Afbeelding

Rondje oude kerken en orgelspel

Algemeen 327 keer gelezen

GOEREE-OVERFLAKKEE – Het is de Maand van de Geschiedenis. Het initiatief Musea op de Kaart sluit daarbij aan door zes oude dorpskerken in de figuurlijke schijnwerpers te zetten. Dat is op zaterdag 27 oktober, de laatste dag van de herfstvakantie. In zes kerken is dan meer te horen over de geschiedenis van het gebouw. Ook krijgen de bezoekers orgelspel te horen.

Door Kees van Rixoort

Cultureel erfgoed beleven. Dat is het uitgangspunt van het initiatief. Wie meer over de eeuwenoude kerken te weten wil komen en wil genieten van orgelmuziek, kan op 27 oktober een toertje doen, of een gedeelte daarvan. Er zijn twee routes uitgezet: west en oost.

Kerkgids

De westelijke route begint om 9.00 uur in de hervormde kerk van Ouddorp. Daar vertelt kerkgids Teun Grinwis over de geschiedenis van het gebouw en speelt organist Jan Bezuijen. Na drie kwartier kunnen de deelnemers hun toer vervolgen door naar Goedereede te rijden. In de hervormde kerk daar vertelt Piet Grinwis vanaf 10.00 uur over de historie en speelt organist Johan van Wijk. Om 11.00 uur is de oude kerk van Dirksland aan de beurt. Kerkgids Jos Toes werpt daar licht op de geschiedenis en Anton Weenink bespeelt het orgel.

Geschiedenis

Om 13.00 uur begint de oostelijke route in de hervormde kerk te Oude-Tonge. Historische uitleg en orgelspel zijn daar in handen van één persoon: Jan Verduin. Na een uur staat een bezoek aan de hervormde kerk te Middelharnis op het programma. Cor Hameeteman vertelt het een en ander over de geschiedenis van het kerkgebouw en Paul Kieviet bespeelt het orgel. Dezelfde organist is ook te horen in de kerk die deze bijzondere dag om 15.00 uur afsluit: de hervormde kerk van Sommelsdijk. Jan Both zoomt daar in op de geschiedenis van het kerkgebouw.

Het thema van de Maand van de Geschiedenis, Opstand (of Op stand), zou kunnen doorklinken in de muziekkeuze van de organisten. Vaststaat dat het een luisterrijke dag wordt met veel aandacht voor een belangrijk onderdeel van de rijke geschiedenis van Goeree-Overflakkee.

Musea op de Kaart op Vision

Musea op de Kaart is bedoeld om meer samenwerking te creëren tussen musea en erfgoedinstellingen op Goeree-Overflakkee en meer gezamenlijk naar buiten te treden. Dat gebeurt bijvoorbeeld op 2 en 3 november tijdens de Vision-beurs in Ouddorp. Musea op de Kaart is daar vertegenwoordigd met een stand, waarin de verschillende deelnemende partijen bij toerbeurt aanwezig zijn om het initiatief en de musea te promoten. Een van de eerste gezamenlijke uitingen van Musea op de Kaart is een folder, die is uitgegeven door de VVV Goeree-Overflakkee.

Uit de krant