Afbeelding

Skate- en ijsbaan Achthuizen officieel geopend

Algemeen 673 keer gelezen

ACHTHUIZEN- Het klinkt misschien een beetje vreemd in de maand juni, maar afgelopen zaterdag werden in Achthuizen de nieuwe skatebaan en de ijsbaan officieel geopend door gemeenteraadslid Johan de Vos en door Piet van de Ree, van het Welzijnsfonds. Beide banen zijn een initiatief van de Jeugdgroep 8huuzen. Rondom de opening waren tal van leuke activiteiten georganiseerd, zoals een skatedemonstratie, springkussens en een speurtocht voor de kinderen door het 'magische bos'. Het feest werd afgesloten met een barbecue voor alle dorpelingen en belangstellenden.

Door Mirjam Terhoeve

Vele inwoners van Achthuizen, van jong tot oud, waren aanwezig bij de opening. De ijsbaan is echter niet nieuw in Achthuizen, maar het veld, waarop het gelegen was, werd bebouwd en dus is er vlakbij een nieuw veld aangelegd, dat bij vorst onder water kan worden gezet, om zo een mooie ijsbaan te creëren. In de vorstvrije periodes, en die er zijn uiteraard vaker, wordt het veld gebruikt om te spelen en te sporten. Ook de keet, die in de winter dienst doet als 'koek en zopie' is meeverhuisd en voorzien van een nieuw dak. Deze wordt het gehele jaar gebruikt als clubruimte door de vrijwilligers van de Jeugdgroep. Van een officiële opening was het echter nog niet gekomen, maar omdat onlangs naast de keet een nieuwe skatebaan werd aangelegd bedacht de Jeugdgroep dat de officiële ingebruikname van beiden zodoende mooi gecombineerd kon worden. Het welzijnsfonds heeft een bijdrage geleverd voor de materialen van de skatebaan, maar de groep moest zelf de grond aanschaffen. Met financiële hulp van het bedrijf Dura Vermeer is dit gelukt en zo is Achthuizen weer een mooie voorziening rijker en kan de Jeugdgroep voorlopig weer jaren vooruit.

Sportmiddagen

De jeugdgroep, bestaande uit Corry Winkels, Nicole Legierse, Richard Winkels, Corjan Tijl en Leon en Natasja Maliepaard, is dan ook erg blij met het resultaat. Het is een enthousiaste groep, die graag wat doet voor de kinderen in het kleine dorp. "In 2007 zijn we gestart met sportmiddagen op het veld", vertelt Corry. "Hier in Achthuizen was er alleen de mogelijkheid om te voetballen en wij wilden de kinderen wat meer bieden dan dat. Jos de Jonge heeft dit destijds opgepakt en met hulp van wat ouders zijn we begonnen met hockey, korfbal en tal van andere leuke sporten. Daarnaast zijn we ook een huttendorp gaan organiseren. Vanwege het grote succes is dat inmiddels een jaarlijks evenement geworden aan het eind van de zomervakantie".

Knutselen

"Naast het sporten zijn we ook gestart met knutselmiddagen en jongens- en meidenavonden", vult Natasja aan. "Voor de stoere jongens en meiden organiseren we af en toe een dropping en nu is er dan ook nog de skatebaan bijgekomen. Nog voor de officiële opening is daar al volop gebruik van gemaakt. Zo zie je maar dat er beslist behoefte is aan activiteiten voor de jeugd. Na de zomervakantie starten we met de voorbereidingen voor de Halloween speurtocht. Dat is altijd een enorm succes. Vorig jaar hadden we zo'n 300 deelnemers van het hele eiland in de leeftijd van tweeënhalf tot tachtig jaar. Je kan dus gerust zeggen dat het inmiddels een eilandelijk gebeuren is geworden. Het is een enorme organisatie, maar we hebben er erg veel plezier in".

Gemeenschapszin

De jeugdgroep is niet uit op financieel gewin, maar probeert vooral kostendekkend te werken. "In het verleden kregen we nog wat subsidie", legt Nicole uit, "maar dat is niet meer. Gelukkig is bijna ieder dorpslid donateur van de ijsclub, want het mag best gezegd worden dat iedereen hier onze activiteiten graag wil steunen. De gemeenschapszin is erg groot. De leden krijgen, vanwege het geringe aantal ijsdagen, korting op de overige activiteiten, waarvoor we altijd een kleine bijdrage vragen. Daarnaast kunnen we een beroep doen op een aantal sponsoren en niet te vergeten op een groot aantal vrijwilligers, die ons helpen met de activiteiten. Daar zijn wij heel erg dankbaar voor. Zonder deze bedrijven en mensen zouden wij dit nooit allemaal kunnen doen. Maar nieuwe donateurs zijn natuurlijk altijd welkom".
Voor meer informatie kan men mailen naar: jeugdgroep8huuzen@hotmail.com.

Uit de krant