Afbeelding

VKGO, SGP, CDA en PvdA bereiken akkoord over coalitieprogramma

Algemeen 384 keer gelezen

GOEREE-OVERFLAKKEE - Na drie maanden formeren en overleggen hebben de politieke partijen VKGO, SGP, CDA en PvdA een akkoord bereikt over het coalitieprogramma voor de periode 2022-2026. De ondertekening vindt donderdag 16 juni plaats in het oude Raadhuis in Middelharnis. De rode draad in het akkoord is ‘Samen goede en verantwoordelijke keuzes maken voor de toekomst van Goeree-Overflakkee’.

Door Jaap Ruizeveld

Het programma sluit aan bij de indeling van de begroting met vier lijnen, die onderverdeeld zijn in dertien thema’s. De coalitie heeft voor elk van deze thema’s een paragraaf opgenomen. Voor de gemeentelijke financiën bevat het programma een apart hoofdstuk. De portefeuilleverdeling van het nieuwe college is ook in coalitieprogramma vermeld. De beoogde wethouders Berend Jan Bruggeman (VKGO), Daan Markwat (SGP), Henk van Putten (CDA) en Jaap Willem Eijkenduijn (PvdA) zullen in een extra raadsvergadering op 29 juni worden benoemd.

Ondertekenen

In een publicatie stellen VKGO, SGP, CDA en PvdA dat onder initiatief van VKGO, de grootste partij bij de verkiezingen van 16 maart 2022, er verkennende gesprekken zijn gevoerd met alle negen partijen, waarbij de mogelijkheid tot het leveren van bijdragen is geboden. “Meerdere partijen hebben hiervan gebruik gemaakt. Uiteindelijk is er nu na een reeks constructieve gesprekken een akkoord over het coalitieprogramma en over de inhoud van de portefeuilleverdeling.” Omdat volgens de PvdA-partijregels het coalitieprogramma eerst nog aan de leden moet worden voorgelegd (dat gebeurt woensdag) is de ondertekening gepland op donderdag 16 juni.

Portefeuilles

De portefeuilleverdeling voor de aanstaande ‘nieuwe’ wethouders toont dat Henk van Putten (CDA) zich gaat richten op de beleidsvelden Verkeer en vervoer, Beleid en beheer fysieke (buiten)ruimte, Waterstaat en havens, Leefbaarheid, kernenbeleid, dorpsraden en participatie. Verder landbouw en visserij, recreatie en toerisme en tenslotte economische samenwerking inclusief Eilandmarketing. Collega-bestuurder Jaap Willem Eijkenduijn (PvdA) gaat zich richten op Duurzaamheid (klimaatadaptatie, energietransitie en circulariteit), Financiën, Belastingen, Deelnemingen, Grondbeleid en exploitatie, Inkoop, Vastgoed (gemeentelijke eigendommen), Accommodaties inclusief Sport, Kunst en cultuur/cultureel erfgoed en Bedrijfsvoering (I&A, facilitaire zake en (streek)archief.

Wijzigingen

Voor burgemeester Grootenboer en de wethouders Berend Jan Bruggeman en Daan Markwat zijn er enkele wijzigingen ten aanzien van de huidige hoofdtaken en beleidsvelden. Bij de burgemeester is Integriteit opgenomen. Verder staan bij de eerste burger de onderwerpen Regionale en bestuurlijke samenwerking, Openbare orde en veiligheidsbeleid, Handhaving, Drank- en horecabeleid/vergunningen, Dienstverlening Klant Contact Centrum en Communicatie, Bestuurs-en kabinetszaken, Burgerzaken en Personeel en organisatie. Daan Markwat krijgt Ruimtelijke ordening/ontwikkeling weer in zijn portefeuille, alsmede Volkshuisvesting en wonen, Bouwzaken, Economische zaken (RO en beleid), Milieu- en afvalstoffenbeleid, Monumentenbeleid en Archeologie. Berend Jan Bruggeman staat voor het Sociaal Domein (Wmo, jeugd, participatiewet, schuldhulpverlening en inburgering, Welzijn (waaronder volwasseneneducatie, bibliotheek, muziekschool en subsidies), Volksgezondheid, Ouderenbeleid, Kinderopvang en peuterspeelzalen, Onderwijs en IHP, Arbeidsmarkt en Mediabeleid.

Nog 2 raadsleden

Nu de wethouders eind deze maand (29 juni) benoemd worden kan ook het laatste deel van de invulling van nieuwe raadsleden plaatsvinden. Dat betekent, zoals onze krant al meldde, dat bij het CDA nummer 9 van de kieslijst, Ellen van Rossum uit Ooltgensplaat, kan worden benoemd. Bij VKGO komt ook daar een nummer 9 van de kieslijst in aanmerking, te weten Don Spelt uit Dirksland.

Uit de krant