Afbeelding

Leeravonden over Bachs Johannes Passion

Algemeen 299 keer gelezen

MIDDELHARNIS/SOMMELSDIJK – Vanavond, dinsdag 3 maart, houdt ds. Jan de Visser de eerste van in totaal drie leeravonden over de Johannes Passion. Vorig jaar hield hij ook een aantal van deze bijeenkomsten, maar dan over de Mattheüs Passion. Hij legt uit wat hem drijft en ook iets over de geestelijke inhoud van deze meesterwerken van Johann Sebastian Bach.

Tekst en foto: Adri van der Laan

Ds. De Visser, predikant van de Exodusgemeente, speelt zelf orgel en piano. Hij vertelt dat hij een grote voorliefde heeft voor het luisteren naar en spelen van klassieke muziek. “Misschien ga ik nog wel eens naar het conservatorium”, geeft hij aan. Als we de predikant spreken, is hij volop bezig met het voorbereiden van de leeravonden over de Johannes Passion die hij in de komende tijd gaat verzorgen.

Op de vraag wat hem zo trekt in zowel de Johannes Passion als de Mattheus Passion, antwoordt hij “Het is de Bijbel”. In deze oratoria wordt de geschiedenis van het lijden en sterven van Jezus in woord en muziek verteld. Met de leeravonden zal ds. De Visser proberen om de Johannes Passion ‘dichter bij de mensen te brengen’. Tijdens deze bijeenkomsten zal hij met behulp van beeld- en geluidfragmenten uitleg geven over dit beroemde oratorium van Johann Sebastian Bach. Volgens de predikant is het voor de luisteraars van dit werk heel belangrijk dat er uitleg bij wordt gegeven want wie alleen maar ‘oppervlakkig’ luistert naar het muziekstuk zou de diepere betekenis kunnen missen. En die diepere betekenis heeft de componist er zeker in willen leggen want Bach begon, volgens ds. De Visser, met het lezen van de Bijbel.

Tijdens de leeravonden zal de predikant naast uitleg over de Johannes Passion ook verschillende luistertips geven aan de aanwezigen. “Het is belangrijk dat je hoort wat Bach met het stuk wil zeggen. Door muziek en zang komt het lijdensverhaal dichterbij. Zo is er het ‘rauwe’ verhaal van de discipelen bij de gevangenneming van Jezus in Gethsémané te beluisteren en later ook het ‘vrolijke’ verhaal als de soldaten de kleren van Jezus verdelen en dobbelen over Zijn mantel”.

De leeravonden zijn bedoeld voor mensen die graag meer over de Johannes Passion willen weten en daarom is iedereen welkom. De Exoduskerk beschikt over een goede geluidsinstallatie zodat delen van dit passieverhaal - met uitleg - dichter bij de luisteraars kunnen worden gebracht.

Het bijna driehonderd jaar geleden gecomponeerde oratorium van Bach wordt vooral in de lijdenstijd wereldwijd veel gezongen. Zowel muzikanten als zangers zijn allemaal onder de indruk van het werk, ondanks dat een deel van hen aangeeft ‘niet te geloven’. “Dat zeggen ze dan. Maar iemand zei ook: ‘Ik ben ongelovig – behalve als ik de muziek van Bach uitvoer’. Kennelijk refereert Bach met zijn Johannes Passion dan toch aan diepere lagen bij de luisteraar en muzikant dan andere muziek,” aldus Jan de Visser.

De leeravonden over de Johannes Passion worden gehouden in de Exoduskerk aan de Dorpsweg 97 in Sommelsdijk en beginnen om 19.30 uur.
Dinsdag 3 maart, dinsdag 17 maart en donderdag 26 maart. Tijdens deze laatste avond is als gastspreker dirigent Rinus Verhage aanwezig met enkele leden van het Oratoriumkoor Laudando uit Middelharnis. Dit ter voorbereiding op de uitvoering van de Johannes Passion door het koor geeft in de Hervormde Kerk van Middelharnis op zaterdag 28 maart. Zie
www.covlaudando.nl/concerten-laudando

Uit de krant