De cover van het profielwerkstuk van Maria. Zij wilde niet met een foto in de krant.
De cover van het profielwerkstuk van Maria. Zij wilde niet met een foto in de krant.

RGO-leerling Maria Daniljan wint landelijke wedstrijd profielwerkstuk

Algemeen 494 keer gelezen

MIDDELHARNIS - Maria Daniljan, RGO-leerling uit 5 havo, heeft de landelijke PWS-wedstrijd voor het vak Maatschappijwetenschappen (MAW) gewonnen. Vorige week ontving ze een verrassend telefoontje van de landelijke organisatie. De jury had haar PWS met als titel 'Tolerantie, waar leggen wij de grens?' beoordeeld als het beste van Nederland in het vakgebied MAW.

Op 8 juni zal Maria in een videocall met Tweede Kamerlid Bisschop en voorzitter Mooijman van de landelijke vereniging van docenten maatschappijleer worden toegesproken en de felicitaties, een iPad en een oorkonde in ontvangst mogen nemen. Dolblij is Maria met dit bericht. "Eigenlijk vond ik het heel erg moeilijk een onderwerp te bedenken voor mijn PWS. Maar ik raakte geïnspireerd toen we vanuit de leerlingenraad van de RGO een project maakten over de vluchtelingen die in een internationale schakelklas zitten. Zelf heb ik een Armeense achtergrond en die beide dingen samen maakten dat ik onderzoek wilde doen naar hoe tolerant we zijn.

Maria heeft onder andere de 'Popper-Paradox' onderzocht. Maria vertelt wat de kern is van deze theorie: "Te veel tolerantie is slecht voor de samenleving, omdat teveel tolerantie leidt tot het accepteren van niet alleen het goede, maar ook het kwade. De rol van intolerantie in een samenleving heeft daarom een even belangrijke rol als tolerantie, alleen dan wordt er evenwicht geschapen. Toen het werkstuk klaar was, adviseerde mijn docent maatschappijwetenschappen, mevrouw Van der Zandt, het in te sturen naar de NVLM voor de landelijke wedstrijd."

Lovend juryrapport

De jury schrijft in haar rapport over het winnende PWS van Maria: "Maria is erin geslaagd drie ervaren docenten aan het discussiëren te krijgen over de paradox van de tolerantie en hoe die te onderzoeken. We werden direct gegrepen hoe Maria persoonlijke drijfveren koppelt aan de theoretische onderbouwing: waarin kernconcepten van MAW (sociale cohesie, sociale ongelijkheid) en theorieën uit de sociaalwetenschappelijke wereld (de tolerantieparadox van Popper en de tolerantiemodellen van Walzer) schijnbaar moeiteloos worden gehanteerd. Maria komt tot prikkelende stellingen." 

Het RGO is natuurlijk erg trots op Maria en feliciteert haar van harte met dit prachtige resultaat.

Uit de krant