Logo eilandennieuws.nl
Pieter de Visser en Atie Vlietland zorgen voor de opening.
Pieter de Visser en Atie Vlietland zorgen voor de opening. (Foto: )

Verbouwde zorgboerderij De Bonte Koe biedt meer ruimte

SOMMELSDIJK – Pieter de Visser en Atie Vlietland verzorgden vrijdagmiddag 12 april de feestelijke openingshandeling van de vernieuwde Bonte Koe. De zorgboerderij, gelegen in de polder tussen Sommelsdijk en Dirksland, is een dagbestedingslocatie van Gemiva-SVG Groep.

Tekst en foto: Kees van Rixoort

In de oude situatie konden circa twintig cliënten van Gemiva-SVG Groep terecht in De Bonte Koe. Na een fikse verbouwing is er capaciteit voor meer dan dertig cliënten. Ze verzorgen de dieren – koeien, schapen, lammetjes, geiten, een ezel, kippen, konijnen, een zwijn, paarden – en werken in de moestuin. Groente en fruit verwerken en verkopen ze. Daarnaast beschikt De Bonte Koe over een aantal werkruimtes. Daar vervaardigen cliënten onder andere houten producten, kunstvoorwerpen en glas-in-lood. Producten die te koop zijn in cadeauwinkel en lunchroom Entrez in Middelharnis, op markten en op de zorgboerderij zelf.

Na de verbouwing is het aantal vierkante meters werkruimte flink vergroot. Bovendien is de kantine uitgebreid, zodat het toegenomen aantal cliënten voldoende armslag heeft om wat te eten en te drinken. De uitbreiding was nodig omdat cliënten van de door Gemiva-SVG Groep opgeheven dagbestedingslocatie Ophelia nu ook naar de zorgboerderij in Sommelsdijk komen.

Feest

Om de afronding van de verbouwing van De Bonte Koe te vieren, was het vrijdag feest op het terrein van de zorgboerderij. 's Morgens was er voor iedereen koffie met zelfgebakken taart. Daarna volgden een rondje op de trekker langs de tulpenvelden in de buurt, een gezamenlijke maaltijd en de symbolische ingebruikname. Een markt met producten van alle Gemiva-locaties maakten de feestelijke dag compleet.

Zorgboerderij De Bonte Koe is eigendom van familie Van der Spek, die een akkerbouwbedrijf in de directe omgeving runt. De familie nam De Bonte Koe plus grond drie jaar geleden over van Jan en Ineke Slegh, die hun bedrijf jarenlang ter beschikking stelde aan de cliënten van Gemiva-SVG Groep. Familie Van der Spek continueert dit en biedt door de verbouwing nog meer mogelijkheden. "Ik zou liever de grond kwijt zijn dan de zorgboerderij", zegt Ard van der Spek. "Ik heb er wel wat mee gekregen, met de mensen hier. Als ik hier kom, hoor je constant: 'Goedemorgen, Ard', 'Mag ik mee op de trekker, Ard'… Er is in korte tijd een hele goede band ontstaan."

Rianne Terlouw, locatiemanager van Gemiva-SVG Groep, beaamt dat direct. "We hebben cliënten met een verstandelijke beperking, niet-aangeboren hersenletsel, lichamelijke beperkingen en met een psychiatrische achtergrond en ze werken allemaal samen op De Bonte Koe. Ze kunnen hier heel verschillende activiteiten doen, zowel binnen als buiten. Dat is heel prettig."

Meer berichten