Inzet: Kindercardioloog Ingrid van Beynum en Annelies Blom (coördinator tv/evenementen Sophia)
Inzet: Kindercardioloog Ingrid van Beynum en Annelies Blom (coördinator tv/evenementen Sophia)

Actie nieuwe stichting Hart voor Sophia zet Rotterdams kinderziekenhuis in schijnwerper

Algemeen 620 keer gelezen

GOEREE - OVERFLAKKEE - Met een uitstekend georganiseerd evenement, een oldtimertour en een barbecue, zette de nieuwe stichting Hart voor Sophia zich zaterdag duidelijk op de kaart. Inzet was gelden bijeen te brengen voor het Rotterdamse kinderziekenhuis. Voor het in ontwikkeling zijnde thoraxcentrum en voor medische- en begeleidende activiteiten, zowel in het ziekenhuis als in de thuisbegeleiding van de patiëntjes. Een groot aantal (52) deelnemers had zich in de middaguren voor de autorit gemeld en in de avonduren namen bijna 200 personen aan de tafels plaats voor een ontmoetingsbarbecue.

Door Jaap Ruizeveld

Kindercardioloog Ingrid van Beynum en Annelies Blom (verpleegkundige), nu in de functie van coördinator tv en evenementen bij het Sophia kinderziekenhuis in Rotterdam, waren graag naar Ouddorp gekomen om het verloop van de actie bij te wonen. "Wij zijn heel dankbaar voor de inzet van de vrijwilligers in de stichting Hart voor Sophia, dat op dit eiland bij de familie Hameeteman aan de Oudelandseweg het centrale coördinatiepunt heeft. Onze financiële middelen zijn schaars. Zorgverzekeraars stellen zich op het standpunt. 'Toon eerst aan dat iets werkt, dat het effectief is. Dan kunnen wij eventueel in een project instappen. Men is niet bereid, of wellicht heeft men geen mogelijkheden, om op voorhand gelden beschikbaar te stellen. Daarom moeten wij wel op zoek naar externe middelen', zegt de kindercardioloog.

Betekenis

Wat betekenen de acties voor het ziekenhuis? 'Heel veel. Het is een welkome support, ondersteuning voor de medische zorg die geleverd wordt in al haar facetten. Bedenk dat voor het verbeteren van die zorg, het op een nog hoger peil brengen, onderzoek nodig is. Dat vergt menskracht en brengt kosten met zich. Alles is gericht op het welzijn van de patiëntjes. Met gelden uit de acties kunnen plannen gebundeld worden en ook kan de ontwikkeling van het thoraxcentrum (waar gericht onderzoek plaatsvindt) worden gecontinueerd. Kinderen met aangeboren afwijkingen aan hart, longen en luchtwegen kunnen daar steeds beter worden verzorgd. De kennis om dat te kunnen uitvoeren is er. Met genoemde bundeling, dat is multidisciplinaire zorg, is er een doorlopende zorglijn in de kliniek maar ook in de periode daarna, als zij ontslagen worden en ook thuis verdere begeleiding nodig is', vertellen Ingrid en Annelies.

Korte opnametijd

'Onze insteek is dat kinderen zo kort mogelijk in het ziekenhuis verblijven. Liefst alle zorg aanbieden op één dag. Dat voorkomt dat de patiëntjes veelvuldig moeten reizen tussen huis en ziekenhuis. Daarmee is de inspanning en begeleiding niet voorbij. Het is erg belangrijk voor de patiënt dat ook de leefomgeving zo optimaal mogelijk wordt ingericht. En dat is nu weer zo'n punt, het inrichten van een prettige sfeer, dat uiteraard niet in een pakket van een zorgverzekeraar is te vinden. Daarom nogmaals, het is van onschatbare waarde dat deze acties succesvol zijn. Het gaat om de zieke meisjes en jongens. Zij verdienen onze optimale steun. Het is fantastisch dat zoveel vrijwilligers zich daarvoor willen inzetten. Wij zijn daar zeer dankbaar voor, omdat de zorg van onderzoek tot uitvoering daardoor beter kan worden uitgevoerd'.

Betrokkenheid

In deze crisistijd is het niet gemakkelijk om geldinzamelacties te houden. Bovendien zijn er heel veel goede doelen die om aandacht vragen. Zelfs organisaties en instellingen die raakvlakken hebben met onze zorginsteek c.q. hulpverlening. Het kinderziekenhuis in Rotterdam heeft een 'werkgebied' dat centraal rondom Rotterdam de zuidwestelijke regio, waaronder Goeree-Overflakkee en een deel van Zeeland en Brabant, omvat. Maar ook patiënten vanuit de rest van de provincie en andere landsdelen komen naar ons gespecialiseerde ziekenhuis, waar zelfs harttransplantatie plaatsvindt. Als je zo vandaag deze actie volgt, krijg je daar een warm en spontaan gevoel bij. Vat het maar samen, in één woord: hartverwarmend', stellen Ingrid en Annelies, die een groot aantal patiëntjes op het eiland persoonlijk kennen. 'Dat vergroot de betrokkenheid extra'.

Evenementen

Stichting Hart voor Sophia (kinderziekenhuis in Rotterdam) organiseerde zaterdag twee evenementen om gelden bijeen te brengen voor het ziekenhuis. Aan de start van de oldtimertour stonden zaterdagmiddag op het terrein van de buitenhaven in Stellendam liefst 52 wagens geparkeerd. Allerlei voertuigen uit langer geleden en soms wat korter voorbije tijd. Een schouwspel dat veel belangstelling trok. Trotse eigenaren lieten graag hun paradepaardjes aanschouwen. Op verzoek mocht men een kijkje nemen onder de motorkap. Een groot aantal sponsors en nog veel meer vrijwilligers verleenden medewerking om dit evenement tot een succes te maken.

BBQ

Na een korte briefing aan de deelnemers over de 90 kilometer lange route over Goeree-Overflakkee en een deel Schouwen-Duiveland, vertrok de colonne. Gedisciplineerd rijdend. Keurig begeleid rolden de kilometers onder de banden weg. Na een stop bij Tieleman Keukens, eindigde de rit aan de Oudelandseweg in Ouddorp. Daar, in het hart van de organisatie, bij de familie Hameeteman, was inmiddels alles voorbereid voor een groots opgezette bbq. Een kleine 200 personen maakten er zaterdagavond hun opwachting voor een gezellig samenzijn, een ontmoeting, een lekker hapje en drankje en uiteraard ook een verloting. Ook hier weer veel sponsors en vrijwilligers die de financiële actie voor het Sophia-kinderziekenhuis extra support gaven.

Uit de krant