Afbeelding

PM-scholieren organiseren sportdag

Algemeen 479 keer gelezen

HERKINGEN – Als je iets organiseert kun je met tegenslag te maken krijgen. Dat het weer niet wil meewerken, bijvoorbeeld. Daarmee hadden de organisatoren van de sportdag voor de Prins Johan Frisoschool in Herkingen te kampen. Hun sportieve evenement, tot in de puntjes voorbereid, kon op 23 mei niet doorgaan. Maar een week later, woensdag 30 mei, was de herkansing. Die dag zag er qua weersomstandigheden veel beter uit. Fijn voor de schoolkinderen, die zich konden uitleven met allerlei sportieve spellen en wedstrijden.

Tekst en foto: Kees van Rixoort

En fijn voor de organisatoren, die zoveel tijd hadden gestoken in het uitdenken en op poten zetten van de sportdag. De organisatoren, dat waren vijf havo-3-leerlingen van de Prins Maurits: Matthijs Simons, Kees Troost, Bart Peeman, Kjell van den Broek en Naomi van den Boogert.

De laatste: "Wij mochten in de tweede helft van dit schooljaar natuurkunde of Frans laten vallen en daarvoor in de plaats een verrijkingsvak doen. Je kon bijvoorbeeld workshops volgen, of een high tea organiseren, maar wij kozen voor de sportdag van de Prins Johan Frisoschool. Waarom? Ik werk graag met kinderen en ik ben redelijk sportief. Volgend jaar neem ik het vak BSM in mijn profiel: Bewegen, Sport en Maatschappij."

Het organiseren van een sportdag is niet niks, kwam het vijftal achter. Naomi: "Er komt veel bij kijken. We konden er op school elke woensdagochtend anderhalf uur aan werken, maar ook buiten schooltijd zijn we er regelmatig mee bezig geweest. Het kost gewoon veel tijd. Je moet een goede taakverdeling maken. Het belangrijkste is originele spellen verzinnen. Dat lukt wel met een beetje creativiteit en de hulp van internet."

In een hoek van het sportveld zijn leerlingen in de weer met kartonnen dozen rond hun middel. Er staan letters op. Samen moeten ze een woord maken. En dat in wedstrijdvorm, tegen een ander team. In een andere hoek proberen leerlingen zo snel mogelijk grote tractorbanden heen en weer te rollen. Hier zijn de kinderen van groep 5 tot en met 8 bezig. Een paar honderd meter verderop, op het schoolplein, leven de jongere schoolkinderen zich uit op onder andere een langgerekt kleurig springkussen.

Naomi is best tevreden over hoe alles loopt. "De sportdag is goed georganiseerd", zegt ze met een lach. "We zitten prima op schema." Als dat zo blijft zal de Prins Maurits dit vijftal best eens een hoog cijfer kunnen geven voor hun organisatietalent.

Uit de krant