Afbeelding

Raad stemt in met Meerjarenbeleidsplan 2023 -2026 politie-eenheid Rotterdam

Politiek 699 keer gelezen

Goeree-Overflakkee - Gisteren is de gemeenteraad akkoord gegaan met het meerjarenbeleidsplan 2023-2026 van de politie-eenheid Rotterdam.

Door Jaap Ruizeveld

Met als insteek te komen tot een gedragen regionaal meerjarenbeleidsplan, is de raad gevraagd in te stemmen met het document, getiteld: ‘Strategische agenda 2023-2026, samenwerken aan veiligheid, vertrouwen en verbinding’. Verder was de raad gevraagd om de zienswijze op dit ontwerpplan vast te stellen. De fracties gaven hiervoor groen licht. In het kader van participatie komt dit onderwerp 22 september in een ‘dialoogbijeenkomst’ aan de orde, waarbij de raad samen met de politie en boa’s de prioriteiten en de strategische koers van het integraal veiligheidsbeleid bespreken. 

Na de dialoogbijeenkomst wordt in overleg met contactfunctionarissen dorpsgericht werken dit onderwerp in prioriteiten en strategische koers onder de aandacht gebracht van de coördinatoren buurtpreventie, de dorps- en wijkraden en primaire ketenpartners. Het ontwerp-beleidsplan geeft ruimte voor lokale accenten. 

Dat laatste was en is de grote zorg. De raad (regisseur van het integraal beleidsplan) krijgt het concept veiligheidsbeleid 2023-2026 in het laatste kwartaal van dit jaar ter besluitvorming aangereikt. Daarmee vormt het integraal veiligheidsbeleid 2023-2026 van de gemeente Goeree-Overflakkee niet de basis van het nu gepresenteerde ontwerpplan. Elke vier jaar stellen de burgemeesters en hoofdofficier van justitie het beleidsplan voor de eenheid vast. De definitieve besluitvorming van dit beleidsplan is gepland op 21 november 2022 op het regionaal veiligheidsoverleg. Na vaststelling brengt regioburgemeester Aboutaleb het meerjarenbeleidsplan onder de aandacht van de minister en de korpschef. 

Lokale invullingen
Vanuit de fracties werd benadrukt dat men de accenten voor genoemde lokale invullingen hoog in het vaandel heeft. Maar er dient rekening te worden gehouden met het feit dat de zorgen rond de bezetting van de politie-eenheid niet voor 2024 zijn opgelost. Drugs, criminaliteit en ondermijning zijn gevoelige punten waarop moet worden ingezet. Meer wijkagenten zijn er nodig (nu wordt 1 op 5000 inwoners genoemd). Het inzetten van politie-vrijwilligers lijkt succes af te werpen. In de zomermaanden wordt er ook met buureiland Schouwen op de Kop van ons eiland goed samengewerkt. De inzetbaarheid en de bereikbaarheid van de politie wordt in het regionaal veiligheidsberaad stevig op tafel gelegd. En last but not least de aanrijtijden.

.

.

Uit de krant