Afbeelding
Foto: Jaap Ruizeveld

Janny van Damme jubileert in galerie-atelier 't Ooilam

Algemeen 593 keer gelezen

OUDDORP – Bij de entree van het kleine, maar stijlvol ingerichte galerie-atelier 't Ooilam aan de Dirkdoensweg, nabij de Dorpsweg in Ouddorp, kan je er niet om heen. Blikvanger is een kleurrijke zonnebloem, die de bezoeker gelijk vrolijk stemt. Het is één van de werken die Janny van Damme (77) als schilderes presenteert. In acryl en aquarelverf zet zij haar onderwerpen op het doek. Reden van mijn bezoek is het 30-jarig jubileum van haar atelier.

Door Jaap Ruizeveld

Janny oogt een opgewekte vrouw, die ondanks haar MS-beperking zich in het leven positief staande houdt en met het schilderen uiting kan geven aan haar daad- en wilskracht. "Ja, het betekent veel voor mij", zegt ze. "Het is voor mij een wezenlijk onderdeel van mijn functioneren, waarmee ik de openheid naar de wereld toe heb kunnen behouden. Een verrijking. Dat is belangrijk en als je dan op alle fronten fantastisch gesteund wordt door je man (Tom Posthuma), is dat een reden om blij en dankbaar te zijn".

Lichte kleuren

In haar rolstoel rijdt ze behendig door de tuin bij het woonhuis, die ze samen met manlief onderhoudt, naar het atelier. "Lopen is uiterst moeilijk, maar ik laat me er niet door beïnvloeden", zegt ze. Enthousiast wijst ze op de kleine en wat grotere werkstukken aan de wand. Lichte kleuren, heel veel bloemen, vruchten. Abstracte werken. Ook direct herkenbare beelden, zoals de te oogsten ruiters/korenschoven met de vuurtoren op de achtergrond, of bijvoorbeeld een bomenrij die toch een doorkijk geeft naar het stadje Goedereede.

Lessen

Als je niet meer zo mobiel bent en je niet op de locatie zelf kunt schilderen, betekent het niet dat je dit als een beperking behoeft te zien. Janny heeft in haar woonhuis, destijds gekocht van mevrouw De Leeuw, echtgenote van de bekende schoolmeester in Ouddorp, ruimte gemaakt om daar te kunnen werken. Zelfs les te kunnen geven aan schilderessen in spé. Een keer in de week komt er een groepje dames om zich in het schilderen te bekwamen.

Zonsopgang

Hoe is het allemaal begonnen? "Gevoelsmatig," geeft Janny aan. "Ik was gefascineerd toen wij destijds langs het Voornsekanaal bij Hellevoetsluis reden en ik daar, bij zonsopgang, de weerspiegeling in het water zag. Dat heb ik als eerste werkje op papier vastgelegd. Ik heb het nog steeds. Ben er eigenlijk best trots op. Ze volgde schilderlessen bij Piet Middelhoek in Brielle en aan de Volksuniversiteit in de vestigingen Rotterdam en Hellevoetsluis. Het atelier in Ouddorp kon worden gehuisvest in de daartoe verbouwde garage. De naam 't Ooilam heb ik niet zelf bedacht, maar werd mij door een vriendin aangereikt. Het duidt op een kleine kostbaarheid en zo heb ik dat ook altijd gevoeld."

Contacten

Janny heeft in de loop der jaren veel vaste contacten kunnen leggen. Onder hen talrijke Duitse toeristen, die Ouddorp jaarlijks bezoeken en dan even bij 't Ooilam binnenlopen. Het atelier is in de zomerperiode dagelijks geopend van 10.00-17.00 uur. In de wintermaanden kan het op aanvraag ook op de zaterdag. U bent steeds van harte uitgenodigd.

Uit de krant