Afbeelding

Vrijwilligers maken Ouddorpse strand schoon

Algemeen 401 keer gelezen

OUDDORP – De hele Noordzeekust afvalvrij in slechts 31 dagen. Dat zijn dus 24 strandzones van in totaal 350 kilometer. Dat is het doel van Stichting de Noordzee deze zomer. Woensdag 6 augustus was de Beach Cleanup Tour voor etappe nummer zes op het Flaauwe Werk in Ouddorp.

Door Sam Fish

De schoonmaaktour begon op 1 augustus in het Zeeuwse Catsand en uiteindelijk is het de bedoeling dat de hele kust is opgeruimd en eindigt de tour op Schiermonnikoog. Het was de bedoeling dat iedereen zou verzamelen bij Standcafé de Zeester op woensdagochtend en dat gebeurde ook. "We hebben wel eens dat mensen zich opgeven, maar dat ze uiteindelijk toch niet komen. Ik weet niet of iedereen die hier nu is zich ook echt had aangemeld, maar we hebben sowieso een goed aantal mensen verzameld", zegt Jeroen Dagevos, milieu-expert bij de stichting. "Ik ben erg tevreden over de opkomst". Voor Ouddorp hadden 37 mensen zich aangemeld om mee te helpen bij het opruimen. In totaal zijn er ruim duizend aanmeldingen voor de actie, meer dan het dubbele van vorig jaar.

Voor de grote opruimactie staat de stichting er niet alleen voor. Verschillende bedrijven sponsoren de actie en ook gemeente Goeree-Overflakkee doet een duit in het zakje. "Van de gemeente hebben we vuilniszakken gekregen en we mogen twee wagens lenen. Een tractor met een grote kar erachter waar al het vuil in kan en een terreinwagen. De gemeente zorgt ook dat al het vuil wordt opgehaald, dus dat hoeven we ook niet meer zelf te regelen", aldus Jeroen Dagevos.

Voordat het opruimen kan beginnen krijgt iedereen nog even een peptalk en wordt er verteld wat er moet gebeuren. Want alleen maar opruimen is het niet. "We doen ook aan afvalscheiding. Het zal vooral plastic zijn wat we tegenkomen, maar net als doppen, touw en oranje werkhandschoenen moeten we apart houden. De doppen en de handschoenen gaan naar kunstenaars die er iets mee gaan doen en het touw wordt gerecycled voor vloerbedekking. Dus die dingen moeten in aparte zakjes", vertelt Jeroen. Verder wordt ook nog even medegedeeld dat jerrycans gesloten moeten blijven, aangezien niemand weet wat erin zit en bij glas moet voorzichtig gehandeld worden.

Na de uitleg pakt iedereen zijn of haar spullen bij elkaar, een rugtas met wat water en sommigen hebben zelfs hun eigen werkhandschoenen en afvalprikkers meegenomen. Bij de terreinwagen die buiten het café liggen nog veel meer prikkers, vuilniszakken, handschoenen en kleine zakjes voor de doppen. Als iedereen het goede gereedschap heeft wordt er nog even een groepsfoto gemaakt en dan is het tijd om aan de slag te gaan.

Uiteindelijk is er alleen op Ouddorp al 1375 kilo aan afval opgeruimd. Dat is ruim een vijfde van de rommel die vorig jaar tijdens de actie in totaal werd opgehaald. De troep bestond vooral uit grote stukken touwen en netten en kleine stukjes plastic die waren aangespoeld. "We hebben redelijk goed weer gehad tot 15.00 uur en toen waren we al op onze weg terug. Dus we hebben echt geluk gehad", vertelt Jeroen. "Een groepje kinderen is eerder afgehaakt, omdat het voor hen toch te ver was, maar verder hebben we de hele groep goed bij elkaar weten te houden. We zijn echt heel erg blij met de inzet van de mensen. Hoe meer mensen er meehelpen, hoe meer afval er wordt opgeruimd. Dus als we dit kunnen volhouden dan hebben we straks een prachtig schone kustlijn".

Uit de krant