Logo eilandennieuws.nl
<p>Kunstwerk Pluis, waarin 60 procent vispluis van de Kwade Hoek is verwerkt.</p>

Kunstwerk Pluis, waarin 60 procent vispluis van de Kwade Hoek is verwerkt.

Artistieke aanklacht tegen vervuiling bevat veel vispluis-afval Kwade Hoek

ZIERIKZEE - Drie grote blauwe handen roepen om hulp en vragen aandacht voor de vervuiling van de zee. De handen vormen samen een kunstwerk, dat op de metalen constructie na geheel is gemaakt van vispluis. Van al het aangeleverde pluis is meer dan de helft afkomstig van de Kwade Hoek. ‘Pluis’, zoals kunstenaar Kianoosh Gerami zijn kunstwerk heeft genoemd, staat op het Cultuurplein bij de dikke kerktoren van Zierikzee. Zaterdag was de onthulling.

Door Kees van Rixoort

Voordat Gerami het kunstwerk kon maken was er eerst veel vispluis nodig. Dit kunststof materiaal, bedoeld om visnetten te beschermen tegen het schuren over de zeebodem, spoelt langs de gehele Nederlandse kust aan. De oproep om vispluis naar de kunstenaar in Zierikzee te sturen, leidde dan ook tot inzendingen vanuit het hele land. Dozen vol, soms enveloppen, maar ook tot de nok gevulde bestelbusjes vanaf de Kwade Hoek, waar grote hoeveelheden blauw vispluis achterblijven en waar dagelijks veel opruimwerk nodig is – onder andere door de NLGO-werkgroep Strand en Zee – om het strand schoon te houden. De kunstenaar: “Ik had nog wel twee handen kunnen maken…” Volgens Kianoosh Gerami bestaat ‘Pluis’ voor zeker 60 procent uit Kwade Hoek-afval.

“Ik ben bijna twee maanden met het kunstwerk bezig geweest. Ik hoop dat de boodschap duidelijk is. Dit kunstwerk heeft twee kanten. Aan de ene kant is het iets moois, iets esthetisch in combinatie met het monument. Aan de andere kant laat het iets afschuwelijks zien: afval, schande voor wat wij hebben gedaan met onze handen. Ik hoop dat ‘Pluis’ u aan het denken zet over hoe wij omgaan met de natuur”, aldus de Zierikzeese kunstenaar van Iraanse komaf.

Oplossing

Plastic Soup Surfer Merijn Tinga, ook aanwezig tijdens de onthulling van het kunstwerk, riep op tot een oplossing van dit afvalprobleem, zoals hij ook aan de wieg stond van een oplossing voor het probleem van de overal rondzwervende plastic flesjes: statiegeld. “Laten we twee van deze handen in de Hofvijver zetten en de derde in de tuin van de toekomstige minister van landbouw en visserij. Laat dit het startsein zijn.”

Een oplossing is er: biopluis, dat afbreekt en langzaam vergaat in de zee. Gerami heeft er een klein beetje van verwerkt in ‘Pluis’.

Meer berichten