Afbeelding

Kerken werken samen om helpende hand te bieden

Algemeen 992 keer gelezen

Veel mensen lopen vroeg of laat een keer vast in het leven. Bijvoorbeeld door een depressie, verslaving, relatieproblemen of het verlies van een geliefd persoon. Dan is het fijn als er iemand naar je luistert en hulp biedt. Daarom werken 2 organisaties en 16 kerken op het eiland samen en bieden professionele hulp aan vanuit een christelijke levensbeschouwing.

Tekst en foto: Martijn de Bonte

Eilandbewoners moesten voor christelijke hulpverlening vaak ver reizen, bijvoorbeeld naar Goes of Dordrecht. Om die drempel weg te nemen is het project Diaconaal Maatschappelijk werk gestart. De organisatie is in handen van Stichting Schuilplaats en de Vluchtheuvel. De zorg wordt verleend door maatschappelijk werker Lisanne van der Wekken. Zij vertelt over haar werk. Henk Taale, van de werkgroep die de 2 organisaties ondersteunt, legt uit waarom eilandelijke kerken zich hard maken voor dit project.

Wie ben ik?
Lisanne van der Wekken vertelt dat ze mensen van jong tot oud helpt. Maar de grootste groep cliënten bestaat op dit moment uit jongeren van 20 tot 35 jaar. "Er is veel druk vanuit de maatschappij, omgeving en de jongeren zelf om te presteren. Dat kan leiden tot een depressie of burn-out. Het onderliggende probleem is vaak een identiteitscrisis, jongeren worstelen met de vragen: Wie ben ik en wat wil ik? Ik help ze om antwoord te vinden op die vragen en daarbij neem ik de Bijbel als uitgangspunt, waarin staat dat God iedereen bewust en uniek heeft geschapen. God heeft de mens, ondanks wie wij zijn, lief! "

Bijdrage door kerken
Vanuit deelnemende kerken worden er regelmatig mensen doorverwezen naar de maatschappelijk hulpverlener. Maar mensen die hulp nodig hebben, mogen ook zelf aankloppen. Het tarief voor mensen die geen lid zijn van één van de deelnemende kerken is € 85,- per uur, voor leden van een aangesloten kerk is dat € 40,- per uur. De deelnemende kerken variëren van de PKN tot de Ger. Gem in Ned. In sommige gevallen wordt de eigen bijdrage vergoed door de zorgverzekering, bijvoorbeeld bij ProLife. Daarnaast is er een regeling voor mensen die de hulp zelf niet kunnen betalen. Henk Taale, diaken bij de Hervormde Gemeente Middelharnis: "We zijn blij dat deze christelijke hulpverlening nu op het eiland wordt aangeboden en zien dat er veel vraag naar is. Daarom hopen we dat meer kerken zich aansluiten."

Mensen zien groeien
Hulpverlener Lisanne vertelt dat ze er echt van geniet als ze mensen ziet groeien. "Het kan zoveel verschil maken als iemand inziet dat hij of zij gewoon oké is en er mag zijn. Sommige mensen zeggen na drie gesprekken al dat ze wel weer zelfstandig verder kunnen, bij andere duurt het traject soms anderhalf jaar." De afspraken vinden plaats op dinsdag en donderdag tussen 9.00 en 17.00 uur in De Hoeksteen aan de Ring in Middelharnis.

Voor verschillende problemen
Voor allerhande problemen kan er contact worden opgenomen. Denk onder andere aan identiteitsvragen (zelfvertrouwen, assertiviteit, grenzen aangeven), burn-out, verliesverwerking, angst/paniekklachten, relatievragen, seksverslaving, eenzaamheid. Na aanmelding wordt er telefonisch contact opgenomen om te kijken of maatschappelijk werk passende hulp kan bieden. Indien nodig wordt er doorverwezen naar een andere organisatie.

Kader: Contact

Kijk op www.stichtingschuilplaats.nl of www.stichtingvluchtheuvel.nl voor meer informatie. Bel voor vragen of om aan te melden naar 0318-547870, of 0113-213098.

Kader: Thema-avond 'Denk je Sterk'

Op woensdagavond 22 mei 2019 om 19.30 uur wordt er vanuit het Diaconaal Maatschappelijk Werk Goeree-Overflakkee een thema-avond georganiseerd. Deze bijeenkomst vindt plaats in het kerkgebouw van de Gereformeerde Gemeente te Dirksland, iedereen is welkom. Tijdens deze avond, die gericht is op het vergroten/verstevigen van je zelfvertrouwen, zal Lisanne van der Wekken als maatschappelijk werker dit thema verder uitdiepen.

In de praktijk komt Lisanne regelmatig mensen tegen die worstelen met hun zelfvertrouwen. Ze denken vaak te klein van zichzelf en te groot van de ander. Wat zal de ander van mij denken of wat heeft de ander gedacht toen ik die ene stap deed? Wat vindt mijn omgeving ervan als ik mijn baan opzeg? Wat zullen mijn vrienden zeggen als ik een andere keuze maak dan ze gewend zijn? Wat betekent gezond zelfvertrouwen in het leven als christen? Misschien zijn dit soort vragen wel herkenbaar. Tijdens deze themabijeenkomst wordt duidelijk waar deze vragen vandaan komen en hoe je ermee om kunt gaan.

De avond is gratis te bezoeken, wel zal er een collecte gehouden worden ten bate van het Diaconaal Maatschappelijk Werk Goeree-Overflakkee. De inloop is om 19.30 uur en de avond is uiterlijk 21.30 uur afgelopen. Het adres is Mozartsingel 2, Dirksland.

Uit de krant