Afbeelding

Peter Feller aan de slag bij stichting A seal Stellendam

Algemeen 299 keer gelezen

GOEREE-OVERFLAKKEE - Peter Feller (Feller Consultancy bv) uit Goedereede gaat als externe procesbegeleider aan de slag bij de startende stichting A Seal Zeezoogdierenzorg in Stellendam. Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Goeree-Overflakkee heeft besloten voor deze tijdelijke inzet een bedrag beschikbaar te stellen van 10.000 euro exclusief btw. De gemeente staat positief tegenover de initiatieven van de stichting en de werkwijze die is gericht op wetenschappelijk onderzoek, opvang zeezoogdieren, educatie en voorlichting.

Door Jaap Ruizeveld

Het college van B & W stelt dat de zeezoogdierenopvang een positieve impuls geeft aan de vitaliteit van Stellendam, het havengebied en het eiland. Met de komst van de opvang ontstaan mogelijkheden in verbreding van de visserij door koppelingen met functies als genoemde educatie en met horeca, toerisme en recreatie. Het project sluit naadloos aan op de uitgangspunten van het coalitieakkoord en het past binnen de doelstellingen van het Integraal Ruimtelijk Programma.

Procesbegeleiding

Het gemeentebestuur streeft bij de realisatie van de plannen van de stichting A Seal Stellendam naar een proactieve aanpak vanuit gemeentezijde en geprobeerd wordt de stichting op bestuurlijk- en ambtelijk niveau waar mogelijk te ondersteunen. Gezien de uniciteit en meerwaarde van de realisatie van de zeehondenopvang is dan ook tot het beschikbaar stellen van genoemd budget besloten. Het bedrag is gericht bestemd voor de inhuur van een externe adviseur voor de procesbegeleiding bij de opstart van het project in Stellendam.

Inzet WSW-ers ?

Onder procesbegeleiding verstaat het college het coördineren, sturen en bewaken van het bestuurlijk proces van de continuïteit en stabiliteit in het bestuur en de bedrijfskundige aspecten van de zeehondenopvang. B & W vragen daarbij om het aanleveren van een bedrijfs(uitvoering)plan en verlangen onderzoek naar mogelijkheden om WSW-ers te kunnen inzetten. Tevens naar resultaten op het gebied van het versoepelen van operationele taken en het structureren van toekomstige financiële stromen. Stichting A Seal Stellendam zal, zoals gemeld, de procesbegeleiding inkopen bij Feller Consultancy in Goedereede. Het gemeentebestuur heeft kenbaar gemaakt dat zij tweewekelijks info wil ontvangen over de resultaten en voortgang in het proces.

Korte tijd

Peter Feller, eigenaar van Feller Consultancy bv, vindt de opdracht aantrekkelijk en uitdagend. Vóór de maand oktober moet hij zorgdragen dat de organisatie er bedrijfsmatig in feite staat, toekomstgericht verder kan, plannen helder zijn geformuleerd en de noodzakelijke verbindingen in contacten zijn gelegd. In de beperkte tijdsfase moet dat lukken. Waarbij zeker een pluspunt is dat Feller lokaal goed is georiënteerd. Niet vreemd als oud-wethouder van de gemeente Goedereede en bijvoorbeeld ook in andere eilandelijke functies waaronder een commissariaat bij Woongoed Goeree-Overflakkee.

Bedrijfsmatig

In gesprekken tussen het stichtingsbestuur A Seal Stellendam en het gemeentebestuur (wethouder Van der Vlugt) is oriënterend gekeken wat de beste insteek zou kunnen zijn om de opstart van het zeehondencentrum succesvol te kunnen laten verlopen. Enerzijds is daarvoor de deskundigheid nodig bij de opvang en verzorging van de dieren, anderzijds moet ook de bedrijfsmatige kant worden gepositioneerd. Het gemeentebestuur toont zich bereid om in deze fase faciliterend op te treden en met een eenmalige financiële ondersteuning het mogelijk te maken dat er, onder duidelijke voorwaarden, deskundige know-how wordt ingehuurd.

Stabiele basis

Peter Feller is voor deze klus benaderd. Aan enthousiasme om er een succes van te maken zal het niet liggen. "Ik heb er enorme zin in om het initiatief van het stichtingsbestuur bedrijfsmatig een stabiele basis te geven. Het is fijn dat er een gepassioneerd en gedreven stichtingsbestuur staat, omringd door vrijwilligers. Zij geven een prima uitvoering aan hun concrete opvang- en verzorgingswerk voor de dieren maar het is -juist bij de opstart- dan niet gemakkelijk voor hen om ook gelijktijdig het bedrijfsmatige deel in te vullen, van waaruit toekomstgericht kan worden voortgeborduurd. Dat werk is nu aan mij toevertrouwd en zoals gezegd, het is voor mij een fantastische uitdaging", aldus Peter.

Uit de krant