De eerste editie van het Bierfestival in de Dorpstienden werd bezocht door 400 mensen.
De eerste editie van het Bierfestival in de Dorpstienden werd bezocht door 400 mensen.

Eerste Ouddorps Bierfestival smaakt naar meer

Algemeen 1.017 keer gelezen

OUDDORP - "Het resultaat mag er zijn. Verdiend loon naar werken voor de organisatie". Veel positieve reacties van zowel deelnemende brouwerijen als van de liefst 400 bezoekers die zaterdag in Zalencentrum Dorpstienden massaal bijeen waren om diverse bieren te proeven. Dat alles op het eerste Ouddorpse Bierfestival. Een succesvol gebeuren voor initiatiefnemers Marijn Nap, compagnon Arjan van der Bok en hun hulptroepen.

Door Jaap Ruizeveld

De stichting Gist (Goerees Initiatief tot Saamhorigheid en Tijdverdrijf) kan terugzien op een evenement dat ongetwijfeld een vervolg krijgt. Sterker nog: De tweede editie kan al in de agenda worden gezet en is zaterdag 28 maart 2020. "Natuurlijk wordt dit festijn geëvalueerd. Maar als je nu al zoveel warme support krijgt en signalen ontvangt dat men in een goede sfeer en ambiance gezellig met elkaar genoten heeft van deze bierproeverij, dan is dat zeker een opsteker", zeggen Marijn en Arjan.

Uit hele regio

Thuisbasis was Ouddorp, maar de bezoekers kwamen vanuit heel Goeree-Overflakkee en uit de regio. Van Voorne-Putten en Hoekse Waard tot Schouwen-Duiveland. "Reuze gezellig. Ik ben hier met mijn vriendin. We blijven zeker een paar uurtjes hangen. Ook onze vrienden zijn meegekomen. Proeven wat lichte bieren, eten een hapje (daarvoor was een foodstand ingericht door keurslager Floresteijn uit Ouddorp) en praten wat bij. Het lijkt een reünie", vertelt een groep bezoekers uit Schouwen-Duiveland. "Leuk dat dit hier is op dit eiland. Daar komen we graag voor".

Eilandmarketing

De deelnemende brouwerijen waren strategisch in het midden van de zaal - bij elkaar - opgesteld. Daardoor kon men ook onderling netwerken. Een opzet die slaagde. Eilandmarketing? Zeker. Met Solaes uit Sommelsdijk, met Olivier Tanis uit Goedereede (Rott. Brouwer) en Rien Polak (Ebontree Dordrecht) broederlijk naast hun collega's uit Eindhoven (Lux brewery), Breda (Frontaal) en Vaan (Barendrecht). Met een proefglas en een aantal "muntjes" (inbegrepen in de ticket) schuifelden de bezoekers langs de stands, om vervolgens aan statafels en op bankjes met vrienden, familie en kennissen de gevarieerde sprankelende lichte en donkere biersoorten te proeven."

Directe contacten

Olivier Tanis uit Goedereede bemenste zijn stand met vriendin en familieleden. Zijn beroep is data analist, maar hij steekt daarnaast veel tijd in zijn hobby. Neemt deel aan gemiddeld een vijftal bierfestivals per jaar. Binnenkort staat hij ook op het landelijk festival. Van Middelburg tot Den Haag is Olivier (Rott. Brouwer) te vinden. "Hier in Ouddorp is het eigenlijk voor mij een thuiswedstrijd," zegt hij. "Een goede ontvangst, sfeer en fantastisch om met bezoekers, vaak kenners, over de bieren te kunnen praten". Een geslaagd initiatief, zegt ook brouwer Solaes uit Sommelsdijk. "Hiermee wordt aandacht gericht op de eilandelijke biercultuur. De opzet scoort, er is een fijne sfeer en heel veel toeloop".

Olivier Tanis uit Goedereede in zijn stand.

Uit de krant