Afbeelding

Steeds meer belangstelling voor akkerranden

Algemeen 477 keer gelezen

GOEREE-OVERFLAKKEE - In de akkerrand is het goed en veilig toeven voor bijen, allerlei nuttige insecten, akkervogels en kleine zoogdieren. Maar vooral ook is het voor de voorbijganger genieten van de kleurenpracht die tot ver in het najaar te zien is. Vooral met avondlicht vormen de randen een prachtig plaatje.

Akkerranden op Goeree-Overflakkee zijn een initiatief van de Agrarische Natuur Vereniging 'In Goede Aarde'. Akkerranden liggen langs sloten en vormen een buffer tussen gewas en sloot. Er is geen toepassing van bemesting of gewasbescherming en de rand mag niet worden bereden. De randen zijn minimaal 3 meter breed.

In de rand kunnen insecten zich ongestoord vermeerderen en uitzwermen in de gewassen. De natuurlijke vijanden van schadelijke insecten, zoals luizen, doen daar hun werk van nature. Daardoor is de schade aan het gewas in de buurt van de rand beperkt. Dit noemt men natuurlijke plaagbestrijding en dat is goed voor het milieu en de boer. De veelheid aan insecten maakt de rand ook aantrekkelijk voor vogels. Observaties tonen aan dat er veel meer vogels in de randen zitten dan op de akker, waar ze kunnen foerageren en zich kunnen voortplanten. Het zijn vooral zaadetende vogels als putters, vinken en mussen. Maar ook bedreigde soorten als bijvoorbeeld patrijs en veldleeuwerik zijn steeds meer te zien. Gelukkig neemt de belangstelling voor het agrarisch natuurbeheer landelijk toe, stelt 'In Goede Aarde'.

Vogelakkers
Dit jaar wordt het akkerrandenproject op ons eiland uitgebreid met vogelakkers. Op de voor de boer ongunstige plekken en op bredere randen wordt een speciaal zaadmengsel voor patrijzen ingezaaid. De percelen blijven minimaal drie jaar liggen en er wordt een op de patrijs gericht maaibeleid toegepast. In de winter is er dus voedsel, beschutting en bescherming voor de vogels. De hoop en verwachting is dat de patrijzenpopulatie door deze maatregelen zal toenemen. De aantallen vogels worden gemonitord gedurende het jaar. Ruige, niet te kort gemaaide taluds en slootkanten geven ook beschutting en bescherming voor dieren.

Akkerranden zijn een initiatief van de Agrarische Natuur Vereniging 'In Goede Aarde'. Agrariërs die meer willen weten, of deel willen nemen aan de akkerrandenregeling 2019, kunnen contact opnemen met Hein Mijs: h.mijs@kpnplanet.nl.

                                        

Uit de krant