Afbeelding

Boeken lenen in het biebhuusje

Algemeen 421 keer gelezen

DIRKSLAND - Met het idee van een "little free library" kwam Geertje van Bureau Jip op een nieuw idee voor bureau Jip. Bureau Jip wil graag dat mensen die op wat voor manier dan ook betrokken zijn bij het opvoeden van kinderen, diverse boeken kunnen lezen die bijdragen aan een betere opvoeding. Het lezen van zulke boeken moest heel laagdrempelig worden. Zo kwam Geertje op het idee om een "biebhuusje" aan de weg te zetten, dat gevuld is met allerlei verschillende boeken.

Door Carin van Buren

Het idee van een "biebhuisje" aan de straat werd besproken met de Vrienden van Jip. Zij vonden het goed plan en hebben het heft in handen genomen om het plan te realiseren. Zo is Annet van der Groef in contact getreden met de Prins Mauritsschool te Middelharnis om te vragen of dit "biebhuisje" een leuk project is voor de leerlingen van deze school. De afdelingen PRO (Praktijkonderwijs) van de Prins Maurits vond dit een geweldig project en twee leerlingen van deze richting, namelijk Marco Buijs en Muhsin Sharif, hebben dit gehele project tot uitvoer gebracht. Vanaf het ontwerpen, berekenen, tekenen, in elkaar zetten, schilderen en plaatsen was dit in goede handen van deze twee leerlingen. Omdat dit project goed aansloot bij de interesse van zowel Marco als Muhsin mochten deze twee jongens dit project onder hun hoede nemen. Dit onder begeleiding van een drietal docenten: dhr. Hokke, Van Alphen en Leune.
In het praktijkonderwijs is zo'n project goed te gebruiken in het gehele leerproces. De leerlingen leren diverse technische vaardigheden, competentiegericht werken en contact hebben met de klant. Op deze manier kunnen er allerlei leerdoelen aan zo'n project gekoppeld worden, waardoor ze een goede ervaring opdoen die ze mee kunnen nemen de maatschappij in. Annet van der Groef is een aantal keren wezen kijken bij de werkplaats van de Prins Maurits en zag het "biebhuusje" steeds mooier worden.
Muhsin vond het een hele ervaring en erg leuk om te doen. Vooral de eerste stap voor contact was erg moeilijk, de rest viel wel mee. Hij vond zelf het schilderen het leukst. Voor het ontwerpen en schilderen van de egel zijn er twee leerlingen van het VMBO bij betrokken. Marco, die meer van de houtbewerking is, heeft zich niet bemoeid met de afwerking. Hij is meer actief geweest tijdens de opbouw van het huisje. Hij vond het erg leuk om zo kwaliteit te kunnen leveren voor de klant, het moet tenslotte bij de oplevering echt helemaal goed zijn. In totaal zijn Marco en Muhsin ongeveer 8 maanden bezig geweest met dit project. Ze konden maar op één dag in de week hieraan werken en daarvan vielen nog weleens wat dagen uit. Maar juist door de tijd te nemen voor alles staat er nu een geweldig "biebhuusje" aan de weg bij bureau Jip! Gewoon een topexemplaar, gemaakt door deze twee kanjers, van het praktijkonderwijs op de Prins Maurits. De Prins Maurits staat open voor het maken van zulke gelijkwaardige projecten. Zo hebben ze pasgeleden ook een marktkraam voor iemand gemaakt.
In dit "biebhuusje" staan allemaal nieuwe boeken die gesponsord zijn door een aantal uitgevers en boekwinkels. Zo zijn er boeken te vinden in diverse genres, zoals: opvoedkundig, de ontwikkeling van het kind, sociaal emotioneel, EMDR-therapie. Maar ook diverse kinderboeken zijn erin te vinden. Deze boeken heeft Bureau Jip of met grote korting of gratis gekregen. Een ieder kan hier een boek uit lenen en als deze uitgelezen is, is het de bedoeling dat je hem weer terug zet. Wie zelf boeken mocht hebben die misschien wel iets voor het "biebhuusje" zijn, dan kun je deze óf in de grijze brievenbus stoppen óf even binnen afgeven bij Bureau Jip, Korteweegje 49 te Dirksland.
De Vrienden van Jip zijn erg tevreden met het prachtige "biebhuusje" en hopen dat er veelvuldig gebruik van gemaakt zal worden. Het volgende project waar achter de schermen al aan gewerkt wordt, is een benefietconcert eind mei 2016 in het Prieel.

Uit de krant