Van links naar rechts. Swier Jr. Swier sr. en schoonzus Pauline.
Van links naar rechts. Swier Jr. Swier sr. en schoonzus Pauline.

Swier Garst gepromoveerd tot doctor in de wiskunde

Algemeen 1.639 keer gelezen

OUDE-TONGE – Swier Garst uit Oude-Tonge is afgelopen vrijdag gepromoveerd tot doctor in de wiskunde. Hij verdedigde zijn proefschrift, met de naam "Dynamics Amidst Folding en Twisting in 2-dimensional Maps", over het 'dynamisch systeem door vouwen en draaien' tegenover een tienkoppige commissie van hoogleraren aan de Rijksuniversiteit van Groningen. Na uitgebreid beraad besloot de commissie tot toekenning van de graad van doctor. Een mooie beloning voor jarenlang onderzoek door de 65-jarige docent wiskunde aan de RGO te Middelharnis.

Door Mirjam Terhoeve

Na zijn studie in Leiden startte Swier op 21-jarige leeftijd als docent wiskunde op de RGO. Dat betekende niet dat hij zelf stopte met studeren, want twee jaar later studeerde hij af als doctorandus in de wiskunde. "Het vak blijft mij boeien en er blijft nog steeds heel veel om te onderzoeken", verklaart hij. "Dat houdt nooit op. Bovendien is het ook mijn grote hobby. Jarenlang ging ik op mijn vrije dinsdag naar Delft om daar samen met mijn gepensioneerde vakgenoot, professor Jan Aarts, te werken aan en te discussiëren over wiskundige systemen. Samen schreven we ook artikelen voor wetenschappelijke tijdschriften, gingen we naar en verzorgden we lezingen en we informeerden elkaar over tal van wiskundige onderzoeken. Hij was ook mijn inspirator om het proefschrift te maken en onderzoek te doen naar de dynamische systemen door vouwen en draaien. Helaas is professor Aarts in juni overleden. Hij heeft gelukkig nog wel meegekregen dat mijn proefschrift was goedgekeurd, maar kon dus niet meer bij mijn verdediging zijn. Dat vond ik enorm spijtig".

Inspiratie

Een prooi-roofdier model uit de biodynamica was voor Swier Garst de inspiratie tot een wiskundig model waarbij een vlak wordt dubbel gevouwen en daarna gedraaid (fold and twist). Deze vouw en draai worden steeds herhaald. Dan blijkt dat een aantal belangrijke wiskundige eigenschappen, waaronder het chaotisch gedrag, in beide modellen op vergelijkbare manier terug te vinden zijn. Garst ontdekte dat ook het discrete Lorenz-63 model, afkomstig uit de weerkunde, beter blijkt te worden begrepen door het te vergelijken met de vouw en draai afbeelding. Daarmee is duidelijk geworden dat de vouw en draai afbeelding geschikt is als een fundamenteel model voor de bestudering van 2-dimensionale afbeeldingen, met de eigenschap dat verschillende toestanden op een bepaald moment leiden tot dezelfde toestand op het volgende moment.

Groningen

Swier werkte vele jaren aan het onderzoek en proefschrift. "Naast mijn werk op de RGO, gaf ik ook nog les op de Hogeschool Rotterdam en was ik voorzitter van Nederlandse Vereniging van Wiskundeleraren. Door al die activiteiten kon ik slechts in mijn vrije uren hieraan werken. Dat is mede de reden waarom het een tijdje heeft geduurd. Maar er zat ook geen tijdsdruk achter. In de loop der jaren heb ik met regelmaat contact en overleg gehad met de mensen van de faculteit Groningen. Deze universiteit is echt gericht op dit onderwerp uit de wiskunde. Daar vind je wat Nederland betreft, de mensen die zo'n onderzoek vakkundig kunnen beoordelen. De volgende locatie zou Barcelona zijn... Een commissie van drie hoogleraren heeft het proefschrift dus uiteindelijk beoordeeld en na goedkeuring heb ik het laten drukken bij drukkerij Kranse, wat heeft geresulteerd in een prachtig boekwerkje. De volgende stap is dan om je onderzoek te verdedigen voor een commissie van tien hoogleraren. Zij nemen de uiteindelijke beslissing om je te laten promoveren.

Verdediging

Afgelopen vrijdag togen Swier, zijn echtgenote Jacqueline en zoon Swier junior richting Groningen voor de genoemde verdediging. Vrienden, collega's en familie volgden met een touringcar om dit bij te wonen. "Alles gaat volgens een strak protocol", legt Swier uit. "Het is een bijzondere ceremonie met veel rituelen. Zo werd ik zelf naar binnen begeleid door twee paranimfen, zeg maar getuigen. Hiervoor had ik mijn zoon gevraagd en mijn schoonzus. De commissieleden zitten vooraan, gekleed in toga. Na mijn betoog bestookten ze me met kritische vragen en ook mensen uit het publiek kregen de gelegenheid om vragen te stellen. Een ceremoniemeester, de pedel, hield alles strak in de gaten en lette erop dat de tijd niet werd overschreden". Na precies drie kwartier discussie tussen Swier en de hoogleraren, kwam de commissie met het eindoordeel. De promotie was een feit. Op de vraag of hij nu stopt met studeren en onderzoeken, is het antwoord ontkennend. "Promoveren kan nu niet meer", zegt Swier, "maar er blijft nog ontzettend veel om te onderzoeken en te ontdekken. Na dit schooljaar ga ik met pensioen, dus krijg ik volop de tijd om me daarin te verdiepen en me nog meer met deze hobby bezig te houden".

Uit de krant