Afbeelding

Gemeente speelt in op groeiend aantal EV’s

Algemeen 513 keer gelezen

GOEREE-OVERFLAKKEE - Elektrische auto’s waren een paar jaar geleden nog een niche, maar zijn inmiddels flink in opmars. De gemeente Goeree-Overflakkee speelt daar ook op in met speciaal beleid voor het laden van elektrische auto’s.

Openbare parkeerplaatsen die voorzien zijn van laadpalen, zijn streng beschermd tegen niet-elektrische auto’s of auto’s die niet aan de laadpaal verbonden zijn om op te laden dan wel reeds volledig opgeladen zijn. Dat is gedaan door middel van een zogenaamd verkeersbesluit. Daarmee zijn laadlocaties op Goeree-Overflakkee officieel aangewezen tot laadpunten voor elektrisch vervoer. 

Het laden van de auto is daarbij dus verplicht en dat wordt gecontroleerd door te kijken of de laadstekker erin zit. “Als de BOA’s tijdens hun surveillance constateren dat er een ‘normale’ auto staat geparkeerd op een(oplaad)plaats voor elektrische auto’s, treden zij hier handhavend tegen op” stelt de gemeente. Hoe de gemeente om wil gaan met auto’s die nog maar net volgeladen zijn (en waarbij de eigenaar niet meteen op datzelfde moment de auto verplaatst) is nog niet helemaal duidelijk.

Als daar scherp tegen opgetreden wordt, kan dat vervelend uitpakken; bijvoorbeeld als iemand aan het winkelen is en de laadtijd een paar minuten verkeerd heeft ingeschat (en daardoor net een paar minuten te laat terug is). Tegelijkertijd zou het ook niet netjes zijn als elektrische auto’s met stekker in de lader de hele dag op dezelfde plek kunnen staan en een conventionele auto meteen wordt beboet. De praktijk zal uit moeten wijzen hoe de gemeente daarmee om zal gaan. De intentie is in ieder geval dat er geen misbruik van wordt gemaakt en dat is goed nieuws voor elektrische rijders.

Bij de laadlocaties zijn zogenaamde E14 borden (de officiële code voor een bord dat aangeeft dat op die plaats een elektrische auto kan worden geladen) geplaatst. 

Uit de krant