Afbeelding

Afvalinzamelingssysteem gaat al in 2021 radicaal op de schop

Algemeen 2.214 keer gelezen

GOEREE-OVERFLAKKEE - De start van de online dialoogbijeenkomsten van onze gemeenteraad is - door voortdurende technische problemen - voor de trouwe volgers van de lokale politiek bijna niet te verteren. Ook donderdagavond duurde het bijna 25 minuten voordat beeld en geluid langzaam op aanvaardbaar peil kwamen. Het vervelende is dan dat het eerste agendapunt, het Grondstoffenbeleidsplan, gepresenteerd door directeur regionale afvalstoffen RAD / Hoekschewaard (Huisman) al voor een belangrijk deel bleek te zijn afgewerkt.

Door Jaap Ruizeveld

Met als beeldmerk 'Goed scheiden loont' werd het Grondstoffenbeleidsplan 2020-2025) toegelicht. Een uitvoeringsproject dat - met een proefperiode van april tot en met juni 2021 - wordt uitgezet en dat een radicale verandering zal betekenen van het huidige afvalinzamelingssysteem. In service, in tarieven, PMD-inzameling ophalen aan huis (in zakken), beperking van gratis bezoeken (maximaal zes keer per jaar) aan de Milieustraten en de komst van andere minicontainers (met chips).

Ook komt er een toegangsregistratie voor (nieuwe) ondergrondse verzamelcontainers te gebruiken met een afvalpas. In het uitvoeringsplan staat dat er op fijn restafval bij de milieustraat een afvalstoffenheffing komt dat basis plus variabel tarief inhoudt. In het voorgestelde tariefschema staat de minicontainer (restafval) ingeboekt voor 8 euro per aanbieding. De gemeenteraad bepaalt uiteindelijk de tarieven. De verzamelcontainer staat op 1,25 euro per aanbieding. Op de tarieven is het de bedoeling compensatie te verlenen aan minima en ook voor extra medisch afval. In de servicelijst worden aangestipt: Tarieven per aanbieding, op basis van volume en frequentie. Oud papier/glas/textiel. GFT-mogelijkheid bij hoogbouw en luierinzameling op de Milieustraat. Dit laatste punt lag gevoelig, kijkend naar de afstanden op het eiland vanuit de kernen naar de milieustraten.

Informatie

Dat alles moet goed worden gecommuniceerd. Bewoners moeten inzicht hebben in de aanbiedingen (via SVHW). Daarom komt er een speciale Themakrant met daarin maandelijks info over het afvalgebeuren. Uiteraard wordt een website gemaakt en een app. Via scholenprojecten worden leerlingen bewust gemaakt van het belang van een goede inzameldeelname. Ook staat een bewonersonderzoek ingepland. En ja, zo stelde Huisman, het is een zware vorm van communicatie maar om overtredingen tegen te gaan wordt voor notoire overtreders het fenomeen met gele en rode kaarten geïntroduceerd. Handhaven waar nodig is. Er wordt een afvalcoach aangesteld en inzet van boa’s is (als sluitstuk) niet ondenkbaar.

Gefaseerd        

Op talrijke vragen wordt schriftelijke antwoord toegezegd. Invoering van genoemde regels zal gefaseerd plaatsvinden. Nogmaals werd benadrukt dat dat het project is gebaseerd op het minimaliseren van het restafval. Het zijn eerste stappen die binnen enige tijd gezet kunnen worden. Overwegingen die aan het uitvoeringsplan ten gronde liggen, zijn zorgen voor het milieu en uiteraard de kostenfactor.        

Uit de krant