Afbeelding

Jaap Huizer is trots op zijn tweede boek over Den Bommel

Algemeen 1.001 keer gelezen

DEN BOMMEL - Vorige week dinsdag werd het nieuwe boek van Jaap Huizer (74) al aangeprezen in deze krant. Het boek met de titel ‘Het dorp, een jongen en een hond met een houten been’ illustreert het leven in Den Bommel in de jaren zestig door de ogen van de vijftienjarige Klaas. Het boek bevat zowel feiten als fictie en staat vol met foto’s uit die tijd. Huizer is enorm blij met het resultaat. Maar liefst twee jaar lang heeft hij er aan gewerkt. Reden voor het Eilanden-Nieuws om te vragen wat hem heeft bewogen om dit boek te gaan schrijven.

Tekst en foto: Mirjam Terhoeve

“Dit boek komt eigenlijk voort uit het eerste boek wat ik zes jaar geleden heb geschreven over de Veerboot ‘De Prinses Beatrix’", legt hij uit. “Deze voer tot 1964 tussen Den Bommel en Numansdorp. Destijds heb ik vele mensen gesproken en daar zaten zoveel leuke verhalen tussen, die ik toen niet kon gebruiken, maar waar ik toch iets mee wilde doen. Zo ontstond het idee om nog een boek te schrijven, maar dan over het leven in Den Bommel zelf. Hierin kon ik wel veel van die verhalen en anekdotes kwijt. Daarnaast ben ik uiteraard ook weer op zoek geweest naar nieuwe verhalen. Ook kreeg ik spontaan vele foto’s, die ik mocht gebruiken voor dit boek. Al met al is er dus aardig wat tijd overheen gegaan voordat het gereed was, maar ik ben heel blij met het resultaat. Het boek is niet alleen een feest der herkenning voor veel Bommelaars maar zeker ook voor andere eilanders.”

Boten en water

Huizer houdt van schrijven. “Als kind vond ik het al heerlijk om opstellen te maken en verhalen te verzinnen”, beaamt hij. “Later schreef ik als correspondent voor de Zierikzeese Nieuwsbode, maar pas in 2007 schreef ik mijn eerste echte stuk. Een klucht in vijf delen met de titel ‘Gerommel in Den Bommel’. Het stuk werd dat jaar in de buitenlucht opgevoerd met maar liefst 80 deelnemers voor een enorm publiek. Geweldig was dat. In 2012 begon ik met het boek over de Prinses Beatrix. In 2014 was het af en liet er 350 van drukken. Ze werden in een mum van tijd bijna allemaal verkocht. Na een paar jaar niks doen, ben ik er toch weer eens voor gaan zitten. Dit boek eindigt in feite waar het eerste boek mee begon. Het einde van de veerboot in 1964. Boten en water speelden altijd een grote rol in mijn leven. Op mijn veertiende ben ik net als mijn broer gaan varen. Veelal op de Rijn naar Duitsland. Later ben ik gaan werken bij Rijkswaterstaat als sluiswachter.”

Omslag

Het nieuwe boek van Huizer speelt zich af vanaf de ramp tot in de tijd van zijn jeugd, het jaar 1964. Hoewel Jaap Huizer toen al veel van huis was, kende hij de verhalen uit het dorp en genoot hij van zijn vrije weekenden in Den Bommel. “Het boek is echter niet autobiografisch”, benadrukt hij. “De hoofdpersoon is de vijftienjarige Klaas, die het leven in het dorp beschrijft en meemaakt. De zestiger jaren brachten immers een enorme omslag in het rustige leventje van de dorpsbewoners. De brug kwam gereed in 1964 en bracht de wereld op het eiland. De vertrouwde veerboot verdween en liet groot gat achter voor het dorp. Daarnaast was er de landbouwmechanisatie. Veel mensen uit het dorp raakten hun werk in de landbouw kwijt, maar konden nu via de brug makkelijker aan ‘de overkant’ gaan werken. In de havens bijvoorbeeld of, net als mijn vader, bij de Koni in Oud-Beijerland."

Stiekem tv kijken

“Door de komst van de televisie wist je ook wat er buiten het eiland speelde”, vervolgt de inwoner van Den Bommel. “Ook ikzelf ging wel eens stiekem bij anderen tv kijken. Er was maar één zender en dan ook nog in zwart-wit. Maar je vond het geweldig. Met mijn vrienden trok ik erop uit met de brommer. Haar in het vet en zo zaten we op zaterdagavond in de Beurs of in patatzaak ’t Oprel’, waar ook een jukebox en een flipperkast stond. Alle jeugd kwam daar samen. In het boek zijn er vele foto’s van te vinden. Ook internationaal was er van alles aan de hand in die tijd. De Cubacrisis, de moord op Kennedy en ook de koude oorlog was in volle gang. Dit laatste heb ik in mijn boek verwerkt door een fictieve Rus in Den Bommel te laten wonen. Samen met Klaas beleeft hij spannende avonturen. Dit vond ik heerlijk om te bedenken en komt eigenlijk voort uit mijn verlangen om ooit nog eens een detective te schrijven.”

Hond met houten been

De ondertitel van het boek is ‘een hond met een houten been’ en dat vraagt om uitleg. “Dat is een waargebeurd verhaal van Hans Kamerling”, verklaart de schrijver. “Na de ramp moest iedereen evacueren. De mensen, maar ook hun huisdieren. Echter de hond van de familie Kamerling wilde niet mee. Hij zat op het dak van hun huis, wat deinde in het water en elk moment kon instorten. Wat men ook probeerde, hij bleef zitten waar hij zat. De politie stelde dat het beest doodgeschoten zou worden als hij niet meewilde. De zoon van de familie gaf de agent daarop toestemming om dat te doen. Enkele dagen later moest hij dat opbiechten aan zijn moeder, die al eerder geëvacueerd was. Die was daar zo boos om, dat ze een jaar niet tegen haar zoon heeft gepraat. Wat bleek was dat de hond trouw bij het houten been van zijn baasje zat, wat nog op de zolder van het huis was achtergebleven.”

Deze en vele andere verhalen, van onder ander Arie Arensman en Hans Kamerling, hebben een plaatsje gekregen in het boek, wat voor 80 procent bestaat uit feiten en voor 20 procent uit fictie. In combinatie met vele tientallen foto’s uit die tijd is het een prachtig boekwerk geworden, wat veel mensen zal aanspreken. Het boek ligt op dit moment nog bij de drukker en zal over twee weken klaar zijn voor de verkoop.

Bestellen

Vanwege de coronacrisis is er tot grote spijt van Jaap Huizer geen boekpresentatie, zoals met het boek over de Prinses Beatrix. Voor het verkrijgen van het boek kan men 15 euro overmaken op rekeningnummer NL13RBRB0852260423 van de Regiobank ten name van J. Huizer, boek Den Bommel. Zet er uw adres bij dan wordt het boek op Goeree Overflakkee gratis thuisbezorgd na het drukken. Daarna komt het in de boekwinkel van Van der Boom in Sommelsdijk.

Uit de krant