Tijdens het bouwen moeten er veel beslissingen worden genomen.
Tijdens het bouwen moeten er veel beslissingen worden genomen.

Column: Een Tiny House betekent ontspullen

Algemeen 632 keer gelezen

Op het moment dat we besloten om in een Tiny House te gaan wonen, begonnen we ook met ontspullen. Het afgelopen jaar zijn we druk geweest met het weggooien, weggeven en verkopen van veel spullen. We beginnen steeds meer te ervaren hoeveel rust en tevredenheid minimaliseren geeft.

Wij zijn begonnen om al de spullen die we een jaar niet gebruikt hebben weg te doen. Daarna hebben we gekeken naar spullen die we dubbel hadden, zoals vazen, pannen, lampen, keukenbenodigdheden, maar ook grotere dingen zoals een matras, fiets, muziekstereo. Alle kleding hebben we ook onder de loep genomen. 33 items in 3 maanden tijd zoals project 333 voorschrijft red ik (Mirjam) niet, maar mijn kledingkast is wel gehalveerd. Mijn behoefte om te shoppen ook. Als we een keer een kledingstuk nodig hebben, gaan we specifiek op zoek en zijn we blij wanneer we geslaagd zijn. Minimaliseren is niet alleen leuk en bevrijdend, het doet soms best een beetje pijn. Wij verkochten met ons huis ook een groot deel van onze inboedel (die we toch niet mee konden nemen naar ons Tiny House). Onze prachtige houten tafel, waar we al heel wat uren met vrienden en familie aan hebben doorgebracht, missen we nog steeds.

Wil jij starten met minimaliseren, dan is de minimaliseer-challenge misschien iets voor jou? In een maand tijd ga je bewust flink wat spullen weggooien/weggeven/verkopen. Op de eerste dag van de maand één ding, de tweede dag twee dingen en op de laatste dag van de maand dertig dingen om meer ruimte in je huis en hoofd te krijgen. Bij ieder voorwerp dat je in handen houdt kun je de vraag stellen: Maakt dit mij gelukkig/Voegt dit waarde toe in mijn leven/Zou ik dit opnieuw kopen? Omdat we qua ruimte flink gaan inleveren, proberen wij het grootste gedeelte van onze spullen over 6 opbergboxen te verdelen. Een box voor kleding, woonspullen, persoonlijke spullen, keukenbenodigdheden, vakantiespullen en beddengoed.

Inmiddels wordt er bij de aannemer flink getimmerd aan ons Tiny House. Zo is de vloer geïsoleerd, zijn de wanden neergezet en wordt momenteel gewerkt aan het dak. Het is fantastisch om te zien hoe ons Tiny House steeds meer vorm krijgt. Iedere week moeten er beslissingen worden genomen over bijvoorbeeld de dakramen, de elektriciteitspunten, de gevelbekleding, maar ook over welke systemen en installaties er in het huisje komen. De volgende keer gaan we wat dieper in op de systemen waar wij voor hebben gekozen.

Open dag op 4 mei

Omdat we zoveel positieve reacties hebben gekregen, organiseren we op 4 mei een open middag van 13.00 tot 16.00 uur. Jullie zijn op deze middag van harte welkom om het Tiny House te bekijken, de aannemer is op deze middag ook aanwezig. Het adres is Zonnekracht 10 te Oude-Tonge.

Hartelijke groet,
Corné en Mirjam

In Oude-Tonge wordt het toekomstige huis van Corné en Mirjam gebouwd.
Momenteel wordt er gewerkt aan het dak.
Impressie van het eindresultaat van architect Peter Arts.

Uit de krant