Peter Grinwis overhandigt een blauwe steen aan zijn opvolger Jeroen den Hollander als signaal om met de VVV verder aan de toekomst te bouwen. Penningmeester Lokker  volgt de handeling. Foto: Wim van Vossen Fotografie
Peter Grinwis overhandigt een blauwe steen aan zijn opvolger Jeroen den Hollander als signaal om met de VVV verder aan de toekomst te bouwen. Penningmeester Lokker volgt de handeling. Foto: Wim van Vossen Fotografie

Blauwe steen overgedragen

Algemeen 931 keer gelezen

GOEREE-OVERFLAKKEE – Na achtentwintig jaar legde Peter Grinwis (57) in de algemene ledenvergadering van VVV Goeree-Overflakkee afgelopen week zijn doorlopende bestuursfuncties neer. Onderverdeeld was hij 15 jaar secretaris en 11 jaar voorzitter van VVV Ouddorp aan Zee. Na de eilandelijke fusie ook nog ruim een jaar voorzitter van VVV Goeree- Overflakkee. Op 14 april 1988 trad Grinwis, toen bedrijfsleider van de Massamarkt, later C1000, toe tot de VVV Ouddorp aan Zee. "Ik zal het gaan missen. Dat weet ik nu al", zegt hij aan de vooravond van zijn afscheid als voorzitter. Maar ik heb mijn besluit zorgvuldig overwogen. Bewust deze keuze gemaakt. Ik vind dat het nu het juiste moment is om plaats te maken voor een jongere generatie". Jeroen den Hollander, directeur Recreatiepark De Klepperstee, is tot zijn opvolger benoemd.

Door Jaap Ruizeveld

Zijn ambities voor en in de VVV kan Peter Grinwis gemakkelijk aangeven. "De sector recreatie en toerisme, als economische pijler, is belangrijk. Voor ondernemers, detailhandel en voor de horeca. Kortom: voor de totale gemeenschap. Ik heb het altijd plezierig gevonden om naast mijn hoofdwerkzaamheden andere dingen er bij te doen. Ik had in 1988 interesse in de VVV-organisatie die toen de Kop van Goeree promootte. Ik stapte graag in de vacature in het bestuur die zich toen aandiende". Voor een doorlopende voorzittersfunctie heeft hij zich nu - april 2016 - niet meer beschikbaar gesteld. "Het is zeker niet dat ik er geen zin meer in heb en het heeft gelukkig ook niets te maken met een tijdelijke dip in mijn gezondheid afgelopen jaar. Ik herhaal het… ik ga het best missen. Maar het is de verantwoordelijkheid van een bestuurder om zijn opvolging goed te regelen en daar het juiste moment voor te kiezen. Het is in hoofdzaak dus ingegeven voor de belangen van de VVV. Geen eigen belang of hoe je dat anders zou kunnen duiden", zegt Grinwis.

Succesvol

"De vacatures zijn na de algemene ledenvergadering en de bestuursverkiezing weer ingevuld. Nieuwe voorzitter is Jeroen den Hollander. Peter Robijn gaat van algemeen bestuur als secretaris naar het dagelijks bestuur en Martin de Berg komt als lid in het algemeen bestuur. Daarnaast blijft er continuïteit door het aanblijven van Jan Lokker als penningmeester en Kees van der Bok als algemeen bestuurslid. Ik maak plaats voor een jongere generatie. Daarnaast is de fusie van de VVV's op het eiland, zonder problemen, succesvol afgerond. Daarvoor hulde aan Ouddorp aan Zee, VVV-Zuid-Hollandse Eilanden en de gemeente Goeree-Overflakkee voor het begeleiden van het proces. De toekomst ziet er positief uit. De administratie en het kantoor zijn op orde en er is een marketingplan opgesteld dat door manager Mirna Bogert ten doop is gehouden. De VVV kan hier jaren mee vooruit. Een plan dat gefaseerd in uitvoering wordt gebracht. Waarbij het bestuur prioriteiten moet aangeven. Financieel zijn er geen grote zorgen. De contributiestructuur is in grote lijnen gereed. Met een aantal individuele bedrijven moet de VVV nog gesprekken voeren. Mede dankzij de Stichting Blaeuwe Huus kunnen wij tegen een aantrekkelijke prijs producten leveren. De gemeente Goeree-Overflakkee is een heel belangrijke partner. Wij leveren als VVV diensten aan de gemeente. Met de nieuwe bestuursleden hebben wij mensen die ook op het gebied van eilandmarketing kennis inbrengen. Dat is voor alle partijen belangrijk".

Zorgvuldig

De fusie die leidde tot VVV Goeree-Overflakkee is zorgvuldig uitgevoerd. Bedenk dat al veel bedrijven die in het midden en oostelijk deel van het eiland actief zijn in de recreatiesector al lid waren van VVV Ouddorp aan Zee. Met kamperen bij de boer, eigen campings en kleine bungalowterreinen. Waar kan de VVV zich verder etaleren? Bijvoorbeeld door de VVV-uitgave De Blauwe Stapper meer eilandbreed in te zetten. Dat kan de interesse voor horeca en detailhandel vergroten. Het blad is een bewaarexemplaar dat je al veel aantreft. Er zijn daarnaast ook andere uitdagingen. Zoals inzet voor de waterrecreatie, hierbij kijkend naar de ons omringende waterpartijen. De jaar-rond recreatie, de verlenging van het oorspronkelijke toeristenseizoen. Een ander voorbeeld is uitbreiding van de Informatie/Inspiratieschermen. Die staan er nog te weinig. Bedrijven maken er nog onvoldoende gebruik van. Een taak om meer aan voorlichting te doen. Bij A Seal in Stellendam is dat goed gelukt. Daar wordt een totaal beeld gepresenteerd. Maar er zijn tal van andere locaties mogelijk, zoals bij jachthavens of bij de hoofdentreewegen naar het eiland. Noem maar op", zegt Peter Grinwis.

Eigen strategie

VVV Goeree Overflakkee en eilandmarketing moeten hun eigen strategie volgen. Links en rechts zie je in aangrenzende gebieden toeristisch-recreatieve acties in de media om de aantrekkelijkheid van die gebieden te promoten. Dat is prima. Goeree-Overflakkee investeert in eigen kracht en in succesvol gebleken samenwerkingsvormen. Ouddorp aan Zee werkte al vele jaren op voortreffelijke wijze samen met VVV Zeeland. Wij doen mee in de promotiecampagnes van VVV Zeeland, inclusief tv-commercials. Dat klikt. Dat recreanten Goeree-Overflakkee beschouwen als een Zeeuws eiland is voor ons niet negatief. Het Haringvliet is gevoelsmatig en emotioneel voor toeristen een 'provinciale' scheidingslijn."

Voorkom verpaupering

Slotvraag. Hoe kijkt VVV Goeree-Overflakkee aan tegen politieke uitingen dat er, na uitvoering van de huidige toeristisch-recreatieve plannen, een pas op de plaats moet worden gemaakt? "De VVV bemoeit zich niet met politieke vraagstukken", geeft Grinwis direct als antwoord. De Veero is de organisatie die zich bezighoudt met financiële en planologische zaken. "Op persoonlijke titel stel ik dat op de Kop van Goeree belangrijke toevoegingen zijn gedaan aan het toeristisch recreatief product. Kwaliteitsverbetering in een veranderende markt. Laat ik het zo formuleren: het is mooi om iets toe te voegen. Maar het bestaande op niveau houden is ook een opdracht. Aandacht is nodig voor kwaliteitsverbetering op bestaande recreatieterreinen. Verlies de veranderingen in de markt niet uit het oog. Volg de ontwikkelingen. Voorkomen moet worden dat er verpaupering ontstaat. Dat zou afbreuk doen aan de kwaliteit van het totaal product", zegt Peter Grinwis afrondend.

Erevoorzitter

In de ledenvergadering werd Grinwis benoemd tot erevoorzitter. Hij werd toegesproken door penningmeester Lokker, wethouder Tollenaar en manager VVV Goeree-Overflakkee, Mirna Bogert. Er was na afloop ook een leuk presentje in de vorm van een boek met lege bladzijden. Daarin de opdracht van het bestuur een boek te schrijven/samen te stellen dat de VVV Goeree-Overflakkee dan zal uitgeven.

Uit de krant