Afbeelding

Coronavirus: geen paniek, wel maatregelen op Goeree-Overflakkee

Algemeen 9.994 keer gelezen

GOEREE-OVERFLAKKEENederland is in de ban van het coronavirus, wat zich vanuit China verspreidde over de rest van de wereld. Hoewel er in Nederland op moment van schrijven nog niemand aan is overleden, zijn de eerste gevallen in dit land al bekend. Reden genoeg om te kijken welke stappen er gezet worden en hoe het leeft op ons eiland.

Door Erwin Guijt

De gemeente en het ziekenhuis te Dirksland laten op vragen van deze krant weten dat zij de richtlijnen en officiële protocollen vanuit het RIVM en de GGD volgen. Als er vermoedt wordt dat een patiënt het coronavirus heeft, moet dit direct gemeld worden bij de GGD. Symptomen zijn koorts én minstens een van de volgende verschijnselen: hoesten, kortademigheid en (bij ouderen) koortsig gevoel.

Mensen die van zichzelf vermoeden dat ze het coronavirus hebben opgelopen, wordt verzocht niet naar het ziekenhuis in Dirksland of elders te gaan, maar telefonisch contact op te nemen met de huisarts. Een patiënt waarvan vermoedt wordt dat hij/zij besmet is, wordt in strikte isolatie opgenomen, maar thuisisolatie is ook mogelijk. Het Dirkslandse ziekenhuis laat verder nog weten dat het voorbereid is op preventie en opvang van patiënten die besmet zijn met het coronavirus.

Papieren zakdoekjes

Ook de GGD Rotterdam-Rijnmond laat telefonisch weten dat ze de richtlijnen van het RIVM volgen. Daarnaast hebben ze verschillende hygiënerichtlijnen, namelijk: was je handen regelmatig, hoest en nies in de binnenkant van je elleboog, gebruik papieren zakdoekjes en geef geen handen. De GGD laat weten de situatie in de regio goed in de gaten te houden, maar vooralsnog verder geen concrete stappen te zetten. Uiteindelijk is het namelijk de RIVM die verantwoordelijk is voor de bestrijding.

Op de middelbare scholen op het eiland blijven ze nuchter. De RGO: "We zetten geen speciale stappen, maar verwijzen mensen door naar de site van het RIVM en de hygiënerichtlijnen vanuit de GGD. Dit maken we in de school bekend door middel van de tv-schermen in de aula. We hebben we het personeel op de hoogte gebracht. Voorlopig gaan we gewoon door zoals altijd. Ook de (buitenlandse) schoolreizen gaan vooralsnog gewoon door. Wel vragen we leerlingen die verkouden zijn en uit een risicogebied komen thuis te blijven en houden we het scherp in de gaten. We blijven kortom nuchter, maar nemen het wel serieus en blijven het in de gaten houden."

Internationale activiteiten

Ook de Prins Maurits zit op deze lijn. "We hebben een bericht gestuurd naar ouders en leerlingen waarin we verwijzen naar de berichtgeving vanuit het RIVM. Intern is de richtlijn uitgegaan om nuchter te blijven en geen paniek te veroorzaken. De gebruikelijke richtlijnen als handen wassen zijn extra onder de aandacht gebracht. Daarnaast hebben we na overleg besloten om de internationale activiteiten te schrappen. De uitwisseling met studenten uit Hongarije gaat niet door, net als de reis naar Christchurch (Nieuw-Zeeland) van volgende week. Als collega’s ziek worden, hebben we gevraagd of ze dat meteen willen melden bij hun leidinggevende."

De verspreiding van het virus roept ook vragen op bij de kerken op het eiland. De Hersteld Hervormde gemeente van Middelharnis-Sommelsdijk laat weten dat paniek niet nodig is, maar wijsheid en voorzichtigheid wel. Daarom is er afgelopen zondag geen doorgeefcollecte gehouden, maar een deurcollecte. Daarnaast zal er volgende week, bij de viering van het Heilig Avondmaal, geen gebruik gemaakt worden van één beker voor meerdere personen, maar van kleine bekertjes voor ieder persoonlijk.

Lege schappen

Bij Drogisterij Van Loon (Oude-Tonge) is eveneens te merken dat er iets aan de hand is. "Je kunt hier heel wat lege schappen zien. De desinfecterende handgel is helemaal uitverkocht, en er is bijna niet meer aan te komen. Van mondkapjes hadden we maar één soort, maar die zijn inmiddels ook weg en nergens meer te krijgen. De drukte begon vorige week dinsdag, en sindsdien hebben we alle zeilen moeten bijzetten om meer binnen te krijgen. Desinfecterende sprays, flessen Dettol, zeeppompjes, alles vliegt over de toonbank. Van klanten horen we dat dat in andere winkels net zo gaat. Wij hameren erop dat mensen ervoor zorgen dat hun weerstand goed op pijl is, door multivitaminen te slikken bijvoorbeeld. Je ziet dat we daar nu ook beduidend meer van verkopen."

Uit de krant