Afbeelding

Een eeuw terug in de tijd

Algemeen 500 keer gelezen

SOMMELSDIJK – Het is alsof je een eeuw terug in de tijd gaat in de Kerkstraat van Sommelsdijk. Het oude straatje is omgetoverd in een winterse sfeer anno 1900. De authentieke aangelegen panden zijn geopend voor iedereen. In het straatje en in de huizen zijn ruim twintig personen te vinden, van jong tot oud gehuld in traditionele Flakkeese klederdracht. Vanaf een afstand zijn muzikale klanken hoorbaar en ruik je de geuren van versgebakken kruudplaetjes. Er heerst een warme, gezellige sfeer. Streekmuseum Goeree-Overflakkee houdt vandaag, zaterdag 19 december, Winterdag.

Door Julian Villerius

Leden van Ensemble Eeuwkant lopen in klederdracht rond als allerlei personages. Bij aankomst in het straatje valt het oog meteen op een man in een lang uniform. De goudkleurige knopen en het gouden koord op de borst stralen gezag uit. Het is de veldwachter die een oogje in het zeil houdt. Gelukkig hoeft hij niet zwaar op te treden, hij heeft een blijde lach op zijn gezicht. Een stukje verder is een visser in gesprek met een rijke man. De visser is eenvoudig gekleed in een donkerblauwe gebreide trui en loopt op klompen. De rijke man daarentegen heeft een mooi zwart pak met een strik op het boord van het smetteloos witte overhemd en een hoge hoed op. Onder het zwarte jasje blinkt de zilveren ketting van zijn zakhorloge. Ook zijn er tal van keuvels te zien op hoofden van vrouwen. De krullen en het aantal sieraden erbij laten de rijkdom van de families zien.

Kruudplaetjes

Het Streekmuseum is voor deze gelegenheid gratis toegankelijk en dat trekt ook veel aandacht. In het winkeltje staan twee meisjes die Flakkeese kruudplaetjes en stroopbrokken verkopen. De verkoop van de kruudplaetjes is een groot succes. De overheerlijke koekjes worden buiten in het straatje gebakken en in het winkeltje verkocht. De vraag naar het streekproduct is zo groot, dat ze regelmatig uitverkocht zijn en dat de bezoekers moeten wachten op een nieuwe lading, vers van de bakplaat.
In het achterste kamertje van het Streekmuseum zitten twee vrouwen te borduren en sokken te stoppen. Veel mensen vinden het gezellig en gaan een praatje met de dames aan. Ook zijn er twee kinderen in klederdracht in het kamertje bij hun oma. Het meisje vertelt met trots dat ze veel complimenten krijgt: "Wat zie je er mooi uit!" Voor haar en haar broertje, die als boerenjongen verkleed is, is het een geweldige ervaring.

Activiteiten

Op de eerste verdieping van het museum krijgen kinderen die deze dag een bezoek brengen aan het museum les van een juffrouw, die is natuurlijk ook in klederdracht. Verder is er de mogelijkheid om in een oude Flakkeese arrenslee op de foto te gaan. In een van de huisjes tegenover het Streekmuseum zijn warme chocolademelk en Glühwein te verkrijgen. In een huisje daarnaast worden enkele ludieke Flakkeese verhalen in dialect verteld. Het publiek geniet er enorm van en herhaaldelijk wordt er smakelijk gelachen.
Van alle kanten klinken heel veel positieve reacties op deze middag en op wat het museum te bieden heeft. Sommige bezoekers hebben onmiskenbaar herinneringen aan wat ze zien. "Hoe ouder je wordt, des te meer je de dingen van vroeger herkent..."
 

Uit de krant