Afbeelding

Duurzaam ondernemen bij banketbakkerij Van Helden

Algemeen 524 keer gelezen

MIDDELHARNIS - 'Het welbekende plastic probleem op onze aardbol kun je natuurlijk gewoon aannemen als een feit en vrolijk doorgaan met je leven, óf je kunt daadwerkelijk met dit probleem aan de slag gaan.' Zo dacht banketbakkerij Van Helden toen zij hun nieuwe actie aan het bedenken waren. Vanuit het oogpunt van het milieu, waarin zoveel plastic tasjes in de natuur belanden, kwam deze ondernemer op het idee om minder plastic tasjes weg te geven. Maar aangezien het geven van een tasje een service is hebben Peter en Selma van Helden hiervoor een ludieke oplossing bedacht. Zo is er de opvallende paarse 'Van Helden tas' ontworpen.

Een mooie, ruime, linnen tas die duurzaam gebruikt kan worden. Om het gebruik van deze tas te motiveren krijgen de klanten die met de paarse tas boodschappen komen doen een extra korting op een speciale aanbieding. Op deze manier is banketbakkerij Van Helden milieuvriendelijk en ook nog eens klantenbindend bezig. De paarse tas kan voor € 2,50 gekocht worden of tegen inwisseling van 1000 spaarpunten. In de kranten, op facebook en in de winkel is duidelijk zichtbaar op welk product er extra korting van toepassing is.
De reacties van diverse klanten op deze actie is zeer positief. De actie is sinds half januari van start gegaan en er worden met regelmaat paarse tassen verkocht. Tijdens de januari-sluiting heeft de banketbakkerij een kleine metamorfose ondergaan. Zo zijn de kleurstellingen in de winkel en tearoom aangepast en geeft de winkel een frisse, ruimtelijke en moderne indruk. Daarnaast zijn de koelvitrines vervangen voor nieuwe, zuinigere vitrines, die speciale afdekramen hebben om energie te besparen. Dit alles in het kader van duurzaam, energie- en milieubewust ondernemen. Het project 'energieke regio' is nog volop in ontwikkeling, maar deze banketbakker is er al helemaal klaar voor om nog meer initiatieven door te voeren. Zo wordt ondertussen ook al hybride gereden.

In 2014 heeft Peter van Helden een speciaal koekje ontworpen 'het GO-tje' wat grotendeels gemaakt wordt van eilandelijke producten en ook de vorm van ons eiland heeft. Ook is het verpakkingsdoosje door hemzelf ontwikkeld, waarop meerdere monumentale plekken van ons eiland zichtbaar zijn. Een leuk souvenir dat ook nog eens lekker smaakt. Door o.a. al deze initiatieven zal banketbakkerij Van Helden in de loop van dit jaar het certificaat mogen ontvangen voor lokale producten. Dit certificaat geeft aan dat Van Helden zijn producten maakt met Nederlandse suikers en melkproducten en dit alles op een CO2-vriendelijke wijze.

Peter hoopt dat de middenstand van Goeree-Overflakkee ook allemaal hun bijdrage gaan leveren aan duurzaam ondernemen. 'Waardoor we dus met elkaar voor een betere leefomgeving zorgen'. Of, zoals hij zegt: 'verbeter de wereld, begin bij jezelf'.

Uit de krant