Jaap van der Slik, Thijs Loosjes en Jan Verbiest bewegen de kap van de hooiberg naar boven.
Jaap van der Slik, Thijs Loosjes en Jan Verbiest bewegen de kap van de hooiberg naar boven.

Met gerestaureerde hooiberg blijft ensemble met juunrenne intact

Algemeen 843 keer gelezen

OUDDORP – Langzaam maar zeker komt het voormalige ensemble aan de Hazersweg weer tot leven op een andere plek in Ouddorp. Bij De Overkant aan de Dijkstelweg zijn de werkzaamheden in volle gang om de hooiberg van Welgelegen zijn oude glorie terug te geven. De juunrenne, waarmee de hooiberg het ensemble vormt, is al gerestaureerd.

Tekst en foto: Kees van Rixoort

De Stichting Juunrenne heeft het ensemble weten te behouden. Dat heeft veel tijd en energie gekost. Alleen al met het opknappen van de juunrenne waren circa vierhonderd uren vrijwilligerswerk gemoeid. Voor de hooiberg waren minder uren nodig, maar alles bij elkaar denkt de stichting uit te komen op zeker zeshonderd uren. Naast dit vrijwilligerswerk mogen de inspanningen van Bouwbedrijf Van de Boogert uit Sommelsdijk niet ongenoemd blijven.

Om het ensemble van Welgelegen te behouden was bovendien veel geld nodig. De stichting begrootte ooit 25.000 euro, maar in de loop der tijd bleek er minder geld nodig te zijn. Vergelijk dat eens met de Noord-zuidlijn van de Amsterdamse metro of de Betuweroute… De stichting wist sponsors en donateurs te vinden en kon een mooi bedrag bijschrijven nadat de Rotary GO Classic de juunrenne had uitgeroepen tot goed doel. Ook het Prins Bernhard Cultuurfonds doet nog een duit in het zakje. Er is voorts het nodige gesponsord in natura.

Het geld en de inzet kwamen binnen omdat de Stichting Juunrenne een goed verhaal heeft. Juunrennen, uienbewaarplaatsen uit de tijd dat er nog geen koelcellen waren, zijn nog maar sporadisch te vinden. Ze zijn massaal gesloopt. Volgens de stichting zijn er nog drie of vier, in Ouddorp. Daarom trokken de mannen achter de stichting – Thijs Loosjes, Jaap van der Slik en Jan Verbiest – zich het lot aan van de juunrenne aan de Hazersweg.

De hooiberg is minder uniek. Maar de stichting wilde die met de juunrenne behouden als cultureel erfgoed-ensemble. De zeskantige hooiberg op drie poten, in 1929 gemaakt door de firma Haring, was er slecht aan toe. De stichting wilde het object aanvankelijk als geheel van de Hazersweg naar de Dijkstelweg vervoeren, maar nadat de hooiberg was ingestort volgde een demontage ter plekke en een wederopbouw bij De Overkant.

De drie palen zijn gezandstraald en gecoat door De Wit Mechanisatie uit Melissant en vervolgens op een fundering geplaatst. Het hijs- of windwerk is gerestaureerd door het RTM-museum. Alle balken zijn toekomstbestendig gemaakt. Voor de kap zijn nieuwe metalen golfplaten nodig. Als die in de werktent op maat zijn gemaakt en bevestigd, deels met nog bruikbare materialen uit het dak van de bijna negentig jaar oude hooiberg, vormt de plaatsing van het oorspronkelijke kapje en mogelijk het windvaantje met het jaartal de finale van de restauratie. De stichting denkt nog twee of drie werkdagen nodig te hebben. Een feestelijke 'opening' kan later dit jaar tegemoet worden gezien.

Schoonheid

Peter Grinwis van De Overkant is blij met de cultuurhistorische toevoeging in de tuin achter zijn in de vorm van een witlofloods gebouwde uitspanning. "Een verrijking voor De Overkant en de omgeving", aldus Grinwis, die de esthetische schoonheid van het ensemble roemt en volop mogelijkheden ziet om straks onder de kap van de hooiberg bijvoorbeeld muzikale optredens, schildercursussen en trouwerijen te laten plaatsvinden.

Uit de krant