Afbeelding

'Flakkee zonder Omloop is geen Flakkee'

Algemeen 457 keer gelezen

'Flakkee zonder Omloop is geen Flakkee'

NIEUWE-TONGE – "De Omloop is van en voor Goeree-Overflakkee. En dat willen graag zo houden", zegt Willem-Jan Kom, voorzitter van de organiserende stichting. Nog even, dan ronden honderden lopers weer het eiland, of een gedeelte ervan. Het is een jubileumeditie deze keer: Omloop nummer vijfentwintig.

Door Kees van Rixoort

Alles ligt op schema voor de megawandeltocht. Het bestuur is een ingespeeld team en kan rekenen op misschien wel driehonderd vrijwilligers, die allemaal weten wat er van ze verwacht wordt. Velen van hen zetten zich al jaren in voor de Omloop.

Dat geldt ook voor het groepje verkeersregelaars: veertien gecertificeerde vrijwilligers, die ervoor zorgen dat de lopers veilig wegen kunnen oversteken. "Ik heb er weinig omkijken naar", zegt Wim Bruggeman, het bestuurslid dat verantwoordelijk is voor de route en de verkeersregelaars. "Het is een hechte groep. De mensen weten wat ze moeten doen. Het weekend van de Omloop is het enige weekend dat ze altijd vrijhouden. Zonder goede verkeersregelaars kun je niet. De veiligheid is heel belangrijk"

Bruggeman is 'altijd' bezig met de Omloop. "Ik ben veel buiten, rijd overal langs om te kijken wat nog beter kan. Je moet in de gaten houden of fietspaden niet worden verlegd en dat de grasdijken op tijd worden gemaaid, om maar twee voorbeelden te geven."

Veel veiliger

De route is ten opzichte van vorig jaar niet veranderd, althans de 110 en de 80 kilometer. De kortere afstanden – 30 en 55 kilometer – zijn wel iets aangepast. Zo loopt de route tussen Sommelsdijk en Herkingen – via Dirksland – nu geheel over het fietspad. "Veel veiliger", zegt Bruggeman. Volgens het bestuur is de route sowieso veiliger geworden, sinds start en finish vorig jaar zijn verplaatst naar Middelharnis. We komen nu op dezelfde plaatsen maar op andere tijden.

"Het heeft wat reuring gegeven, die verplaatsing, maar het was een goede beslissing met positieve gevolgen voor het evenement", vindt Willem-Jan Kom. Hij noemt de enorme toeloop in Middelharnis en de toegenomen uitstraling van de Omloop. "Zo zet je Goeree-Overflakkee op de kaart." Al blijft hij natuurlijk begrip houden voor de emotionele kant van de verplaatsing.

Het aantal inschrijvingen voor de vijfentwintigste Omloop houdt gelijke tred met dat van de vorige editie. Net als vorig jaar valt de Omloop – altijd de derde vrijdag en zaterdag van augustus – binnen de schoolvakantie. De consequentie daarvan is dat er minder deelnemers zijn, vooral bij de Kinderomloop. "Volgend jaar hebben we daar geen last van", aldus Kom en Bruggeman. Ze verwachten voor de komende Omloop nog de nodige inschrijvingen van Flakkeese lopers.

In verband met het jubileum is er een interessant randprogramma met optredens en demonstraties. Bovendien is er al extra drukte in Middelharnis vanwege de Diekdagen. In de toekomst zou er wat betreft Willem-Jan Kom zelfs een hele feestweek mogen komen, met de Omloop als opening en de GO Classic als sluiting.

Maar zover is het nog niet. Eerst Omloop nummer vijfentwintig op 22 en 23 augustus. "Ik hoop op goed weer en dat we er met z'n allen iets moois van maken, dat Goeree-Overflakkee positief in beeld brengt", zegt de voorzitter. Wim Bruggeman: "Flakkee zonder Omloop is geen Flakkee. De Omloop leeft en brengt veel mensen op de been. Er komt ook saamhorigheid bij kijken. Dat is het belang van de Omloop".


Column 110 woorden

Als ik tegen mensen van buiten het eiland vertel over de Omloop, kijken ze me vaak wat verdwaasd aan. De meest voorkomende reacties zijn: 'Waarom zou je dat doen?', 'Wie verzint zoiets?' en nog duidelijker: 'Ben je wel goed snik?'. Onlangs maakte ik het omgekeerde mee. In een aquariumwinkel in Breda vroeg de verkoper: 'Waar kom je vandaan?' 'Flakkee', antwoordde ik. 'Dat ken ik wel', zei de jongeman, 'daar heb ik vorig jaar de Omloop gelopen.' 'Uitgelopen?', vroeg ik. 'Ja, natuurlijk', antwoordde de olijke Brabander lachend. We raakten aan de praat over wandelschoenen, blaren, door het rulle zand lopen en de donkere Flakkeese nacht. We gingen als vrienden uit elkaar.

Uit de krant