Jan (links) en Joost Meijerink verkochten koffie op de Flakkeese Dagen.
Jan (links) en Joost Meijerink verkochten koffie op de Flakkeese Dagen.

Broers timmeren aan de weg met Flakkeese koffiebranderij Brandstof

Algemeen 2.070 keer gelezen

GOEREE-OVERFLAKKEE – Koffiebranden, dat is nog een kunst apart. Jan en Joost Meijerink kwamen erachter toen ze van start gingen met de Flakkeese koffiebranderij Brandstof. Van hun 'eerste boontje' moesten ze nogal wat weggooien en uitdelen. Maar inmiddels hebben de twee broers de kunst van het koffiebranden goed onder de knie gekregen. Brandstof-koffie is op verschillende verkooppunten op het eiland verkrijgbaar en tijdens de Flakkeese Dagen waren Jan en Joost op het festivalterrein aanwezig om hun 'streekproduct' te presenteren.

Tekst en foto: Kees van Rixoort

Joost Meijerink, in het dagelijks leven grafisch vormgever, liep al een tijdje rond met het idee om een koffiezaak te beginnen. Zijn broer Jan, een leerkracht, was wel te porren om aan te haken. Maar beide broers, die zijn getogen op Goeree-Overflakkee en inmiddels allebei een gezin met jonge kinderen hebben, vonden het risico te groot om dat idee ten uitvoer te brengen.

Toch wilden ze 'iets' met koffie, de drank die ze associëren met begrippen als 'verslaving', 'behoefte' en 'passie'. "In november vorig jaar kwamen we op marktplaats.nl een koffiebrander tegen. Die hebben we gekocht. Het is een kleintje, we beginnen bescheiden. Het is een soort oven met een 'wasmachinetrommel'. Op 1 januari zijn we gestart", vertellen Jan en Joost bij hun koffieverkooppunt voor bezoekers van de Flakkeese Dagen.

Leerschool

Het branden van het 'eerste boontje', een zak Costa Ricaanse bonen van 70 kilogram, was vooral een leerschool. "Alsof je moet leren fietsen", lachen de broers. "Dan was de temperatuur niet goed, dan de luchtstroom, of het branden duurde te kort of te lang. We hebben veel geprobeerd en veel geproefd."

De leerschool had een mooi recept als resultaat. Een recept dat er niet voor de eeuwigheid is, want elk boontje vraagt weer om een andere aanpak. Koffie is en blijft immers een natuurproduct. De eerste zak bonen is in drie maanden tijd verwerkt. En het tweede boontje, weer een zak van 70 kilogram, is in korte tijd al halverwege.

Het gaat dus hard met Brandstof. De broers hebben al flink wat zakjes van 250 gram gebrande Flakkeese koffie verkocht. Bovendien wisten ze De Mekkerstee, de Landwinkel en happerij 't Schouwtje in Ouddorp te interesseren om als verkooppunt te fungeren. 't Schouwtje verkoopt niet alleen zakjes, maar serveert de gasten ook een kopje Brandstof-koffie. Brouwerij Solaes staat op het punt om verkooppunt te worden en denkt al verder door een koffiebier te ontwikkelen. "Toen we begonnen brandden we één keer per week, nu doen we dat al twee keer per week", geven de broers de groei van hun koffie-activiteiten aan.

Heel vers

Wat Brandstof onderscheidt is dat het om lokaal gebrande koffie gaat, die heel vers is. Veel verser dan de pakken koffie die soms weken in de schappen van de supermarkt staan. "Onze koffie is bovendien single estate: afkomstig van bonen van één type plant, van één boer. Dat geeft een kenmerkende smaak en de koffie is traceerbaar", aldus Jan en Joost.

Onderscheidend is ook het sociale aspect. De importeur van de Brandstof-bonen heeft rechtstreeks contact met de boer en zijn familie in Costa Rica. "De boer krijgt een eerlijke prijs voor zijn koffie en is daardoor ook in staat te investeren in bijvoorbeeld bewatering en bemesting. Zo weten we dat de kwaliteit van onze koffie zo hoog mogelijk is."

Duurzaamheid vinden de mannen van Brandstof ook belangrijk. Daarom kozen ze voor een elektrische koffiebrander. Mocht de branderij, in een schuur te Sommelsdijk, zich verder ontwikkelen, dan zouden de eilandelijke koffiebranders het liefst zelf elektriciteit opwekken door middel van zonnepanelen én hun product duurzaam verpakken in bijvoorbeeld bioplastic of blik.

Lancering

"We doen dit omdat we het leuk vinden. Toch is het al meer dan een hobby als er klanten zijn die op je rekenen. Onze koffie is goed ontvangen, we krijgen veel enthousiaste reacties."

Op 3 mei is de officiële lancering van Brandstof op de Menheerse werf. Naast de Flakkeese koffie is dan ook de koffievariant van Solaes-bier te proeven.

Uit de krant