Afbeelding

Onderzoek: onderwijs, ondernemers en overheid

Algemeen 306 keer gelezen

MIDDELHARNIS - Wethouder Frans Tollenaar (economie, arbeidsmarkt en onderwijs) is lovend over de ondernemers op Goeree-Overflakkee. "Ze zijn goed bezig. Er zitten verschillende topondernemers tussen. Goeree-Overflakkee telt ook bedrijven die internationaal aan de weg timmeren", zegt hij. Over het eilandelijke middelbaar en voortgezet onderwijs is Tollenaar ook zeer te spreken. "Top", vindt hij. Toch is er een slag nodig: in de aansluiting tussen onderwijs en werk. De gemeente is, samen met allerlei partijen in het bedrijfsleven en onderwijs, hard bezig die slag te maken.

Door Kees van Rixoort

Het beeld dat bedrijfsleven en onderwijs twee gescheiden werelden zijn klopt niet. Maar zeker is dat die werelden niet goed op elkaar aansluiten. Dat is volgens de wethouder een landelijk probleem: "Er is een mismatch tussen opleiding en werkvraag. Dat is al jaren een probleem in Nederland en het vinden van oplossingen is een grote uitdaging. Want de beste garantie voor werk is een goede opleiding die aansluit bij de vraag en behoefte op de arbeidsmarkt. Vaak is de praktijk anders dan wat er op school geleerd is".

Dat hoger opgeleiden nu werk onder hun niveau doen, doet er ook geen goed aan, stelt Tollenaar. Evenals het gegeven dat jongeren onvoldoende weten wat de mogelijkheden zijn, in het onderwijs en als werknemer bij eilandelijke ondernemingen. "Er is veel behoefte aan goed geschoold personeel." De wethouder geeft het voorbeeld van 'de metaal', maar zijn uitspraak geldt even goed voor tal van andere sectoren, zoals de zorg, de landbouw en de visserij.

De drie o's

De gemeente wil de verbinding tussen onderwijs en bedrijfsleven verbeteren. Bruggen slaan, noemt Tollenaar dat. "Bruggen tussen de drie o's: onderwijs, ondernemingen en overheid. We willen er ook voor zorgen dat de verbindingen in stand blijven, zodat er een duurzame relatie ontstaat". Met het oog daarop beschikt de gemeente over een medewerker die zich hiermee bezighoudt: Evelyn Mijnders. "Dat geeft aan hoe belangrijk wij dit vinden", aldus de wethouder.

De gemeente is aangeschoven bij Technet, een initiatief van de RGO, Prins Maurits, Albeda en Edudelta om meer verbinding met het eilandelijke bedrijfsleven tot stand te brengen. Een eerste bijeenkomst, eerder dit jaar, heeft al het nodige opgeleverd, zoals stageplaatsen, gastlessen en bedrijfsbezoeken. Een volgende bijeenkomst staat voor 25 september op het programma.

Daarnaast is een werkgroep 'onderwijs-aansluiting op de arbeidsmarkt' gestart met ondernemers, het middelbaar en voortgezet onderwijs en medewerkers van de gemeente. "Technet is in de eerste plaats gericht op techniek, zij het ook in andere branches, terwijl de werkgroep breder kijkt. Dus ook naar niet-technisch werk in de landbouw, visserij, handel, recreatie, zorg… Niet voor niets, want bijvoorbeeld de landbouw is een grote sector op Goeree-Overflakkee en de zorg groeit landelijk elk jaar met 3 procent", aldus de wethouder, die erop wijst dat de gemeente in dit verband ook aandacht besteedt aan het bemiddelen van uitkeringsgerechtigden richting een arbeidsplaats. "We hebben daar arbeidsmakelaars voor in dienst, die veel resultaat boeken. Onlangs zijn er bijvoorbeeld werkzoekenden aan de slag gegaan bij Lindeloof en GCE cad-service. De uitstroom naar arbeid is heel belangrijk".

0-meting

Een eerste activiteit van de werkgroep 'onderwijs-aansluiting op de arbeidsmarkt' was het in kaart brengen van ondernemend Goeree-Overflakkee. Welke bedrijven zijn er, in welke sectoren zijn ze actief, hoeveel werknemers werken er, met wat voor type opleiding? Wat voor type werknemers zijn er in de toekomst nodig? De enquêteformulieren met dit soort vragen zijn begin juli verstuurd naar de circa 3500 ondernemingen die het eiland rijk is. Eind september hoopt de wethouder het resultaat bekend te maken. "Met de cijfers op tafel heb je een 0-meting. Daarmee kun je verder". Het onderzoek wordt uitgevoerd door vier havo-4-leerlingen van Prins Maurits (studieonderdeel 'verrijking').

De werkgroep is ook druk bezig een beleidsvisie te ontwikkelen op de aansluiting tussen onderwijs en bedrijfsleven. Het concept is binnenkort klaar en in september of oktober buigt de gemeenteraad zich erover. Tollenaar: "Dan staat het beleid op papier, maar ik vind papier niet zo interessant. Het is veel belangrijker om aan de slag te gaan en zoveel mogelijk werkgelegenheid op het eiland te houden. Het ideale plaatje is dat de aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt één op één is. Er is geen model voorhanden om dat plaatje te bereiken, we moeten onconventionele wegen bewandelen. De wil is er, zowel bij het onderwijs, als bij de ondernemers en de overheid".

Uit de krant