Afbeelding

Droomfonds combineert vogels, vis en vastgoed

Algemeen 452 keer gelezen

MIDDELHARNIS - Het Haringvliet staat volop in de belangstelling als een plek waar natuur en recreatie bij elkaar komen. Een van de recente besluiten omtrent dit gebied is het kierbesluit: de Haringvlietsluizen gaan in september een stukje open, omdat dit goed is voor flora en fauna. Maar er is meer, veel meer. Daarom was er woensdagavond een bijeenkomst in het Diekhuus, waar zo'n tachtig aanwezigen op zijn afgekomen.

Tekst en foto: Erwin Guijt

"Dit soort projecten doe je nooit alleen, maar moet altijd samen aangepakt worden. Je kunt dit ook niet op zichzelf ontwikkelen, het moet altijd integraal gedaan worden. Dat is enerzijds het mooie, anderzijds een uitdaging'', zegt wethouder Markwat (SGP) in zijn welkomstwoord. De wethouder is op verschillende manieren bij het proces betrokken. Hij is heel de avond aanwezig om vragen te beantwoorden.

Marius Brants van het Droomfondsproject Haringvliet is de avondvoorzitter. Hij begint met een plaatje waarop een delta is aangegeven. "Waar is dit?" Al vrij snel is het antwoord boven tafel: het is Europa met daarin de Nederlandse delta, vanuit een bijzondere hoek gefotografeerd. "Normaal zien we het vanuit een heel ander perspectief. Mensen gokken dan ook wel eens dat het de Amazone is, of de Nijl. Maar met deze afbeelding kunnen we het grotere plaatje zien, met daar in de rechterhoek de Alpen, waar onder andere de Rijn ontspringt. Nederland vormt zo de toegangspoort van Europa.''

"Als je bij de Rotterdamse VVV naar binnen loopt en zegt dat je in de buurt de natuur in wil, verwijzen ze je naar het noorden of oosten. Het Haringvliet is daar bijna vergeten. Terwijl het toch zo'n prachtig natuurgebied is, waar zoveel speelt. Zelfs vanuit Japan ben ik bijvoorbeeld gebeld over het kierbesluit, een uniek project dat als voorbeeld voor andere gebieden kan dienen. Inmiddels is daarvan de cofinanciering rond en gaat het op 5 september echt gebeuren.''

Ecologie en economie

Brants vervolgt: "De ultieme droom is een dynamische delta creëren voor mens en dier, met een balans tussen ecologie en economie. We willen er één groot gebied van maken, van de voordelta bij de Haringvlietdam door de Biesbosch tot aan slot Loevestein. Dit gebied zal bestempeld worden als de Nederlandse Delta. Kortom, er is veel gebeurd en er gaat nog veel gebeuren.''

Dan komen Wicher Pen en Ted Sluijter (van respectievelijk Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten) aan het woord. "Inmiddels is er in Nederland nog maar 15% over van alle oorspronkelijke soorten die hier ooit waren. Daarom is het tijd voor actie." En die wordt rond het Haringvliet volop ondernomen. Het publiek wordt meegenomen in ontwikkelingen bij de Menheerse Plaat, Westplaat buitengronden, Stadse Gors & Spuigors, Hellegatsplaten, Slijkplaat en Scheelhoek.

Vogel- en viseiland

Bas Roels van het Wereld Natuurfonds vertelt bevlogen over twee interessante projecten. Het eerste is een nieuw aan te leggen vogel- en viseiland tussen Middelharnis en Korendijk. "Op die locatie lag al een natuurlijke zandbank, maar deze is door de aanleg van verschillende waterwerken voorgoed onder water verdwenen. Daarom wordt er kunstmatig een zand- en slibplaat aangelegd van zo'n twee hectare. Een deel hiervan komt (deels) onder water; uitstekend foerageergebied voor bijvoorbeeld de kleine plevier en de grote stern. Het eilandje kan bekeken worden vanuit een nieuw te bouwen vogelobservatorium.

De tweede ontwikkeling is de noordrand, tussen Stellendam en Middelharnis. "Er moest een zoetwaterkanaal komen als compensatieregeling voor het kierbesluit. Van de grond die daardoor vrijkwam is een terp gemaakt. In totaal komt er 30 hectare aan natuur bij, ten koste van landbouwgrond. Op de terp zullen 25 tot 40 woningen verrijzen, die zo'n 3 à 4% van het gebied in beslag nemen. Deze woningen worden ingepast in het landschap. Momenteel zijn de betrokken partijen bezig een ontwikkelaar te vinden die het verder wil uitwerken en daar ideeën over heeft.''

Flora en fauna

Er volgt een korte pauze. Hierna gaat het publiek in groepjes uiteen. Op vier verschillende plekken wordt uitleg gegeven over verschillende facetten van het Haringvliet. Namelijk: de noordrand, algemene natuurontwikkeling, het vogel- en viseiland en recreatie in de natuur. Bij de verschillende onderdelen worden veel belangstellende, maar ook kritische vragen gesteld. Kunnen de polderweggetjes bij de Noordrand de toekomstige drukte wel aan? Hoe moeten bewoners van de terp het natuurgebied zelf onderhouden? Wat gaat er precies veranderen qua flora en fauna in het gebied? Maar ook gaat het over financiering, waterdiepte en privacy. De betrokkenen doen hun best afdoende antwoorden te geven. Hun enthousiasme daarbij werkt aanstekelijk.

De avond wordt plenair afgesloten. De sprekers geven een samenvatting van het gehoorde, en wat ze daaruit meenemen. Sluijter vertelt nog een anekdote die hij graag wil delen. Hij sprak pasgeleden een vrouw uit Lochem, die zei: "Zodra ik één voet op het eiland zet, voel ik me gelijk thuis.'' Met die woorden is de avond besloten.

Uit de krant