Afbeelding

Kennisochtend Smart Water. 'Samenwerken aan een vitaal en duurzaam Goeree­-Overflakkee'

Algemeen 351 keer gelezen

GOEREE-OVERFLAKKEE - Op 2 juni 2016 organiseert de FOGO in samenwerking met de gemeente, de provincie en Rabobank Het Haringvliet de Kennisochtend Smart Water. De bijeenkomst vindt plaats in het Rabobank regiokantoor in Middelharnis. Wij wilden weten wat Smart Water is en waarom is het zo belangrijk voor Goeree-Overflakkee? Daarom hebben wij Steef Visser uitgenodigd voor een gesprek.

Wie is Steef Visser?

Steef Visser is accountant, zelfstandig ondernemer in Middelharnis en voorzitter van de FOGO, de federatie van ondernemersverenigingen op Goeree-Overflakkee.

Wat is Smart Water?

Smart Water is een regionale economische strategie voor het eiland Goeree-Overflakkee. Lokale ondernemers, overheden en het maatschappelijk middenveld hebben tijdens de drie roadshows in 2015 en in verschillende vervolgbijeenkomsten hun input geleverd en gezamenlijk keuzes gemaakt in krachtige sectoren die als motor dienen voor de regionale economische ontwikkeling. Hieruit is Smart Water ontstaan. Op 2 juni worden de resultaten gepresenteerd. De Smart Water strategie zorgt voor meer banen en kansen voor bedrijven op Goeree-Overflakkee.

Zijn er andere regio's die ook een regionale economische strategie hebben?

Ja, er zijn vele internationale voorbeelden die zichzelf bewezen hebben, zoals Silicon Valley (technologie en ICT) en Orlando (toerisme). Maar ook in Nederland zijn er goede voorbeelden te noemen. Denk aan Eindhoven (Brainport), het Westland (tuinbouw), de Bollenstreek (bloemen) en Wageningen (Food Valley). Al deze regio's zijn vergelijkbaar met Goeree-Overflakkee's Smart Water.

Wat maakt Smart Water zo speciaal?

De bewoners en bedrijven van Goeree-Overflakkee zijn uniek en hebben een eigen kijk op de ontwikkeling van de regionale economie. Door hun ideeën mee te nemen in de keuzes is Smart Water een breed gedragen strategie. Door middel van drie centrale thema's, namelijk Water & Leven, Water & Energie en Water & Voedsel, worden de unieke eigenschappen van de regio in drie krachtige strategische thema's gevat, die het concurrentievermogen van de regio, de hoogwaardige werkgelegenheid en welvaartsontwikkeling voor de komende 30 jaar zullen stimuleren. Op 2 juni zullen de betrokken partijen met elkaar projecten en ideeën ontwikkelen die invulling geven aan deze ambities.

Wat zal de Smart Water strategie betekenen voor de bedrijven op het eiland?

De gevolgen zullen groot zijn. Smart Water biedt niet alleen voor het eiland, maar ook voor specifieke sectoren een leidraad voor het bepalen van een duidelijke toekomst. Aan de hand van Smart Water kan de toeristische sector bijvoorbeeld kansrijke ontwikkelingen in de regio beter inzichtelijk maken en hiervan profiteren. Op deze wijze is de toeristische en recreatieve sector beter in staat om Goeree-Overflakkee als vakantiebestemming onderscheidend in de markt te zetten. De Smart Water strategie werkt als een steen in de vijver: door het stuwende effect verbeteren alle bedrijven hun concurrentiepositie, ook de niet­-watergerelateerde.

Wat was de motivatie om Smart Water te maken?

Als voorbereiding op de aanstaande gemeentelijke herindeling van de toenmalige gemeenten, heeft de Rabobank in 2006 het rapport Kiezen of Delen opgesteld. Dit rapport beschrijft de kansen en uitdagingen voor de ontwikkeling van de regionale economie. In 2014 heeft de Rabobank op dit onderzoek voortgebouwd met het rapport 'Samenwerken aan een vitaal en duurzaam Goeree­-Overflakkee'. Hiermee is een belangrijke basis gelegd voor een gezamenlijke aanpak en een eiland-brede samenwerking. In 2012 heeft de provincie Zuid-Holland Goeree-Overflakkee als gevolg van de afnemende bewonersgroei aangemerkt als krimpregio. De ondernemers – verenigd in de FOGO –, maar ook de gemeente, hebben zich duidelijk tegen deze krimp-ontwikkeling uitgesproken. Het gevolg is dat Goeree-Overflakkee al snel te boek stond als anticipeerregio, wat inhoudt dat de demografische en economische ontwikkeling zich op een hellend vlak begeeft, maar deze ontwikkeling niet per se leidt tot krimp. Door keuzes te maken en gezamenlijk gericht in de economie te investeren, kan de krimp worden omgebogen tot groei.

Wanneer gaan we beginnen met Smart Water?

De Kennisochtend op 2 juni wordt de officiële start van het Smart Water programma. Vanaf dat moment zijn ondernemers, de overheid en onderwijs aan zet om invulling te geven aan Smart Water. Het programma loopt tot 1 juni 2050 om te zorgen dat Goeree-Overflakkee de Smart Water hub van de wereld wordt.

Ga naar www.fo-go.nl voor meer informatie over Smart Water en uw aanmelding voor de Kennisochtend.

Uit de krant