Burgemeesters Ada Grootenboer en Bert Brand leggen een krans namens de gemeente. (Foto: Mirjam Terhoeve)
Burgemeesters Ada Grootenboer en Bert Brand leggen een krans namens de gemeente. (Foto: Mirjam Terhoeve)

Burgemeester pleit voor tolerantie Sfeervolle herdenking in Oude-Tonge

Algemeen 431 keer gelezen

OUDE-TONGE- Een groot aantal mensen woonde ook dit jaar weer de dodenherdenking bij op de Algemene begraafplaats aan de Langeweg in Oude-Tonge. Dit jaar was burgemeester Grootenboer-Dubbeldam aanwezig om namens de gemeente een krans te leggen bij het monument. Zij deed dit samen met communicatieadviseur Bert Brand en drie leerlingen van basisscholen De Bron en Het Startblok.

Tekst en foto: Mirjam Terhoeve

"Leven zonder angst, zeggen wat je denkt, geloven wat je wilt, gaan waarheen je wilt. Dat lijkt heel vanzelfsprekend, maar daar is in het verleden hard voor gevochten en daar hebben mensen de hoogste prijs voor betaald, die er is, namelijk hun leven". Met deze woorden opende Wim Harteveld op 4 mei de plechtige bijeenkomst. "We mogen dit niet vergeten en daarom ieder jaar even stilstaan om de slachtoffers van zowel de Tweede Wereldoorlog, de strijd in Nederlands-Indië en ook die van latere missies te herdenken".

Na vervolgens twee minuten stilte in acht te hebben genomen, blies Fanfareorkest Vooruit het Signaal Taptoe.

Burgemeester Grootenboer sloot zich aan bij de woorden van Wim Harteveld. "Het thema is: 'Vrijheid geef je door' en dus ben ik blij, dat er ook veel kinderen aanwezig zijn bij deze herdenking. Hoewel zij geen oorlog hebben meegemaakt is het toch goed om er aan te denken, dat we onze vrijheid niet zomaar hebben gekregen. Dat daar mensen voor gestorven zijn. Als zij zich dit realiseren, kunnen ze dit weer doorgeven aan een volgende generatie.

Er zijn veel burgers en militairen omgekomen gedurende de Tweede wereldoorlog, maar ook in Nederlands-Indië en tijdens latere missies. Onder hen mensen uit Oude-Tonge, die net als 16.000 anderen, moesten evacueren en daarbij om het leven kwamen of overleden tijdens de dwangarbeid in Duitsland. Anderen kwamen wel terug na de oorlog of uit Nederlands-Indië, maar met enorme traumatische ervaringen, waarover ze maar moeilijk konden praten. Wij hopen dan ook, dat een herdenking als deze een bijdrage kan zijn aan het medeleven".

"Toch is er zeker ook het besef van toegenomen dreiging", ging de burgemeester verder. "Als je de kranten leest en de nieuwsberichten hoort, dan denk je wel eens; Waar gaat dit naar toe? Vrijheid is er immers niet alleen, als er geen oorlog is, maar uit zich ook in tolerantie naar elkaar, het accepteren van mensen, die anders zijn of anders denken en de vrijheid van meningsuiting. In het belang van de vrede en de vrijheid moet men zo goed mogelijk leren samen leven met elkaar en iedereen de ruimte geven om te zijn wie men is. Dat geldt voor nu, maar ook voor de toekomst".

Na deze woorden legde de burgemeester, bijgestaan door Bert Brand en enkele leerlingen van de basisscholen De Bron en Het Startblok, een krans bij het monument. Ook diverse stichtingen en organisaties legden bloemen. Elysia Borburgh van basisschool De Nobelaer las vervolgens een prachtig zelfgemaakt gedicht voor. De bijeenkomst eindigde met het spelen en zingen van het Wilhelmus.

Uit de krant