Afbeelding

Vernieuwde Goed voor Goed is van alle markten thuis

Algemeen 389 keer gelezen

Tekst en foto: Sam Fish

OUDE-TONGE - Een speciale dag voor de medewerkers van Goed voor Goed in Oude-Tonge. Hun vernieuwde pand werd afgelopen vrijdag 28 februari opnieuw geopend.

De opening van het pand gebeurde natuurlijk niet in stilte. Dit werd symbolisch gedaan door middel van het doorzagen van een boomstronk. De eer was aan Robert-Jan van Goed voor Goed. Hij werkt al jaren met hout en maakt unieke voorwerpen en meubels. Maar hij deed dat niet alleen. Zijn mede-zager was Marcel Breve van Schoon Goeree-Overflakkee.

Samenwerking

Marcel Breve werd niet zomaar gevraagd voor de opening. “Schoon Goeree-Overflakkee en Goed voor Goed lijken veel op elkaar”, vindt Bjørn Noordzij van de kringloopwinkel. “Bij ons allebei zeggen we; niet te lang praten of nadenken over dingen, gewoon doen! En daarnaast zijn we ook een unieke samenwerking gestart.”

Het team van Schoon Goeree-Overflakkee gaat bijna dagelijks natuurgebieden langs om zwerfafval op te ruimen. “Het is niet altijd zichtbaar voor mensen dat we langs zijn geweest,” laat Breve weten. “Daaruit is het idee ontstaan om iets achter te laten op die plekken waar we afval hebben geraapt.” Het gaat om een houten zeemeeuw en die wordt dus weer gemaakt door de hout-afdeling van Goed voor Goed. “Ja, misschien worden die wel gestolen, maar dat is alleen maar een grote eer, toch? Dat betekent dat de meeuwen erg leuk zijn. Dat vinden wij in ieder geval wel!”

Verbouwing

Het pand in Oude-Tonge is niet zomaar verbouwd. Het is al jaren meer dan een kringloopwinkel, met een Repaircafé erbij en een houtshop. Maar dat is nu allemaal een stuk georganiseerder opgezet. Zo heeft de locatie in Oude-Tonge al die verschillende afdelingen bij elkaar gebracht.

In Oude-Tonge heeft Goed voor Goed drie loodsen aan elkaar en die zijn dus volledig opnieuw ingedeeld. Zo heb je nu in de linker loods de tweedehands bouwmarkt. Daar koop je tweedehands gereedschap en andere bouwmaterialen. En op de bovenverdieping wordt er van alles gemaakt van hout door de werknemers. “Ook op bestelling, maar alleen als er geen tijdsdruk achter zit. We hebben niet altijd tijd om aan de slag te gaan met het hout,” laat Bjørn Noordzij weten. “Dat komt omdat we er niet genoeg vrijwilligers voor hebben. Dus die zijn altijd welkom.”

In de middelste loods zit tegenwoordig de fietsenwinkel. “Als mensen een fiets wegdoen, hoe kapot die ook is, dan mogen ze die hier brengen. We knappen ze helemaal op en verkopen ze voor een prikkie,” vertelt Noordzij. “We hebben het gereedschap en als een fiets echt niet meer te redden is kunnen we vaak de onderdelen wel weer gebruiken voor een andere fiets.”

Dat laatste geldt ook voor de elektronica afdeling die boven de fietsenwerkplaats zit. Daar worden computers gerepareerd. Maar ook worden er antieke radio’s gemoderniseerd met een bluetooth verbinding en worden er zelfs gloednieuwe arcadekasten gebouwd.

Kringloop

Maar al die veranderingen hebben zeker niet de ruimte ingenomen van de kringloop. “We hebben nog gewoon de kringloopwinkel, die zit in de loods meest rechts,” bevestigt Noordzij. “Dat is onze basis en die blijft dus ook gewoon. Maar dit alles bij elkaar vormt ook de basis voor onze toekomst visie. We willen uiteindelijk een circulair ambachtscentrum worden. Geen afval meer, alleen nog grondstoffen. Dat begint nu bij ons, maar hopelijk kunnen we dat uitbreiden over het hele eiland. Zo min mogelijk verspilling. Sommige dingen kun je misschien niet meer gebruiken, maar alle onderdelen kunnen wel weer iets nieuws vormen. Zo gooien we minder weg, dus minder verspilling en beter voor de natuur en het milieu. Geen idee hoe lang het gaat duren tot we dat bereikt hebben, maar we hebben geen haast.”

Uit de krant