl. Schriftelijk ideeën indienen is ook mogelijk.
Een kleine week later, op 8 juni, heeft de dorpsraad een overleg met onder meer de politie, de woningbouwvereniging, ondernemers en Sjaloom Zorg. Ook zij kunnen actief meedenken over de toekomst van Dirksland.

Wat volgt is het schrijven van een dorpsvisie. Deze zal in september worden gepresenteerd en vastgesteld. Na goedkeuring door de gemeente, kan Dirksland aan de slag met de uitvoering. Met het oog daarop maakt de dorpsraad voor elk jaar een uitvoeringsplan.
De dorpsraad Dirksland is een vereniging, waarvan je lid kunt worden. Een lidmaatschap, voor het hele gezin, kost 5 euro per jaar. Het bestuur, dat nu bestaat uit Jan Leenders, Gelein Ruts en Frits Veringmeier, kan nog versterking gebruiken. Daarnaast zijn leden welkom om plaats te nemen in commissies. Er zijn commissies voor bijvoorbeeld verkeer, veiligheid, recreatie, cultuur en sport.

Uit de krant